maciejas Napisano 5 Października 2014 Udostępnij Napisano 5 Października 2014 miałem jazdy przy zakupie inbreda Ale Inbreda z USA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 tak, chciałem orange, w UK juz nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3143k4r2 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Przegladajac allegrosza w poszukiwaniu nowej ramy natrafilem na to to http://allegro.pl/rower-mtb-enduro-fr-dh-reynolds-853-i4673829247.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejas Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Kajak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 6 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2014 ano...coś wyprzedaże garażowe zaczął? (przy okazji, czy nie szkoda, że nie zachwycamy się Kajakiem czy Orłowskim zamiast Czechami...?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3143k4r2 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) idac dalej tym tropem ktos sie orientuje jakiego rzedu kwota trzeba dysponowac na takiego hand-made'a ? edit - chcac uniknac odp w stylu - to wez sie go spytaj .....- juz to zrobilem , czekam na odp Edytowane 6 Października 2014 przez 3143k4r2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 6 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2014 pisane bywało tu czasembardzo uogólniając- Rychtarski około 2,5-3,0- Kajak - koło 3,0 ?- Czesi wg cennika niby od poniżej 2tys, ale jak pisał artoor - jak zaczniesz doliczać malowanie na 3 kolory, napis, przelotki itd cena zaczyna rosnąć...To jest custom - wszystko zależy od tego jak bardzo skomplikowaną chcesz konstrukcję (gięcie rur, przejścia, typ haków, sposób prowadzenia kabli, typ sterówki, haki z nierdzewki czy nie, czy chromowanie czy nie itd itd)(jak coś pomyliłem odnośnie Kajaka poproszę o korektę, może Maciejas coś dopisze?)Co masz w zamian - nauczkę na całe życie (jeśli coś wyjdzie nie tak to na ogół przez własnie niedopatrzenie), ramę jakiej nie ma nikt i na ogół (co jest bezcenne) dożywotnią gwarancję, a przynajmniej pewność, że zawsze będzie mógł ją naprawić.No i rama customowa (może mało ważne ale zawsze) na ogół potrafi być lżejsza niż seryjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3143k4r2 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 dozywotnia gwarancja nabiera tutaj specyficznego wydzwieku trzeba szukac jak najmlodszego fachowca co do czechow - podobaja mi sie ich projekty mega schludne i proste .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Powitoł Rodzimi spawacze też tutaj byli ochochani, nie bądź niesprawiedliwy Anarchy Szczegóły wykończenia i samo wykończenie (bez lakieru) jak najbardziej, ale... Powiedzcie mi: 13kafli?! Fuuuu.... Forma górrurki, ukryte prowadzenie przewodów, zacny osprzęt - wychodzi wam na tą kwotę? IMO sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 6 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Oczywista, że to lekkie przegięcie co do cenyDajmy na to, ja swojego sarniaka (różnica taka, że amora nie ma) na 950 i dt240, linki w środku, chrom na hakach za 6 tys nie mogłem pogonićMnie nie chodzi o fakt iż naszych nie ma, albo nie ochochujemy. Chwalimy, ale porównaj ilość wpisów pozytywnych na temat np pepiczków a .. Rychtarskiego lub kajaka (o Gromadzie czy Orłowskim w ogóle nie piszę bo to nie ta bajka).Chodzi mi o to, że jakoś żadna nasza manufaktura nie jest tak "do przodu", nie rozwija się tak jak inne znane mniej lub bardziej manufaktury. Że .. no cholera, kto czuje miętę do którejś naszej rodzimej? Ale tak szczerze.Zastój, i nie przykrywajmy tego hasłem "tradycja", to jest zastój. Tak jak by komuś się nie chciało, cieszył tym co ma (bez względu czy ma dużo czy mało) i nie widział potrzeby rozwoju (zresztą, dokładnie takie słowa słyszałem na własne kłapciate). "Po co mnie to?".I tu mowa o wszystkim - od samego wyglądu strony (wspomniany kajak i single Be np) poprzez foto, dopasowanie do klienta, różnorodność konstrukcji, przejrzystość cen (! tylko u nas jest tak że nikt nic nie wie do dna płatności!) itd itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 ja czujem, szczerze...na tyle bardzo, że szkoda mi sprzedawać za dużą ramę , pomimo tego że kolejną w dobrym rozmiarze już zdobyłem mi jakąś taką przyjemność większą sprawia jak jeżdżę na naszym , krajowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 6 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2014 ale Rafał, Ty masz przełaj, i jeszcze drogą okrężną, nie wszedłeś na stronę bo och i ach i ja tez muszę ja mieć, prawda?Pewnie że jak już ktoś dostanie to pokocha... no ale to można by rzec - miłość z wyboru a nie wybór z miłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarr Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 le tak szczerze. Zastój, i nie przykrywajmy tego hasłem "tradycja", to jest zastój. Mysle ze to brak tradycji jest wlasnie powodem zastoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 co do przełaja masz rację, co do szosy już nie - bo wiedziałem czego szukam i prawie spadłem z krzesła jak znalazłem ją na allegro a co do oprawy promocyjnej rodzimych producentów to masz rację - nie podnosi ciśnienia specjalnie , Państwo Rychtarscy trochę publikują zdjęć z warsztatu na FB, chwalą się ramami klientów - jakby odpowiednio to ukazali na swoim www pewnie mieli by szersze grono 'wzdychających' ... a może wcale nie chcą / nie potrzebują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrlukz Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Wydaje mi się że to jest najlepsze miejsce aby o to zapytać. A mianowicie jest to pewnie temat powracający jak bumerang, czyli rdza w stalowych ramach. Jako że mój rower miał częste okazje jeździć w błocie, deszczu itp, jakoś specjalnie konserwowany ani nic w tym temacie nie był także rdza się pojawiła. Podsiodłowa, suport sporo tego widać a co się dzieje pewnie tam gdzie nie widać? Stal to reynolds 520. I teraz pytanie, co z tym zrobić żeby miało to sens i nie zajęło za dużo czasu i gotówki. Jakie specyfiki są teraz na czasie aby się tej rdzy pozbyć a potem jako-tako ramę od wewnątrz zabezpieczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Wyszukiwarka nie gryzie POZDRo-:ver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 6 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) mrlukz, poczytaj w temacie "lutowanie, czapki z głów", pisaliśmy tam co nie co, wymieniając się specyfikami i technikami. Zresztą tutaj też było pisane (plus skutki takowej po jakimś czasie)Niestety nadal (pewnie ze względów nie raz finansowych) nie przetestowanych należycie (czytaj:wcale).Ale, idzie jesień a potem zima - może czas by wspólnie do tematu wspólnie? Do przedyskutowania?...o własnie, odnośnie wspólnoty, myślę, że to jest jedna z naszych głównych wad - "indywidualizm, za wszelką cenę". Zobaczcie na chłopaków z SingleBe, albo Festki, albo Vanilla, to jest grupa ludzi. Mająca jedną pasję i jeden cel, często z dobrym podziałem ról. A u nas nadal pokutuje zasada "steru, żagla i ..bałwanów morskich"Owszem, zaraz ktoś zapoda Engina, Englisha i wielu wielu innych ale oni mają jedną przewagę - żyją, pracują, wychowali się w lepszej, bogatszej części świata.Tak, pan Rychtarski nie musi się liczyć z naszym forum (co dobitnie pokazał w rozmowie na temat wizyty podczas Paprykarza), bo to nie jego ...."target".Ma stałych zleceniodawców od lat, ma stałą grupę wielbicieli jego świetnych szosówek. To robi, w tym się czuje dobrze i pewnie.Ale gdzie tkwi problem Kajaka. No i czy Kajaka ma problem, albo czy rzeczywiście potrzebuje naszej miłości i uwielbienia... Cholera wieAle... być może, za jakiś czas uda nam się to wyciągnąć od naszych rodzimych legend Edytowane 6 Października 2014 przez anarchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Wyszukiwarka nie gryzie POZDRo-: Trzeba tylko wziąć poprawkę na to, że polecane w dyskursie specyfiki z Ameryki, łącznie ze sprzedawanymi w Europie, można sprowadzić przez zaprzyjaźnione duszyczki, bo sklepy nie wysyłają łatwopalnych sprayów w rodzaju J.P. Weigles Bicycle itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 6 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) Mnie nie chodzi o fakt iż naszych nie ma, albo nie ochochujemy. Chwalimy, ale porównaj ilość wpisów pozytywnych na temat np pepiczków a .. Rychtarskiego lub kajaka (o Gromadzie czy Orłowskim w ogóle nie piszę bo to nie ta bajka). No i tu jest pies pogrzebany. Ile wychodzi ram typowo terenowych od naszych framebuilderów? U SingleBe widać postęp z ramy na ramę i zaczynają robić niemal "seryjnie" (notabene, znów się czymś nowym w ubiegłym tygodniu pochwalili), a od Rychtara tylko od czasu do czasu jakaś Sarenka albo jaki przełaj wyskoczy, które też trzeba po zagranicznych forach wypatrywać. No jest Kajak, nawet na naszym forum jeden, ale i on chyba też woli robić jakieś ostre, lub inne wyspecjalizowane jak wyżej (DH, dirt). Gdyby nasi zechcieli klepać tak dobrze i z taką częstotliwością jak Czesi, to i pewnie więcej naszego cmokania by tutaj było...I naszych rowerów pewnie też....A tak, to i się nawet specjalnie nie dziwię, że naszych ciekawskich nosów nie chcieli oglądać. PS. tymczasem cmoknę sobie nad tym... można sprowadzić przez zaprzyjaźnione duszyczki, bo sklepy nie wysyłają łatwopalnych sprayów W rzeczy samej, kłopotliwa i upierdliwa sprawa. Edytowane 6 Października 2014 przez adamos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Powitoł Oczywista, że to lekkie przegięcie co do cenyDajmy na to, ja swojego sarniaka (różnica taka, że amora nie ma) na 950 i dt240, linki w środku, chrom na hakach za 6 tys nie mogłem pogonićMnie nie chodzi o fakt iż naszych nie ma, albo nie ochochujemy. Chwalimy, ale porównaj ilość wpisów pozytywnych na temat np pepiczków a .. Rychtarskiego lub kajaka (o Gromadzie czy Orłowskim w ogóle nie piszę bo to nie ta bajka).Chodzi mi o to, że jakoś żadna nasza manufaktura nie jest tak "do przodu", nie rozwija się tak jak inne znane mniej lub bardziej manufaktury. Że .. no cholera, kto czuje miętę do którejś naszej rodzimej? Ale tak szczerze.Zastój, i nie przykrywajmy tego hasłem "tradycja", to jest zastój. Tak jak by komuś się nie chciało, cieszył tym co ma (bez względu czy ma dużo czy mało) i nie widział potrzeby rozwoju (zresztą, dokładnie takie słowa słyszałem na własne kłapciate). "Po co mnie to?".I tu mowa o wszystkim - od samego wyglądu strony (wspomniany kajak i single Be np) poprzez foto, dopasowanie do klienta, różnorodność konstrukcji, przejrzystość cen (! tylko u nas jest tak że nikt nic nie wie do dna płatności!) itd itd... A to niestety w sporej części prawda. Kajaka mogę w pewien sposób zrozumieć, bo jego renoma opiera się na nim, więc bierze tyle roboty ile obrobi a kolejka pewnie do niego coraz to bardziej rośnie mimo że trzy miejsca w których pokazuje co robi są rzadko na bieżąco Większych manufaktur już nie rozumiem, ale to nie moja brosza jak kto biznes prowadzi, ino czasem pokazać funflowi z zagramanicy nie ma co. Podobnie jest z innymi polskimi małymi producentami. Jest se na ten przykład firma Hanzel. Robi przyzwoite buty w dobrych cenach, ale wzornictwo... trąci muchą, a doprosić się np. o lepsze membrany niż ceratex nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 pisane bywało tu czasem bardzo uogólniając - Rychtarski około 2,5-3,0 - Kajak - koło 3,0 ? - Czesi wg cennika niby od poniżej 2tys, ale jak pisał artoor - jak zaczniesz doliczać malowanie na 3 kolory, napis, przelotki itd cena zaczyna rosnąć... To jest custom - wszystko zależy od tego jak bardzo skomplikowaną chcesz konstrukcję (gięcie rur, przejścia, typ haków, sposób prowadzenia kabli, typ sterówki, haki z nierdzewki czy nie, czy chromowanie czy nie itd itd) Najtaniej w SingleBe będzie zamówić...singla, w tańszym typie Reynoldsa lub Dedacciai, z prostą sterówką i w półprzeźroczystym kolorze. Wtedy cena wyjdzie w dolnej granicy Rychtarskiego, ale za to z warsztatu z żyłą do 29rów, którego sława rośnie z każdym nowym wypustem. Obstawiam, że niezadługo ceny w SingleBe pójdą w górę, jak już stało się z Festką. Jeśli brać, to czym prędzej. W tej faktorii przecen raczej nie będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3143k4r2 Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Kajak odpisal ceny od 3K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejas Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Czuję tu wielką tęsknotę za rodzimą stalową produkcją. Taką do której będziemy wszyscy tu wzdychać. A żeby tchnąć troszku optymizmu podzielę się moim małymi odkryciami. Po pierwsze primo - ewidentnie rośnie świadomość w narodzie. Może jeszcze nie dowolnie napotkany osobnik, może nie każdy forumowicz na każdym forum - ale widać, że dookoła pojawia się coraz więcej osób, które doceniają ten materiał. Świadomy, dojrzały, uformowany konsument to pożywka dla rozwoju lokalnych biznesów związanych z rowero-budowaniem. Po drugie primo - uderzyło mnie, że w krótkim czasie dowiaduję się o kolejnej osobie (trzecia z kolei), która poważnie myśli, albo już podchodzi do zagadnienia budowania ram. Ze stali rzecz jasna. Nie znam tych osób (może nawet to ktoś z Was), oni sami chyba nie chcą się ujawniać dopóki nie wykonają swojej pierwszej robótki. Ale są! My wiemy, że jesteście I życzymy powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3143k4r2 Napisano 7 Października 2014 Udostępnij Napisano 7 Października 2014 (edytowane) http://allegro.pl/rower-whyte-19-steel-reynolds-hope-sram-i4676074316.html gdyby to nie byla M'ka i 26" http://allegro.pl/salsa-fargo-l-ka-xtr-xt-mavic-cr-mo-unikat-monster-i4584857862.html kogos z Was ? Edytowane 7 Października 2014 przez 3143k4r2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 7 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Października 2014 (edytowane) Salsa to chyba naszego Pawła aka buchar69Maciejas, ja też słyszałem takie plotki (dyplomata jesteś, nie powiem) raz nawet od samego zainteresowanego. Kwestia czasu, a tego Ten Ktoś, kto chce startować z "własnym" potrzebuje sporo, oj sporo (o gotówce nie wspomnę). Edytowane 7 Października 2014 przez anarchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi