itr Napisano 30 Września 2017 Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Tomek koniecznie zrób dla nas pełną relację, foto i tekst, może być na priv albo na forum jak się ułoży, bądź jak James Bond naszego rowerowego libido, i wyszpieguj wszystko... sam robiłem szybki zwiad i z War do Ust uciekałem przed deszczem wlakiem rumburakiem, ale rower miałem mocno 622-25 więc nie patrzyłem bo krzakach, choć i błoto i szuter pierwszej klasy i las zdarzały się... a tak w ogóle to Czechy są wspaniałe, a blond szefowe agroturystyki to są wspomnienia pod specjalnym nadzorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Wrzucę tez fotkę swojej ramy. Rower w zasadzie stoi już na kółkach, jeszcze tylko muszę zastanowić sie nad napędem (1x10 vs 2x10) oraz kupić ślizg i obie osie na imbus wymienić (przy poziomych hakach jakoś nie ufam szybkozamykaczowi). Ps. Naklejki faktycznie troche hamskie, aczkolwiek ma to swoj plus w postaci tego, ze zawsze można je zastąpić innymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Jak masz zamiar kupić Bolt-On to odradzam. Strzeliło mi to kiedyś w trasie i cudem koło nie wypadło z haków. W Genesis HL mam na zacisk w poziomych hakach i koło nawet nie drgnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysz Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 były osie na imbus dartmoora, które padały jak muchy, to prawda, sam przeszedłem przez dwie sztuki. Ale... kupiłem takie https://bbbcycling.com/en/bike-parts/quick-releases/BQR-03 i spokoj. Ważę dużo, jeżdżę po wertepach i nic sie nie dzieje. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Jak dociągasz oś do końca haków to bez obaw można stosować szybkozamykacz, koło bardziej do przodu nie może się przesunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Ok to zostawiam póki co szybkozamykacz. Pozostaje tylko zastanowić się nad napędem - aczkolwiek na chwilę obecną chyba najbliżej mi do 2x10 z kasetą 11-32 i korbą 50/34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 To dobry pomysł, ale wszystko zależy od tego jak będziesz tego roweru używał. Jak w okolicy nie ma jakiś większych górek a użytkowanie głównie w mieście to ja bym postawił na 1xX, z kasetą 9/10 rzędową 11-34 i zębatką 40-42T na korbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 To dobry pomysł, ale wszystko zależy od tego jak będziesz tego roweru używał. Jak w okolicy nie ma jakiś większych górek a użytkowanie głównie w mieście to ja bym postawił na 1xX, z kasetą 9/10 rzędową 11-34 i zębatką 40-42T na korbie. Biorę również tą opcję pod uwagę przy okazji znacie tańsze zębatki niż Wolf tooth, które fajnie leżą na korbach Shimano Wolf https://cdn.shopify.com/s/files/1/0230/9291/products/Shimano_110_BCD_elliptical_1_1024x1024.jpg?v=1474862338 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysz Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Synek! Ze Ślunska żeś i Banless niy znosz?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Znam, aczkolwiek nie wygląda to już tak ładnie jak Wolf https://banless.pl/pl/p/Zebatka-owalna-4x110BCD-Shimano/39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysz Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 A, to przepraszam, nie wiedziałem, że o wygląd chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Jak dociągasz oś do końca haków to bez obaw można stosować szybkozamykacz, koło bardziej do przodu nie może się przesunąć. Nie ma tak dobrze jak by się chciało. Hak przerzutki odsuwa jedną stronę osi nieco od "dna" haka i druga strona będzie miała jakieś 5 mm luzu w haku od przodu. Dodatkowo luźna strona to strona z hamulcem jakiś element blokujący np jakiś napinacz jest tam wskazany. Ja będę kombinował na CNC kopię części haka przerzutki, tą która siedzi w hakach ramy. Tak aby z obu stron był w hakach ramy bliźniaczy element Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 @rzezniol To jak coś ugotujesz z hakiem, to daj znać. Ja bym potrzebował taki hak, co by dał przerzutkę bardziej w "do osi roweru", bo jak dam tani hak Sunrace, czy nawet jakieś fikuśne coś, to przerzutka nie jest w stanie sięgnąć największego blatu. Śruba LOW wykręcona tak, że prawie wypada a przerzutka i tak nie sięga. Raz widziałem hak, co by zrobił robotę, ale co to za model, to nie wiem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Hak przerzutki odsuwa jedną stronę osi nieco od "dna" haka i druga strona będzie miała jakieś 5 mm luzu w haku od przodu. Masz rację. Aż z ciekawości sprawdziłem jak wygląda hak w Kode - i dziwne toto, wkładane w poziomy hak. Ciekaw jestem czy jest w jakikolwiek sposób blokowane w ramie. Wygląda na to że z drugiej strony wystarczyłaby tulejka, to idzie zrobić bez CNC ale wiem też że mało który tokarz dorabia takie drobne elementy. Ja mam ciągle w głowie swoje Cotiki gdzie hak przerzutki jest poniżej, zintegrowany z ramą. Niemniej jednak działaj, jest szansa że rama będzie popularna więc takie rozwiązanie znajdzie nabywców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Po moim wstępnym rozpoznaniu ww. problemu, znalazłem coś takiego: https://www.domenasportowa.pl/product-pol-115124-Hak-do-ram-Dartmoor-Shine-Two6Player-uniw.html?gclid=Cj0KCQjwx8fOBRD7ARIsAPVq-NleR-Y75wPfA0aduECJx5Tx-abjCB0lIUB_Nbz4X79knltSl9JpXsYaAuTEEALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 @Colonel Miałem ten hak już u siebie. Paluchy poziomych haków w ramie Dartmoor Shine są bardzo wysokie i w rezultacie do HL nie pasuje. Hak i przerzutka obraca się w przód, bo hak nie ma zaparcia w dole. Pewne nadzieje wiążę z tym hakiem: https://rowerowy.com/sklep/akcesoria/haki-do-ram/haki/prod/decade-hanger Jakby był za wąski to go lekko upiłuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Jest jeszcze takie coś http://allegro.pl/napinacze-lancucha-hak-dabomb-dirt-street-wroclaw-i6760404051.html ale cena powala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 No właśnie takie coś nie da rady, bo odsuwa przerzutkę od kasety na zewnątrz. Hak przerzutki musiałby mieścić się pod hakami w ramie, żeby było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Myślałem czy by obecnego haka nie pozbawić zaznaczonego elementu, wtedy kola dochodziłyby do ramy z obu stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 No tak teoretycznie masz racje. Zastanawiam się jednak dlaczego tak zrobili. . Sprawdź profilaktycznie czy wystarczy regulacji na zacisku hamulca jak oś bedzie siedziała na "0" w hakach. Co do mojego pomysłu "cnc" mam zamiar wyorać element mniej wiecej taki jak ten z linku z napinaczami tylko bez możliwości napinania. Tylko 1 pozycja w hakach. Muszę znalezc na to chwilkę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 Hamulca musi wystarczyć inaczej byłoby to bez sensu, aczkolwiek lepiej to sprawdzić, żeby nie było F**k up´a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 (edytowane) Napisałem sondaż na temat zlotu,żeby tu nie śmiecić. A może......coś z tego wyjdzie....... https://www.forumrowerowe.org/topic/222830-zlot-jesienny-swieradowsondaz/ Edytowane 2 Października 2017 przez Tomek21001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 3 Października 2017 Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Powitoł Po tym co tutaj piszecie Kumotrowie wiem jedno: NIE kupię ramy z poziomymi singlowymi hakami Singlowanie to nie moja branża, a ubiegowienie tego... Ból siedzenia jeśli producent ramy nie przewidział fabrycznego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 3 Października 2017 Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Kode ma fabryczne rozwiązanie, tylko ... wymaga ono dopracowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 3 Października 2017 Udostępnij Napisano 3 Października 2017 Inaczej ... producent zaleca oś z nakrętkami . A my chcemy iść na przekór zaleceń i zastosować szybkozamykacz czy inny bolton i ochronić się przed przesuwaniem osi. W Kode jeszcze nikt nie potwierdził że przerzutka nie sięga największej zębatki kasety. Problemy raportuje @rambolbambol prawdopodobnie w swoim HL`u. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi