drezyna Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 bladawiec, pisz może odkręcisz temat. http://onemorebike.pl/widelce-/2099-widelec-surly-karate-monkey-29er.html http://onemorebike.pl/widelce-/2097-widelec-surly-ecr-29.html http://onemorebike.pl/widelce-/2098-widelec-surly-krampus-29x30-.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walkingchair Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 (edytowane) Chłopaki,macie namiary na wideł sztywny coby miał wysokość axle to crown 486 mm lub 510(najlepiej dla kół 29) i wiecej, a także clerance dla laczy 2.8, plus sztywna os 15 mm axle. Oczywiście. Stahl Ps Co to za wideł CHarger i gdzie go można dostać? Edytowane 30 Września 2015 przez walkingchair Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 30 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Walki, Ty naprawdę nie umiesz czytać? Co jest powyżej? Wejdź, przetrzep sklepy podane i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Witam Zakupiłem w końcu ramę On One 29 na stronie PlanetX. I nie wiem czy wybrałem dobry widelec. Chodzi mi o to czy będzie on pasował pod zwykłą piastę QR? Wydaje mi się, że to fork do "fatbajka". Trudno chyba będę zmuszony trochę go przerobić na warsztacie . Albo po prostu sprzedać. Oto link do widelca: http://www.planetx.co.uk/i/q/FOOOFAT/on-one-fatty-fork A po kij sprzedawać? Widelec jak widelec, A2C 470mm jest OK. Jedyny problem może być taki, że on chyba pod piastę 135mm jest. Poza tym będziesz miał pojemności na tłusty front jak Ci kiedyś przyjdzie ochota lub dowolne (+)... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Ps Co to za wideł CHarger i gdzie go można dostać? Oto jest widelec Charge o arcydługiej AC=510mm http://www.forumrowerowe.org/topic/130279-rowery-nietypowe-faty-roznokolowce-29-mx-single-bezprzerzutkowce-bikepackingrafting-itp/page-155?do=findComment&comment=1574407 Mówiac krótko: jest za[cenzura]isty! Co jakiś czas na Ebay w UK się pojawia. Musiałbyś się skontaktować z któryms z naszych lokalnych brytyjskich arystokratów w sprawie szmuglu do ojczyzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
am400d Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 (edytowane) Tak? Idź na imprezę rowerową = XC/Enduro/Masa Lrytyczna/Piknik imienia Cioci Kloci i policz mi ramy stalowe młodsze niż 2000 rok. ale czego to ma dowieść konkretnie, że w Polsce nie ma popytu na stalowe ramy? Bo nie ma takich ram i dostępu do nich. Równie dobrze ja mogę powiedzieć, że do niedawna całkiem jeszcze każdy sprzedawca lansował u nas górala jako rower dobry na miasto, na wyścigi, w góry i w ogóle do wszystkiego i mamy na każdej imprezie górale same. Czy to znaczy, że mamy nie lansować rowerów miejskich, singielków, ostrych, itp.? Piszesz, że inne firmy mają dograne ceny na stal, a Kross nie, za chwile piszesz, że Kross jest dużo większą firmą i może sobie pozwolić na więcej niż OnOne itd. Większe firmy zwykle mogą u dostawców lepsze ceny dostać. A rynek jest duży, wyprzedaże się robi jak coś zalega, a wcześniej się go szacuje itd. Co do NS, to ja nie każę im robić ram do skakania 29, a pod trochę innego klienta, właśnie masowego, który prosem nie jest, więc taki sięgnie po ich produkty bardziej. Oni mają rynek światowy ogarnięty od paru lat. Więc tam zbyt by był, jaki? Nie wiem, nie szacowałem. Powtarzam, z takim doświadczeniem w temacie tak trudnym jak rowery wyczynowe do gravity, gdzie ramy pękają po dniu użytkowania, mogliby złapać oddech produkując ramy, które nie są tak wystawione na wysilenie materiału przez użytkowników. I nawet jeśli wypromowanie takich produktów zajmie im lata, to co to jest za argument przeciw? Skoro na rynek wchodzą młodsze firmy od nich i udaje im się ta sztuka? A nie mają takiego zaplecza i doświadczenia, chyba Poza tym na tym polega biznes, markę buduje się latami. I ja się nie czepiam, zwyczajnie ciekawi mnie ile jeszcze lat w Polsce nasi producenci będą pokazywać swoje nowości, które za granicą były nowościami parę lat temu, konstrukcyjnie i świadomościowo. Resztę powiedzieli moi przedmówcy. Edytowane 30 Września 2015 przez am400d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walkingchair Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Oto jest widelec Charge o arcydługiej AC=510mm http://www.forumrowerowe.org/topic/130279-rowery-nietypowe-faty-roznokolowce-29-mx-single-bezprzerzutkowce-bikepackingrafting-itp/page-155?do=findComment&comment=1574407 Mówiac krótko: jest za[cenzura]isty! Co jakiś czas na Ebay w UK się pojawia. Musiałbyś się skontaktować z któryms z naszych lokalnych brytyjskich arystokratów w sprawie szmuglu do ojczyzny. Dziękuję Rambol właśnie ten wideł sztywny jest najlepszy! Trzeba będzie szmugiel zdzielac. Ile Ciebie to kosztowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bladawiec Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 (edytowane) A po kij sprzedawać? Widelec jak widelec, A2C 470mm jest OK. Jedyny problem może być taki, że on chyba pod piastę 135mm jest. Poza tym będziesz miał pojemności na tłusty front jak Ci kiedyś przyjdzie ochota lub dowolne (+)... Szacunek... I. Drogi Ivanie i twoja atwietka jest dla mnie miodem na me serce. No właśnie to samo sobie pomyślałem, tylko albo koło złożyć na piaście do fatbajka albo wideł troszke nagiąć . To tylko 1,25 cm na stronę . Zobaczymy . Myśl o sprzedaży przyszła bez głębszej refleksyji. a może faktycznie grubego balona z przodu założyć się da i spróbować jak to jest na takiej grubej bercie się pokulać Również z szacunkiem Tomek Edytowane 30 Września 2015 przez bladawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Gięcie o półtora centymetra na stronie??? Odradzam, chyba, że masz jakiś dobry abonament stomatologiczny lub znajomego chirurga szczękowego. Sugeruję skontaktować się z użyszkodnikeim Activia który jak pamiętam toczy rozmaite dystanse i jak się okaże że jest tam 135mm dotoczyć dystansiki. Będziesz musiał również przesunąć tarczę hamulcową lub zacisk, bo nie będząw linii... Widelec Charge... Fajny... Ale ma jedną podstawową wadę... Nóżki ciasno jak u spłoszonej dziwicy na pierwszej rozbieranej randce... Nic przyzwoicie szrokiego na przyzwoicie szerokiej obręczy się tam nie mieści... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walkingchair Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Ivan, to jaki maxx lacz tam wejdzie? A 27.5+? Jaki maxx będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Poproś Rambola aby wykonał ćwiczenie z suwmiarką i zaraportował... Jak widzisz Charge jest prostym widelcem, a nie rozszerzającym się jak Salsa czy Surly. Czyli tyle ile jest miejsca między goleniami tyle najszerzej papucia wetkniesz... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 30 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Ivan, to jaki maxx lacz tam wejdzie? raczej pytaj Rambola bo on dosiada widła A 27.5+? Jaki maxx będzie? hehehe a niby czemu 27,5" miało by wejść szersze niż 29"? Widelec sztywny mtb w przeciwieństwie do ramy na ogół (nie licząc tych pod grubasy) ma w miarę równoległe pióra do samego dołu - miejsca wyżej czy niżej tyle samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 koło złożyć na piaście do fatbajka Podrąż temat piast dirtowych, o niebo tańsze od dedykowanych do fata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Nie do końca tak Prezesie... Tak Cromoto jak i Kramp czy ECR rozszerzają się ku górze i zwężają ponownie w momencie przechodzenia w koronę... Charge jest prosty od góry do dołu, tylko ze zwężeniem na koronę... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Wideł Charge'a pomieści Knarda ale tylko na zwykłej obręczy: POZDRo-:ver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walkingchair Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 (edytowane) Kazafaza ile ten knard ma szerokości? Mam obręcze 30 mm Edytowane 30 Września 2015 przez walkingchair Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 30 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Ivanie, ale mu mówimy o milometrach przy róznicy 27,5+ i 29". Nie ma co wchodzić w milimetrowe detale, naprawdę.Po za tym nawet gdyby czepiać się milimetrów to zwęzanie ku dołowi sugeruje mniej miejsca niżej niż więcej. Co potwierdza tylko tezę o podobnej szerokości lacza 29 jak i 27,5" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Może i milimetry ale przy zupełnie prosym widelcu jak Charge mają one znaczenie. Opona 29x2.4 na normalnej obręczy ma 64-65mm. Twardzioch na obręczy 35mm to już 74-75mm... Laczek 27.5+ będzie mieć taką samą szerokośćjak Twardzioch, tylko nico niżej... W Cromoto takie coś pasuje i jest jeszcze miejsce. W Charge może być już różnie... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Charge ma szerokość 80mm na całej długości. Racing Ralph 2.35 ma po 8mm z każdej strony na błoto. Knard się mieści na obrączce 25mm z 4-5mm zapasem po bokach. Nie został u mnie na dłużej bo podosił przód za bardzo i to nie obręcz pod Knarda. Długościowo to jest to tak (zdjęcia też przeszmuglowane z UK): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 30 Września 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Września 2015 80mm szerokości to suabo... Żeby plusową oponę posadzić na przyzwoitej obręczy i mieć z niej założone pożytki 90mm szerokości to minimalne optimum. Wtedy i papeć się mieści i jest przestrzeń na dodatki organiczno-mineralne... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bladawiec Napisano 1 Października 2015 Udostępnij Napisano 1 Października 2015 (edytowane) Gięcie o półtora centymetra na stronie??? Odradzam, chyba, że masz jakiś dobry abonament stomatologiczny lub znajomego chirurga szczękowego. Sugeruję skontaktować się z użyszkodnikeim Activia który jak pamiętam toczy rozmaite dystanse i jak się okaże że jest tam 135mm dotoczyć dystansiki. Będziesz musiał również przesunąć tarczę hamulcową lub zacisk, bo nie będząw linii... Szacunek... I. Wyginanie odpada bo istniej ryzyko że tarczy nie ustawię. Zresztą tak jak piszesz "widelc" może "penc". Jeszcze nie mam tego całego szpeju u siebie. pozdrawiam Tomek Podrąż temat piast dirtowych, o niebo tańsze od dedykowanych do fata. Masz na myśli pastę tylną zastosować do przodu? Jak byś mógł kilka słów więcej napisać w celu naprowadzenia:) dzięki i pozdrawiam Tomek Edytowane 1 Października 2015 przez bladawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Masz na myśli pastę tylną zastosować do przodu? Tak jak napisano Zamiast na tył wstawiasz piastę na przód. Taka była idea w oryginalnym Pugsley'u . Tył i przód 135mm, tak żeby kołą były wymienne. Jeśli pada Ci bęben w tylnej piaście przekładasz przednią na tył i jedziesz na pojedynczej zębatce. na pewno nie idealne ale pozwala jechać a nie pchać. Ma to szczególne zanaczenie jeśli jesteś z dala od cywilizacji... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubim Napisano 1 Października 2015 Udostępnij Napisano 1 Października 2015 Ewentualnie mając klucz do kaset i bacik przerzucić kasetę na drugą piastę. Albo w ogóle jeździć z kasetą z przodu, tak na zapas (i żeby dociążyć przód) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 1 Października 2015 Udostępnij Napisano 1 Października 2015 (edytowane) Hmm. Zawsze wydawało mi się, że standardowy offset osadzenia tarcz był różny dla przodu i tyłu o bodajże 0,2 cala. Edit: A jednak dobrze pamiętałem trzeba mieć odpowiedni wideł na takie swapy http://surlybikes.com/info_hole/spew/hub_fork_and_disc_brake_compatibility Edytowane 1 Października 2015 przez ishi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Października 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Października 2015 True... Ale zawsze można pogimnastykopwać się z adapterami, podkładkami itp... szczególnie jeśli ktoś nie chce wykartkowywać sporo na piastę dedykowaną... Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi