akkwlsk Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Rambolu, oczywiście w swych pomiarach uwzględniłeś fakt, że widelec nie jest jedynym elementem, który w tej sytuacji poddaje się ugięciu? żeby daleko nie szukać, chociażby zestaw hamulec+tarcza nie jest idealnie sztywny. Na sterach też na pewno jest jakiś drobny luz, opona też pewnie trochę dodaje. Sumując to wszystko masz te swoje 3-4cm, ale nie przypisywałbym tego tylko i wyłącznie temu szlachetnemu sztućcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Marcin - ugięcie jak ugięcie ale to że się powiększyło 'na odcinku 3 miesięcy' to obstawiam że to złudzenie ps. takie ugięcie można poobserwować dynamicznie podczas używania canti , z V czy miniV czegoś takiego nie zaobserwowałem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 4 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 http://youtu.be/orapDwtG0P4 http://youtu.be/qvUoFEXrt7Q Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sztopi17 Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Zanim Romet pójdzie w świat małe foto dla potomnych Przód Surly Knard 29x.3.0 Tył WTB Vulpine 29x2.1 Widelec Saso 29 Wbrew powszechnej opinni , że opona będzie wypadać z obręczy siedzi całkiem pewnie. Jednak druty chyba robią swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Ile ta obręcz ma wewnętrznie? Knard wygląda na niej jak żarówka. Wszystko w czerni, piękny Romecik. Edytowane 6 Stycznia 2015 przez rambolbambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 9 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Wracając do tematu, to w sieci pojawiła się dość sensacyjna wiadomość. Fat Chance wraca do gry! Nowy Yo Eddy ma się pojawić oczywiśćie w obu standardach - 27,5 i 29 cali. Niektórzy, starzy fani marki sikają po majtach ze szczęścia. Ruszył KickStarter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sztopi17 Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Powiem Ci Rambol , że nie mam pojęcia ile mają. Nie mam suwmarki w pogotowiu , ale są to standardowe obręcze montowane w Romecie. Gościu wpłacił zaliczkę i od tygodnia się nie odzywa. Jak tak dalej pójdzie to chyba Romet zostanie z nowu u mnie na razie nic nie robię czekam , aż się sytuacja wyklaruje. Jak zostanie u mnie stawiam go na 3x9 na szarym XTR i wracam do gry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
am400d Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Ja się podzielę małym smutkiem. Wyjąłem dziś sztycę z bezprądowca, ledwo, bo rdzy dużo, tak, że nie mogę jej zmyć benzyną ze sztycy. Chyba papier ścierny pójdzie w ruch, jaką polecacie grubość? Z rurki podsiodłowej z wnętrza wyczyściłem trochę szmatą, ale dalej jest i na tym aluminiowym bloku mimośrodu widzę dużo. Muszę wyjąć i przeczyścić i dać smaru tym razem dużo. Głowię się tylko jak wyczyścić dokładniej rurkę podsiodłową. Poratujecie? Edytowane 10 Stycznia 2015 przez am400d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 10 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Poratujecie? tak, po primo nie panikować po drugie - a nie pisałem k.! a nie powtarzany tu jest czasem wątek Rudej? Myślita, że straszymy ZUEM na daremno? żebyście spać nie mogli nocą? a wiem, każdy myśli - mnie to nie dotyczy.Którędy woda leciała? Na nacięciu podsiodłowej czy może górą sztycy (bo są takie genialne niektóre, że mają od góry dziurę)Możesz to spróbować papierem rzędu 400 usunąć (nic grubszego bo tylko pogorszysz sprawę), potem ocenić sytuację - skąd się to tam wzięło. Przesuszyć dobrze ramę i zabezpieczyć otwory wlotu wody.A potem....poczekaj na moment jak w końcu zrobię testy środka który leży u mnie od miesiąca i czeka.Bo w końcu udało mi się kupić płyn o którym wspominałem rok temu, podobno genialny do usuwania rdzy. W dodatku w bardzo przeciętnej mocno technicznej butli a nie pięknym opakowaniu z kolorową naklejką (co dobzre świadczy)Myślę, że pod koniec stycznia-początkiem lutego rozbiorę Sarnę i przepłukam jej gardło - jak usunie rdzę zgodnie z tym co mówili technolodzy podzielę się od razu informacjami.A jak coś - potem zbieram chętnych na zamówienia (bo sprzedają tylko na firmę i w dużych nikomu nie potrzebnych baniakach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 am400d - zabezpieczałeś jakoś tą ramę po kupnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 na przyszłość: bardzo tanim, bardzo prostym, popularnym (ale może nie wszystkim znanym) sposobem na zabezpieczenie podsiodłówki przed wodą jest naciągnięcie na zacisk (i +2cm w górę i w dół od zacisku) "gumowego pierścienia" z dętki Nawet nie wygląda tak tragicznie, a chroni podsiodłówkę i suport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarr Napisano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 A jak coś - potem zbieram chętnych na zamówienia (bo sprzedają tylko na firmę i w dużych nikomu nie potrzebnych baniakach) Ja! bardzo jego prezesa mać chętnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 mój miał na początku "łyzwę" i lekkie zarudzenia w podsiodłowej, mimośród wyjęty, przeczyszczony, nasmarowany, otwory pod ślizgi nagwintowane i wkręcone dwie dodatkowe śruby ( lepiej mimośród trzymają i mniejszy dostęp wody). w podsiodłowej nic nie robiłem, od czasu do czasu zaglądam i ilośc rudej minimalna ( na zacisku kawałek dętki siedzi) więc nie panikuję, ale w wolnej chwili sprawdzę dokładniej jak z mimośrodem. daj koniecznie znać anarchy jak efekty płukanki, może czas pomyśleć o zabezpieczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Mojego też już Ruda pieści. I to samo, na dnie rury podsiodlowej najbardziej Pani sobie pozwala. Prezesie , czas nagli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 rambolbambol "Ballada o Rudej Zośce" Collumbus i Reynolds, geometria właściwa, Przekroje rurek cieńsze, niż prezerwatywa, Tłumienie drgań, haki i inne powody, Lud otwiera portfele i zapuszcza brody. Stoi potem rower, lecz nikt na nim nie siada, Na stalowej ramie, bo na zewnątrz deszcz pada. Wie Każdy, że żelazo, gdy mokre to piekło, Są historie o sztycach, co je w h00y zapiekło. Ci co hardtajlem w stali chwalić się nie boją, Aluminiowym fullem ścieżki leśne łoją. Stalowy rower mokry - nic już nie pomoże, Rdza zeżre ramę, wideł ... ratuj się kto może. Mężu, czemu rower masz kołami do góry? Leć po suszarkę żono, będę suszył rury. I suszy rower taki, potem dwa dni całe. Kupiłby aluminium, miał spokojną pałę. Drgania wytłumione i co mu z tego było, Jak on się trzęsie w strachu, że się porobiło. Rdza w supporcie, w siodłowej, wszystkie rury rude. Kup pan stal mówili, pieniądze psu na budę. Ja się nie martwię, gdy na rower mżawka pada, Głowę mam spokojną, Zośka mi go nie zjada. Rower mam z aluminium, choć stal kiedyś kupię, A problem z Rudą Zośką mam obecnie w ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Rambol to było MEGA ! Opad szczeny total. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 cobyś nie napisał, jaki rym nie stworzył to nie zmienisz faktu że kult stali ożył ruda szmata wredna, zjada moje rurki w Twojej co najwyżej smętne tlenków chórki aluminum fajne, na puszkę do koli lecz każdy tru maczo stal pod tyłkiem woli kocham Rudą Zośkę, mimo że zabija nawet Mona Lisa z biegiem czasu mija śpie luźno po błocie, nie martwią mnie deszcze lecz nie wiesz o czym pisze, trzeba czasu jeszcze byś złapał sens życia poeto złamany mam ramę ze stali i nieważne rany. pokój.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) rambolbambol "Ballada o Rudej Zośce vol 2" - w rewanżu za fraszkę drezyny Złamane bywają poziome w ramach haki, Z ciebie drezyno poeta ... nie byle jaki. Dziękuję, śpię spokojnie, nie martwiąc się w nocy, Jedynie co mi rdzewieje, wiadro stal-ocynk. Mona Lisa to facet, pewnie golił brodę, Wiedział to Leonardo, chwalił tę urodę. Jak można kochać taką rudą wredną babę, Która zeżreć potrafi stali całą sztabę. Wiem co to stal kolego, mam Waganta przecie, Tenże rower przeżyje kolejne stulecie. Niechaj kocha stal kto tam sobie kochać woli, Ja posiadam rower z puszek od Coca Coli. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez rambolbambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Piękne są Rambolowe "strachy na lachy" i niech je sobie pisze do woli. Ale na rudą są sposoby, o czym bractwo niejedenkroć pisało. Mojego Reynoldsa potraktowano szczelnie tłustym i nieściekającym mazidłem w sprayu od Henkela: http://www.loctite-kleje.pl/TEROSON+VR+500+-300ml+%28preparat+smaruj%C4%85cy+spray%29+_+Plastilube-300+ml_+%28IDH.867933%29_t2383.htm Zapuściłem sondę w głąb podsiodłowej i jest czarno jak było dnia pierwszego. Fakt, że to ciągle wiek niemowlęcy ramy (od 10.2014), ale jakoś jestem spokojny. W cro-mowym Giancie z 1999 r. mojego taty ruda, mimo braku zabezpieczeń, ledwie się objawiła, a konstrukcja i tak trzyma się mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) rambol, poeta ze mnie taki jak z mysiej szpary wór na ziemniaki, to co wymęczyłem wyczerpało zapsa rymów i słownej agrechy i muszę 8 milą się wspomóc żeby móc cokolwiek.. co do rudej, naczytałem sie i nasłuchałem o magicznych sposobach masę porad, od wd 40 po kąpiele z masujących wosków akceptuję że stal rdzewieje i pewnie będę próbował wypędzić, z drugiej strony jak mi zeżre kozę to bedzie pretekst żeby się za nową rozejrzeć stare rowery były z lepszej..gliny, u rodziców w piwnicy leży rama z 95, scott boulder, ma nadjedzone kawałki zewnętrzne, tam gdzie lakier odbiłem ale środek był jest czysty od rdzy ( dopuszczam możliwość że był czyms jednak zabezpieczony) Edytowane 11 Stycznia 2015 przez drezyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarr Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Artoor dzięki za linke fajny sklep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Powitoł Wierszyki ładne. Słaby jestem z czytania, więc nie czytałem ale ładne Grzebiąc na OLXie za konowskimi fantami (chyba stałem się konowym fanboyem ) znalazłem gościa który robi różne rzeczy na CNC: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/mKYH/ w tym też haki przerzutki do kony: http://olx.pl/oferta/hak-przerzutki-kona-v05-v07-cnc-CID767-ID8r5PX.html Zawsze to taniej niż to co na ebayu widuję Podpytam jeszcze co, jak, z czego, i czy inne też zrobi. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez porcelanowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 11 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2015 Well spoted porcelanowy! +1 Fajnie, że blisko połowę taniej taki hak, ale ciekawe jak ze spasowaniem.Wolałbym też, żeby ten hak miał takie kołnierze na śruby jak oryginał. One są też punktem podparcia w slidingu, a wiadomo czym może skutkować ich brak.No ale może warto się z gościem skontaktować, i zapytać czy i za ile taki zrobi (to już z dużo grubszego kawałka amelinium musi być cięte). Coś takiego.PS. ja wierszyki przeczytałem, też mi się podobały, ale to forum rowerowe, a nie poetyckie. Wierszokletom polecam poezja.org Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
am400d Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Którędy woda leciała? Na nacięciu podsiodłowej czy może górą sztycy (bo są takie genialne niektóre, że mają od góry dziurę) Tak, wygląda na to, że górą sztycy też się dostała Możesz to spróbować papierem rzędu 400 usunąć (nic grubszego bo tylko pogorszysz sprawę), potem ocenić sytuację - skąd się to tam wzięło. Przesuszyć dobrze ramę i zabezpieczyć otwory wlotu wody. Na razie wziąłem się za sztyce w ostrym kole, bo tam też ruda zaatakowała i to mocniej. Papierem 240 poleciałem, w markecie nie mieli drobniejszego. Wyszło ładnie. Zastanawiam się jak dostać się papierem do podsiodłówki i tam wyszlifować? Jakieś pomysły? I serio 240 zniszczy mocno? am400d - zabezpieczałeś jakoś tą ramę po kupnie? nieZałączam zdjęcie po wyjęciu mimośrodu, ciężko wychodził, był piasek z rudej, ale po umyciu benzynką, wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 12 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Wygląda ładnie.Nie wiem po co tylko uparłeś się na mechaniczne usuwanie rdzy (któej i tak nie usuniesz całkowicie-vide pióra w środku).Ale jak tak lubisz ręką pomachać ja proponuję styl do miotły (poważnie), na to kawałek papieru nawinąć, najlepiej podklejonego na gąbce (jak dla blacharzy-lakierników) i heja, jedziesz z koksem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi