Mod Team anarchy Napisano 24 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Kazafaza - gracias, a co do Lipca.. Ty lepiej nogę ćwicz i nie daj się zatyrać Ivanowi bo jak ja się na Sarnie kopnę to między Harcerską a Zwalonymi Dębami (przez cudzoziemców zwanymi "Dębami Bogusława X) ziemi nie dotknę kołem Ps: tego Blacksipre to chyba z 48z na tą okazję kupię hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 24 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 24 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Ivan-gracias. To i ja nie po bożemu od tyłu zaczynając.... -wymiana suportu na dłuższą oś jest najlepszym rozwiązaniem. Ja - tak jak Ty planowałeś -przesunąłem suport w prawo (tarcza tarła o pióro) i miałem wrażenie, że jadę z boku roweru pewnie placebo albo tanie trunki ale zrezygnowałem. -ten specialites renomą, jakością i wyglądem mami cholernie, ale też to pierwsze przejście z 2x8 na 1x8 i nie jestem pewien na 100% co do wielkości zębatki (tak mniej więcej 36-39) Do tej pory miałem szaraka 950: 46/34 na 12/32 a kilometrów to zrobiło więcej niż ja plemników wyprodukowałem w życiu Na łydę nie narzekam, na kolana trochę. Pewnie kupię na początek tego Blackaspire a po sezonie będę wiedział jak z trwałością i ile zębów do sarny Przy okazji do wszystkich z 8 trybami - widzieliście (niestety "tylko") alivio CS HG51? http://ctbike.pl/shimano-cs-hg51-deore-kaseta-8rz-11-32.html Zastanawiam się nad ich trwałością i jakością pracy. I tak sobie myślę, czy nie zakupić kilku co by najmniejsze zębatki adaptować do swoich starych kaset XTR i XT (i to szybko póki Godzilla S nie wstawi nawet do altusa dupo-sis 3x12). A nakrętka kasety jak w starym dobrym XT-eku 737 ...ech łezka w oku..... ave steel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 24 Maja 2012 Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 (edytowane) Mam takie kasety w treningówce. Trwałość tych kaset jest niezła, a cena jeszcze lepsza. Wytrzymują 3000 w trudnych warunkach latem. Łańcuch zmieniam co 500km na nowy, więc nie ma lekko. Zimą już tylko 2000km. Pewnie można by dłużej je eksploatować o 1000km dłużej, ale ja lubię, jak wszystko jest tip top. Na bardziej eksploatowanych przełożeniach już nie jest tak różowo po takim przebiegu. Łańcucha nie czyszczę nigdy. Smaruję, gdy suchy, czyli w jego żywocie może 3 razy. Wcześniej używałem też kaset alivio i tańszych i nie ma absolutnie żadnej różnicy poza masą pieniędzy w portfelu w porównaniu do droższych grup. Jeśli robi się 15000 rocznie, to łatwo policzyć co ma sens, a co nie. Jeżdżąc na alivio wydaje się grosze. Łańcuch 25, kaseta 50. Nigdy nie zerwałem łańcucha, nie używam spinek. Edytowane 24 Maja 2012 przez Mateusz30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 24 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 (edytowane) Dzięki Mateusz. Ja nie do treningówki ale całorocznego "kościelnego" a przejście z mega kulturalnie działającego (i obrzydliwie lekkiego) XTRa950 na alivio jakoś mnie....zastanawia. Na szczęście głównie wytyrane mam "5,6,7" w kasetach a to można podmienić własnie z tych kaset hg51. Zawsze jakieś światełko w tunelu dla 8 biegowców. (acha.... co do 950-w dobrych warunkach ta kaseta u mnie robi ponad 5-6kkm) Nie to, że przyczepny jestem ale zastanawia mnie jedna rzecz Zimą już tylko 2000km. Pewnie można by dłużej je eksploatować o 1000km dłużej, ale ja lubię, jak wszystko jest tip top vs Łańcucha nie czyszczę nigdy. Smaruję, gdy suchy, czyli w jego żywocie może 3 razy Ja tam lubię tez mieć tipatopa (szczególnie łatki przy sobie) ale dlatego co 100 czyszczę napęd i smaruje na nowo,a co 300 zamieniam łańcuchy. Wiem, czepny jestem. Ale za odpowiedź szczere gracias. Edytowane 24 Maja 2012 przez anarchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 24 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 24 Maja 2012 Udostępnij Napisano 24 Maja 2012 Mhm, ladnie to-to wyglada i cena nie straszy! Dzieki za clinka anarchy, zrobie zapas, aczkolwiek przejscie z PG820(ach ta nikczemna ciemnosc;) na chromy w HG51 chyba skala me slipia! Pees: mam w Szn 32, bede miec 34 i 38 jak bys chcial do testow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 25 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 Ivan..... ....no bójsięboga, żeby tak ufać każdej stronie internetowej, a już szczególnie polskim sklepom A od kiedy to deorka ma 8b? Deore kasety to CS-HG61(ogólnie 6x) a alivio to właśnie CS-HG51 Za brak wiary we mnie minusa masz u mienia Szanowny Panie A co do 8b, ja tam pieprzę totalitaryzm jakim nas częstują oba monstra S (czy to japońska Godzilla czy amerykańcki KingKong), mądrym będąc naprzód ( i mając w domu 4 biki pod 8b) zakupowałem przez ostatnie lat kilka... trochę kaset A tylko przez Serc Delikatnych Waszych Bicie nie będę tu podawał liczby ani zdjęcia kolekcji zebranej. I jeśli tylko ostanie się łańcuchów w sklepach kolejnych kilka sezonów nie muszę myśleć o zmianach. a jak dokupię tego aliviaka sztuk kilka to dzieci moich dzieci będą korzystały z tego dobrodziejstwa ave stagnacja Ps: Ivan, Xt to było 11-28/11-30, only XTRka miała 32 (ale też i ona miała większe tryby z przodu) Ps2: I nie ruszajmy już podobnych kwestii bo nam się tu robi jakaś papierologia, systematykologizm i śrubkologia robi, tfuuu Ps: Kazafaza - tylko nie wykup nam wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd Napisano 25 Maja 2012 Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 A tylko przez Serc Delikatnych Waszych Bicie nie będę tu podawał liczby ani zdjęcia kolekcji zebranej. Dawaj, nie daj się prosić ;-) I to ze zdjęciem! bo bez zdjęcia -- wiadomo -- jakoś głupio... (Od czasu jak się dowiedziałem, że jeden gość ma kole 30 kart kredytowych, nic mnie nie dziwi ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 25 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Maja 2012 oj tam oj tam... dla mnie zapodanie zdjęcia na forum to jak .. cholera wie, no ogólnie problemy z tym mam na jakieś picasso wrzucić, a w ogóle zrobić kurde...no jakiś "nieinformatyczny jestem" Ps: Zdecydowanie ... 30 nie mam Ps2. W temacie kół zębatych-zdecydowałem się jednak na Blackspire 37t, cena bardzo okazyjna (90zł) a na początek określi czy iść w 36 czy w 38. Jak dobrze pójdzie w poniedziałek zawita do Szczecina, a potem tylko kąpiel krecia, frez pająka pod ramiona i....jeszcze kilka drobiazgów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabarz Napisano 26 Maja 2012 Udostępnij Napisano 26 Maja 2012 Wy tu pitu pitu o ząbkach, a ja w sobotni wieczór wysłałem właścicielowi lakierni cennik jego strat. W środę uprzejmym, choć może i błagalnym tonem poprosił o jeszcze jeden weekend, a skoro i tak wyjeżdżałem w delegację, to nie widziałem powodu by mu nie ulżyć w udrękach. Szczerze mówiąc, wolał bym, by set się odnalazł, bo czasu szkoda. Ramę szybko (jakby co) będę miał, ale na widła to trza będzie trochę czekać. Zatem kto wierzący, nich paciorka w garść chwyta, a ateiści kciuk u lewej nogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 28 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2012 .. cholera, tylko to którego z bogów się modlić o łaski? Wagomir i Anorekton odpada-nie ten dział (raczej XC) może do Chrommona Wielkiego, syna Żelaznej Damy? A poważniej-też bym wolał odzyskać stracony set-bo nie po to go kupowałeś, żeby nad innym się zastanawiać. JA nie rozumiem tylko na jaki cud czeka Lakiernik? Skoro nie ma telefonu do człowieka jak chce go jeszcze znaleźć? Ile minęło? 3tygodnie? Z drugiej strony sam bym poczekał na Twoim miejscu. Sezon w pełni i niby każdego dnia szkoda, ale nie pierwszy to i nie ostatni taki kwiecień/maj/czerwiec. Jeszcze zdążysz się najeździć. U mnie też ani lekko ani różowo ze złożeniem do końca Sarny nie ma, ale zaciskam zęby i smyram po mieście staruśkim Puchem. I tylko powtarzam sobie cierpliwie -jeszcze tydzień, jeszcze 2 dni, cholera znów jeszcze tydzień. Co do samego widła-może pomyślisz o..wiesz kim? Jutro będę u R. mogę zagadać go ile czasu by potrzebował na zrobienie widła (ostatnio jakiś szybki jest) więc może nie trwało by to dłużej niż tydzień?10dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Serwus Kolegom nie, nie - nie skończyłem jeszcze projektu ale cisza taka (Olgierd, Ivan, Grabski dawać coś!), że pomyślałem "a wrzucę zdjęcia - na warsztacie": Ps: przy okazji; okazało się, że stare pająki Shimano są o wiele szersze w ramionach od współczesnych kół zębatych i tak; przykładając Blacspire, po bokach wystaje po około 2mm krzyżak.. ech... Czyżby robienie pająka na cnc? Pytanie tylko czy ten wątek utrzyma się do 2014 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd Napisano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 pomyślałem "a wrzucę zdjęcia - na warsztacie": Raczej "u jubilera". Wygląda jak z katalogu jakichś świecidełek, co je sprzedają multikrezusom w Monte Carlo. To se Pan rower odrypiesz, nono. Syndrom kabrioleta? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Syndrom kabrioleta? Olgierd... bo szacunek do Kolegi zakopię w ogródku koło resztek starego szambo z lat przedwojennych! Ty lepiej zapodawaj w wątku dla facetów ze stalą a nie rozrzucaj wici, że człowiek naczytać się musi, nakombinować co składasz (ja Ci dam amora...!) Nie, żaden syndrom. W moim wieku (w Twoim pewnie też hehe) ja już nic nie muszę a to co robię -robię tylko dla własnej przyjemności, bez pośpiechu i ponaglań. Nie syndrom a nutka nostalgii za czasami starego dura-aca, 105 golden arrow itd, za kołami kolarzówek szprych migających w słońcu Portofino (no i wydało się), za mufkami i czasami gdy producentom się chciało, a markę rozpoznawałeś po detalu a nie napisie wielkości bilboardu. I za czasami gdy rower przyciągał klasyczną estetyką a nie wydumanym 3d designem rodem z Transformersów (via współczesne Sramy czy Shimany). Ta Sarna to taki mój mały NAHBSowy akcent nad Wisłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Ivan, a Ty pająka nie poznajesz? Raceingowy jak należy. A dokładniej STX RC. Z tego oraz LXa pasowały do szaraka 950 (po minimalnym przetoczeniu). Przyznam, że dołożenie koła 650b na tył wykluczyło wstawienie całego starego szaraka (piasty pod V i hamulce) co smuci mnie bardzo ale ... pieprzyć to. Przynajmniej Szarak odrodzi się w jako "Silver Rainbow". Ps. a popilarne to było oj były, nawet 46/36/26 - się zapieprzało Panie "przed wojną". Ps2: ja się cieszę, że rozbabrałem robotę bo jak bym od początku wiedział ile tego będzie.... to bym dał się ponieść lenistwu Ivan, a Ty pająka nie poznajesz? Raceingowy jak należy. A dokładniej STX RC. Z tego oraz LXa pasowały do szaraka 950 (po minimalnym przetoczeniu). Przyznam, że dołożenie koła 650b na tył wykluczyło wstawienie całego starego szaraka (piasty pod V i hamulce) co smuci mnie bardzo ale ... pieprzyć to. Przynajmniej Szarak odrodzi się w jako "Silver Rainbow". Ps. a popilarne to było oj były, nawet 46/36/26 - się zapieprzało Panie "przed wojną". Ps2: ja się cieszę, że rozbabrałem robotę bo jak bym od początku wiedział ile tego będzie.... to bym dał się ponieść lenistwu Ps3: a miska by się znalazła jak by co... poszperam w piwnicy Edytowane 1 Czerwca 2012 przez anarchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 IvanMTB: darmowka...wiesz gdzie i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Ino koniecznie na 73mm bo kilka 68-ek juz probowalem i lataly luzniutko jak konsystencja stolca po kwasnym mleku i kiszonych ogorkach Porównanie smakowite A co do samej nienapędowej miski - a wkręcałeś ją "do oporu" (nie mylić z "na chama"). Lewa micha nie miała kołnierza więc spokojnie można by ją wkręcić aż po sam środek (jak brak gwintu w mufie to dorobić). Rzecz w tym, że średnice suportu 68 i 73 były takie same zatem nie licząc tego, że może miska schować się do mufy na amen powinno być ok. A luzy? A nie jest tak, że te michy co dawałeś są wyrobione (tam była taka plastikowo - gumowa podkładka). I jeszcze głupie pytanie (ale różne rzeczy widziałem w życiu) - lewą miskę masz na 100% od XTka? Ps: a swoją drogą jeszcze jak jeździłem na kwadracie...jak ja się cieszyłem, że mam "ośkę z dziurką" Serwus Kazafaza - a ta Twoja micha to od kwadratu czy od centerlocka Tak wogle szperając (bom w pracy) na necie: były jednak dwa typy miski lewej - alu bez kołnierza (tej najwięcej) i plastikowa z kołnierzem (wierząc oczywiście alma-netowi) Octalink, octalink a nie centerlock.. ech Edytowane 1 Czerwca 2012 przez anarchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 anarchy: nie mam pojecia od jakiego to suportu bo tak sobie samotnie lezala i czekala az IvanMTB bedzie takowej wymagac;) Ha, a moja micha jest alu z kolnierzem! Mozliwe ze to z Octalinka, nasz nadworny mechanior mowi ze miksowal miski miedzy suportami i teoretycznie nie powinno robic problemu pomimo roznicy w profilowaniu?!? Ja nie wiem, nie jestem pewien, jestem laikiem;) p.s.: IvanMTB:powinienem miec od kwadrata tez, jesli robi Ci roznice, ale tylko plastik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olgierd Napisano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Oto co mi się wczoraj wykluło; jeszcze całe pokryte folią, ale już mniej-więcej widać jaki stwór się z tego urodzi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Na-jedyńce wszystkich krajów łączcie się! Nie moge sie doczekac zdjec zlozonej maszyny...uufff, juz mniej niz dwa miechy do nastepnego takowego tutaj...milego LYKenda POZDRo-:ver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 2 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 (edytowane) Słuchajta Żelazioki-może by tak kiedyś w dogodnym miejscu, jesienną porą u Gór Podnóży trunkiem nasze Kozice/Rumaki i Sarny opic? Bo widzę, że nam się tu Prawdziwa Śmietanka tworzy. Brawo Olgierd! I na razie tylko tyle Ci powinno wystarczyc Rozumiem, że jednak jakoś wytłumaczyłeś sobie ten zakup I to w moim ulubionym kolorze-najszybszym z możliwych (obok żółtego). Czy trochę szczegółów wyjawisz więcej, coś ponad wideł, opona i to co tu widzimy PozdRower Ps:A tak na boku... jakiś syndrom małego sportowego czerwonego? hehe ... kompletnie po za tematem, a może jako PS do mojego westchnienia nostalgicznego za starym szlachetnym pięknym... Nagrodę Coroczną Designa Awards Malina 2013 przyznaję ...... (tu werble)... ...Korbom Dura Ace 2013..!!! brawo! http://www.bikerumor.com/2012/05/31/2013-shimano-dura-ace-unveiled/ osobiście poproszę wiadro na wymiocinki! Edytowane 2 Czerwca 2012 przez anarchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 2 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi