Skocz do zawartości

[rower] Romet 29er, czyli pretekst do dyskusji o stali

Wiewiór

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

...patrz Pan Kazafaza... normalnie o tym właśnie rozmawialiśmy :)

gdyby nie fakt, że cena oscylować będzie około 3tys zł minimum już bym "p275" zamawiał żonie (a tak pójdzie jej Kona pod palnik Rychatra)

Z drugiej strony - jak postawiłby kto przed Wami SIRa Ninera a P29 za około 1tys zł mnie to co wybralibyśta?

A z trzeciej - Rychtarski za 2000-2300 a Ritchey za 3000.. (sam się drapałem przez chwilę po łysinie).

ps: Olgierd z tymi sterami to racja, choć "kielichowanie" sterówki ładnie im wyszło

ps2: a kolorystyka powala... aż się łezka w oku kręci

ps3:A bo trzeba było Tomku zapodać p29 na sztywniaku, jak np tu:

2011-nahbs-ritchey-p-29er-mountain-bike05.jpg

A czy sterówka jest naprawdę "brzydka"?

4-P29er-e1337556999925.jpg

ps: no teraz lepiej ( wkleiło mi się p275 :) )

Edytowane przez anarchy

Mnie się ten nowy SIR 9 (na zdjęciach) b. podoba. Ritchey też mi się podoba. Mnie się prawie każdy rower (rama) podoba, pod warunkiem, żeby była "normalna" (czyli przede wszystkim bez elementów z materaca z tyłu).

Aczkolwiek uważam też, że parę pospawanych rurek za tysiąc baksów -- choćby nawet i ze szczerozłotej stali Reynoldsa próby 999 była -- to przegięcie. Tyle to niech sobie koksiarze za koksowniki swoje płacą ;-)

Zaś co do sterów: mnie się po prostu wizualnie podobają te wypływające kielichy z wąskiej główki. W półzintegrowanych masz co najwyżej jakiś kubeczek po serku na górze. Fuj.

I jeszcze a propos stali: wczoraj w łapy wpadła mi wreszcie przednia zębatka On-One (32T, od razu 2 szt.). Autentycznie biżuteria. Coś pięknego. Aż szkoda do roweru zapinać.

HELLo-:

To ja może coś na temat dla odmiany:

IMG_0944.JPG

Jest to Romet...

IMG_0945.JPG

...jest stalowy...

IMG_0946.JPG

...ma łańcuch i pedały...

IMG_0949.JPG

..wersja original...

IMG_0948.JPG

...ale kółko ma jedno, takie biednawe w dodatku! 29er to to nie jest, bardziej beemiks ;)

IMG_0950.JPG

Odkopane u Teściów z graciarni, wygląda na fajny projekt do odrestaurowania, czym zapewne zajmę się za pół wieku, no, może nieco później :D

POZDRo-:ver

Ale żeby był jakiś lekki ponad miarę to nie powiem. Zwykły był koło 580, a 2,4 może zważę niebawem, ale był cięższy niż pudełkowa deklaracja.

Kazafaza:

Racing ralf 2,4 TR lekkko jeżdżony ( 60 km w górach i podwarszawskie lasy) waga 640 a na pudełku 645.

objeżdżony 2,25 z 2008 roku -560 g

Anarchy:

Miałeś białego Pelikana oklejonego eksportwo jako "uniwersal" ?

Edytowane przez itr

• Mod Team
Sztywniaki stalowe są jak winyle - dużo dobrego dla wtajemniczonych

jeeeaaa dobrze powiedziane....

Hej Wiewiór-jak Polskie Kawasaki się sprawuje? :)

Co do cen... 600-800 powinna kosztowac dobra rama produkowana seryjnie. Jeśli ktoś pamięta czasy "zalegania" stali na rynku: Pine Mountaina można było kupic za 799zł, Sectora na nitanium ritcheya kupiliśmy Żonie za 600 (?).

Bardzo dobra ramka między 1000 a 1500.

Ja (po długich, długich wahaniach) dałem ile dałem (2350) ale to górna granica a i dla mnie to inwestycja na kilka lat (z 5 minimum) no i "ręczna robota", no i pod wymiar :)

Mnie porażają ceny seryjnych ram za ponad 2,5tys. Chocby to był Reynolds 953. Chromagi po 4tys, Ninery za 3900! Nawet Ritchey za 2900 to już przegięcie.

Itr-chyba universal było napisane, pamiętam że naklejki miały coś ze srebrnym. Rocznik ...1982 lub 1983 :)

Itr-chyba universal było napisane, pamiętam że naklejki miały coś ze srebrnym. Rocznik ...1982 lub 1983 :)

Zgadza się, to może być ten sam rocznik mój miał aluminiowe błotniki ale nie takie obłe, tylko takie niby nowsze, o przekroju bardziej z kątami prostymi i przetłoczeniami wzdłuż. Po zdjęciu błotników udało się założyć, zdobyte cudem w jakimś ....GS-ie opony z klockami mtb, takie jak do bmx ale oczywiście mniejsze. Długo na nim jeździłem sztyca miała chyba z metr długości :D

Kochany rowerek.... nawet małe skoki się wtedy robiło na safaltowej hopce.

Mnie takie małe skoki na bmx'ie od Romet'a kosztowały utratę dwóch górnych jedynek...efekt miksu łysych opon i świeżo położonego chodnika(piach wszędzie...) Najazd, wyskok, szybki hebel żeby się wbić w kolejkę przed kolesia, niestety uślizg boczny o wiele szybszy niż na asfalcie i zanim się otrząsnąłem z gwiazdek i wytarłem juchę z pyska okazało się że pokruszyły mi się w miarę świeże kły stałe...dużo szpachli wystarczyło żeby jako tako to się prezentowało ale do dziś pozostało mi w dolnej wardze ziarenko piasku(lub inne tałatajstwo - jak uszczypnę/ugryzę to czuć;). I tak było fajnie!

Olgierd - gdzie rower? :D

No, wreszcie mogę odpowiedzieć coś sensownego: w domu, na kołach :)

Przedwczoraj odebrałem ramę z nabitymi sterami i przyciętym widelcem, wczoraj pospinałem wszystko i jakoś to działa nawet. Zostały mi tylko do dołożenia chwyty (już mam) oraz pedały i rogi (już zamówione) oraz do przełożenia hamulce z Kobiałki (a uczynię to dopiero jak będę miał substytut do założenia do Kobiałki).

Natomiast muszę przyznać, że już widzę, że singiel ma jeszcze jedną "strefę przewagi" nad przerzutkowcem: zainwestowałem w X9 z krótkim wózkiem i zdjęcie, a zwłaszcza założenie tylnego koła to jest po prostu mordęga. Przy grubszej oponie niż ten X-King 2.2 oraz jak dojdzie zacisk hamulca to może być po prostu polka na maksa...

Tak czy inaczej już mam pierwszego mojego 29era -- i naprawdę b. mi się podoba. A ten kolor!!!

• Mod Team

ja czułem, że jak po takiej ciszy się odezwiesz to prawie na gotowe

właśnie cmokaliśmy z Kazafazą nad Twoja pomarańczową rewolucją

FOTY FOTY FOTY!!! mogą być nawet na torach :) :)

ps: to ja na koniec tygodnia ciekawostkę dorzucę (choć dla mnie była raczej jak bloczek z góry z napisałem "10t".

Plan była taki na koniec - wczoraj odbieram ostatnie rzeczy od Grawera - piasty z piaskowanym napisem dt240 itd, zanoszę do Kołodzieja

W poniedziałek-wtorek składam rower na tym co mam. W następny weekend wyruszamy na Suwalszczyznę.

Całość (łącznie z korbami i przerzutką tylną) miała być rozliczona hurtem na sam koniec.

Jak mówił jeszcze na samym początku Szef Wszystkich Szefów: "o ...taka robótka, 3 litery a i Pan daje plik gotowy w cdr... 50zł, coś około"

Proszę o maila z ceną ostateczną żeby wczoraj podejść, zapłacić odebrać itd

Dostaje info: grawerka 70zł, piaskowanie 40zł. 110zł wow! Niby ciut więcej ale ładnie zrobione (nie licząc przerzutki), napisy pomalowali.... oj tam

Lecę do Grawera po pracy , uszy płoną gorączkowo, pysk czerwony. Drżącymi rękoma dotykam piast..... fajnie....

Od przemiłej Pani z delikatnych dłoni odbieram rachunek.....

A tam...290zł.

Fajnie, prawda?

• Mod Team

przecież wiesz, że ja lans to mam między pośladkami :)

ale szafirowa płytka przednia.... no no

ale o najbardziej lansiarsko-kiczowatym elemencie nie wspomniałeś - obręcze iknkrustowane.... "kryształami" od Swarovskiego hehehe

ps: najlepsze, że "walczyłem" z samym sobą czy kiera za 3stówy to przegięcie a tu taka "niespodzianka"

Natomiast muszę przyznać, że już widzę, że singiel ma jeszcze jedną "strefę przewagi" nad przerzutkowcem: zainwestowałem w X9 z krótkim wózkiem i zdjęcie, a zwłaszcza założenie tylnego koła to jest po prostu mordęga. Przy grubszej oponie niż ten X-King 2.2 oraz jak dojdzie zacisk hamulca to może być po prostu polka na maksa...

Ha, mnie to tez dopadlo - zmienialem kapcie u siebie(Racing Ralph 2.4" na obreczy 26mm wchodzi bez problemu) i najpierw sie drapalem w lepetyne jak wyciagnac kolo, a potem jak je z powrotem zawrzucic! Wedlug jednej proby, najlepiej zrzucic lancuch z przedniej zebatki, powstaly "naddatek" zaciagnac daleko do tylu i dzialac...ja sobie pomagalem lyzkami do sciagania opon i nawet sie nie usmarowalem;)

p.s.: anarchy ja tez sie zdziwilem jak w Cetus'ie krzyczeli 75zl w gore, a jak odbieralem rower to bez uprzedzenia we mnie 360zl cisneli - ok, nowa tarcza i adapter, linki...ale mogliby do cholery zadzwonic i uprzedzic...a najlepiej ze "zapomnieli" oddac mi moje stare czesci bo "byly zuzyte" a gosciu ktory dokrecal suport, sruby w mostku mial chyba slaby dzionek...eh, miales racje z tym Synkrosem - sentymenty to se mozna w pupsko schowac, do Cetusa juz nie wroce...

Ty za to Panie, masz pelen custom i psujajeczny polysk! A wspomniales ze inni przesadzaja z doborem kolorow ;):)

• Mod Team
Od przemiłej Pani z delikatnych dłoni odbieram rachunek..... A tam...290zł.

no i stało się: Koval mnie podkręcił, kumpel z biura podobnie - no i poszedłem na miłą, pełną elokwentnych wynaturzeń rozmowę z samym Szefem Wszystkich Szefów. Po wyczerpaniu wzajemnie wszelkich epitetów, szykan i powątpiewań w zdrowie umysłowe stanęło na 200 zł :)

Czuję się, jak by Chłopaki z Palnikami przez uczynieniem z mojej doopy Jesieni Średniowiecza zlitowali się... i wyciągnęli puszkę wazeliny :)

Ale nic to - piasty w domu, przerzutka w domu, korby w domu :)

Czas zacząc składac wszystko w całośc :)

A Ty Wiewiór pewnie urosłeś z 3cm hehehe

Szczególnie, że w tym tygodniu ustrzeliłem też w konkursie zębatkę od Weeze ;D

Zębatka idzie na sprzedaż, bo kolor nie pasuje. Przymierzyłem ją tylko do zdjęć bo chcieli foto do promocji.

Weeze%2520Zero%2520i%2520polerowane%2520XT.jpg

Edytowane przez Wiewiór