Skocz do zawartości

[rower] Romet 29er, czyli pretekst do dyskusji o stali

Wiewiór

Rekomendowane odpowiedzi

...a na pinkbajku tkwi Karate Monkey SpecOps za £250 w eMce oraz bogata oferta dla szukających ramy w iXLardżu: Genesis Fortitude SS, El Mariachi, Cotic Simple i Solaris oraz Stanton Sherpa.

POZDRo-:ver

• Mod Team

...a może są w studni? :)

Romek jest fajny (aż dziw, że nadal nie poszedł) ale ma jedno małe ale "brak 44mm".

Krym powinien wziąć tego Gienka bo kąty/srąty są takie jak chciał, cena jest wyśmienita, waga zacna i gienki z hakiem są rzadziej widywane na ebayu od tych z poziomymi.
Zważywszy na to ile szuka, ile ludzi pytał, nagabywał .... jak jej nie weźmie to się wkurzę i.... ban ban Lucky Luke ;)

Ten rower ma po prostu spieprzoną na maxa geo i tyle. Nie wart funta kłaków ot co.

Drogi Anarchy, przypominam, ze rower na papierze nie jezdzi;) Jako posiadacz Cookera SS XL stwierdzam, ze mimo 'spieprzonej geo' sklada sie w zakrety lepiej niz poprzedni felt nine solo, ktory niby geo ma dopracowane cyc malina (z reszta w nowej iteracji z poprzedniego roku chyba skorygowali tylko pod amory z wiekszym skokiem - 80 vs. 100 mm). Negatywna konsekwencja wysokiego suportu jest fakt, ze dlugonozni (jak ja) maja mocno scigancka pozycje, bo przod siedzi relatywnie nisko. Tyle. Nie zawraca w miejscu, to prawda, ale kto ma takie ciasne agrafki w ilosci 10+ na sciezce pod domem? ;) Wszystkie klody i poprzeczne kamerdulce za to przejezdzam bez drasniecia.

rower na papierze nie jezdzi

TO!

Wszelkie teoretyzujące dywagacje można sobie włożyć...na półkę, ostatnio przecież doszliśmy wspólnymi siłami do wniosku że geometria to odbezpieczony granat trzymany przez trzęsącego się z zimna osła.

A gdzie styl jazdy? Według mnie właśnie to, czy jeździmy nie odrywając kół od gleby czy też staramy się lewitować na rowerze ma pierwszorzędne znaczenie przy wyborze geometrii - co z tego że bliźniacy o identycznej fizjonomii dostaną taki sam rower, skoro jeden woli XC a drugi FR?

POZDRo-:ver

Dzień dobry, to ja - Jerzy Jarząbek. No właśnie tak sobie myślę - w kontekście kilku ostatnich postów - kupujcie, zmieniajcie i piszcie o swoich ramiakach. Jeśli nie Wy - to kto? Niech idą w obieg, niech jak najwięcej osób ma z nimi styczność, choćby na pół sezonu - a czemu nie? Żyjemy w ciekawych czasach, bo oto stalowe ramiaki odrodziły się z wielkim rozmachem - jest tego całe mnóstwo i nawet jeśli niewielki procent dociera do tej części Europy - to i tak jest spory wybór.

Jeśli tylko uda Wam się uciułać trochę groszy - korzystajcie i bierzcie. Niech ktoś kupi i Gienka, Stantona i Cookera. Niech tylko pamięta o pochwaleniu się, napisaniu kilku słów itd. (Mogę ewentualnie pomóc w dokumentacji fotograficznej :) )

To taki apel ode mnie. Ave!

DSC_9929__20151028.2.jpg

• Mod Team

jeeaa Lordzie! wróćmy do czasów partyzantki, kupowania w ciemno i szukania metodą prób i błędów (z naciskiem na błędy). Klain podobno też nie patrzył w tabele (bo ich nie było?) tylko spawał, jeździł, wracał, poprawiał, znów spawał.
No i wyszły muz tego kąty. Ale po diabła nam to?
Macie rację. Pitolić kąty, szerokości kier, długości mostków, i wysokości suportów. Można też pitolić materiał ramy, sztycy, kiery, ilość biegów i hamulce, i po co w ogóle pitolić o czymkolwiek skoro i tak liczy się jakie z nas Fachury, Pędziwiatry, Szybkie Lopezy czy LotneSkoczki.
Takiemu na ten przykład Głowie i stare irc nie przeszkadzały do wymiatania po Buczynie a mnie nawet demo skrzydeł nie doda (bo świnia nie lata). Przepraszam, nie świnia a osioł ;)
amen

Ps: jeżeli rower ma suport jak w rowerze enduro, ogon jak w trekingowym turystyku a kąt sterówki jak w XC to (ale to tylko moje zdanie jak zawsze) "dobrze przemyślany projekt" :D

-----------------------------------------------------------------------------------------

Z zupełnie innej, przyjemniejszej beczki - najgorętsze z najszybszych jaskółki donoszą, że w zaprzyjaźnionym Stallovemu BikeParku w Poznaniu pojawił się ekspert.
Woodland Expert dokładniej ;)

Ale tam w żadne ciemno - stoi napisane wołami w co się pakuje. Czasami trudno powstrzymać emocje a innym razem brakuje grosików na coś "ogólnie przyjętego za lepsze na papierze". Ponadto jak nie sprawdzi na własnej skórze - to skąd będzie wiedzieć co to jest "zwinny" rower? Jak bardzo zwinny jest zwinny rower, a jak bardzo zwinniejszy? ;) I jak z tej zwinności skorzystać w lesie?

Musi być jakaś progresja i formacja - nie da się docenić Stooge'a ani patrząc w jego metryczkę (69 stopni główki w 2016 roku?), ani zasiadając go jako pierwszy rower zaraz po ujeżdżaniu Wigry, Krossa sprzed lat albo Accenta (*)

Pamiętacie recenzję Stooge'a, w której główną wadą była... "zwinność":

(...) Downhill though, well that is a different story. I’ll just say it, I think the back is too short. It wants to cut free far to easily on even the shallowest of off camber turns. (...)

Alternatywą jest zawsze Trek (**) oczywiście ;)

Peace! ;)

PS

(*) Nie mam nic do tych rowerów. Z pewnością znajdą się ich nabywcy.

(**) Jak wyżej.  ;)

• Mod Team

Macieju, ale bynajmniej to nie było do Ciebie ;)

Oczywiście, że metoda prób i błędów. Oczywiście, że własne doświadczenie lepsze od wyczytanego. Ale co mi po doświadczeniu skoro miałbym nie opierać  się na liczbach których doświadczyłem?  O to mnie chodzi :)
Sam wiesz najlepiej - offsetu 55 i więcej nie da się opisać, trzeba go poczuć.
Ale chyba dobrze wiedzieć, dlaczego rower prowadzi się tak, a nie inaczej.
Wszystko ma sens jeżeli będziemy bazować na liczbach i doświadczeniu własnym lub innych zaufanych. 

Ale z tym ostatnim i nie do końca. Bo Twój Stooge, który nie tylko jest piękny ale świetnie jeździ i naprawdę przypomina mi z rozrzewnieniem moją sarnę (pewnie nie dlatego, że kąty i offset są bardzo podobne, na pewno nie) dla Ivana czy Lorda to bułkowóz.
Więc gdzie tu sens? Albo coś przegapiłem.