100lar3k Napisano 7 Listopada 2021 Napisano 7 Listopada 2021 A gdzie tak fajnie można przerobić ramę? Cytuj
kazafaza Napisano 7 Listopada 2021 Napisano 7 Listopada 2021 2 godziny temu, akkwlsk napisał: ale nienawiść do hamulców obręczowych była jednak silniejsza Mam i ja. Jednak zauważyłem że temat hamulców niczym brzytwa jest mi obojętny, jak się rower kiedyś zatrzyma to fajno a ile atrakcji i emocji po drodze 🤡 A że nie jestem fanem wlutowania trzymadełka pod hemple do retroram to postanowiłem zawalczyć z Magurami HS, mam nawet niecny plan ich pożenku z klamkami typu Apex. Ale to kiedyś-tam, zapewne do wiosny się ogarnę z resztą rzeczy i zakombinuję. Gdyby jednak kto miał hydro klamy SRAMa na zbytku to niech zapuka privnie. 1 Cytuj
akkwlsk Napisano 7 Listopada 2021 Napisano 7 Listopada 2021 Tutaj dochodzi jeszcze jeden aspekt - ten rower to nie dla mnie, a dla nie-do-końca-rowerowej Małżowiny i wszystko musi chodzić niczym muślin, żeby nie dawało żadnego pretekstu do odstawienia roweru w kąt. Stąd tarczówki i współczesny, dziesiątkowy napęd shimano a nie żadne retro szpeje. A rama taka, bo jakby była inna to by było zbyt łatwo. To, oraz jestem absolutnym psychofanem wlutowywania, przelutowywania i przerabiania retroram 2 Cytuj
itr Napisano 7 Listopada 2021 Napisano 7 Listopada 2021 Bycie małżonką Adama to bajka, wszystko jest muślin !!!! nawet nie damaszek czy aksamit ! Damasceńskie sakreble 1 Cytuj
akkwlsk Napisano 8 Listopada 2021 Napisano 8 Listopada 2021 No no, jest dokładnie tak jak Marek mówi Szykujemy miejsce na nowe laczki 5 Cytuj
Sobek82 Napisano 8 Listopada 2021 Napisano 8 Listopada 2021 Polubione i obserwowane na insta, ja w tym miejscu gniotłem ale to już wiecie, 2,8" weszło. 2 Cytuj
akkwlsk Napisano 8 Listopada 2021 Napisano 8 Listopada 2021 (edytowane) Tu niestety zbyt dużo brakowało żeby gnieść, kuwaharka z tyłu przyjmuje max 35mm opony. Znaczy się przyjmowała, teraz przyjmie 50mm Ja optowałem za takim rozwiązaniem jak na zdjęciu niżej, ale Główny Budowniczy się zbuntował, powiedział że to jest rower a nie traktor i żadnej rury dolutowywał nie będzie, tylko zrobi to po swojemu Miał jeszcze jeden argument w rękawie - przy tego typu patencie i mizernej szerokości między chainstayami w kuwaharze, trzeba by spuszczać powietrze z opony żeby koło wlazło przez najwęższe miejsce. A że ja za krótki w uszach żeby się kłócić z Maestro, to potulnie się zgodziłem. Zdjęcie powyżej to pożyczone od The Vandal Metalworks Edytowane 8 Listopada 2021 przez akkwlsk 3 Cytuj
woojj Napisano 8 Listopada 2021 Napisano 8 Listopada 2021 ....to jest właśnie magia slallovych ram ;-)) Cytuj
twojastara Napisano 8 Listopada 2021 Napisano 8 Listopada 2021 o, całkiem fajnie to zrobiłeś, co ja się naszlifowałem przy swojej przeróbce (kombinowanie z tig + lut Ag2p 4 Cytuj
Roballinho Napisano 8 Listopada 2021 Napisano 8 Listopada 2021 @akkwlsk Cóż to za sentymentem pałasz do tej ramy, że zdecydowałeś nie na tak dużą metamorfozę? Jakiś biały kruk, czy zwykła chęć pójścia na około? Cytuj
rambolbambol Napisano 8 Listopada 2021 Napisano 8 Listopada 2021 Jak na górze i na dole widełek takie zwężenia zrobicie to wam się tylny trójkąt w zakręcie nie złoży na bok? Cytuj
Sobek82 Napisano 8 Listopada 2021 Napisano 8 Listopada 2021 Toż to nie prom kosmiczny na którego działają siły 5G i ha wu de pe. 🤗 Cytuj
akkwlsk Napisano 8 Listopada 2021 Napisano 8 Listopada 2021 37 minut temu, Roballinho napisał: @akkwlsk Cóż to za sentymentem pałasz do tej ramy, że zdecydowałeś nie na tak dużą metamorfozę? Jakiś biały kruk, czy zwykła chęć pójścia na około? Odpowiedź brzmi: Tak A na serio to trochę sentyment (jeździłem kilka lat na męskim odpowiedniku tej ramy), a trochę fakt, że takich ram do wzięcia "od ręki" po prostu nie ma. Najbliżej mojej koncepcji wśród współczesnych wypustów stoi Marin Kentfield, ale ten z kolei w kwestii jakości/szlachetności stali oraz finezji wykonania nie ma nawet startu do Kuwahary. Poczwórnie cieniowane rurki Ishiwata, mufy, fabryczne zabezpieczenie antykorozyjne (chainstay w środku po przecięciu wygląda jak nowy, rama ma ~30 lat). Do tego cały rower kupiłem praktycznie w cenie złomu. Chęć zrobienia czegoś nietypowego też nie jest bez znaczenia oczywiście 41 minut temu, woojj napisał: pewnie jakaś Kuwa ;-)))) A bo ja jeszcze nie powiedziałem co to za rama? Tak, to jest Kuwahara Pacer wersja damka dwururka. Bywalcy zlotów stalowo-singlowych z Jury i Sowich mogą pamiętać męskiego odpowiednika, którego wtedy ujeżdżałem. 40 minut temu, rambolbambol napisał: Jak na górze i na dole widełek takie zwężenia zrobicie to wam się tylny trójkąt w zakręcie nie złoży na bok? U mnie zwężka tylko na chainstayu, tak jak poleciał @twojastara to faktycznie trochę bym się bał. Damka Pacera ma w tylnym trójkącie nadprogramowe rurki (seatstay, chainstay i przedłużenie górnej dwururki pomiędzy nimi), więc tutaj o sztywność się raczej nie obawiamy. @Sobek82 niby nie, ale weź pod uwagę że tutaj wchodzimy z wycinką już w okolice połowy przekroju rurki, więc sztywność boczna na tym cierpi. U mnie jest to zrobione tylko na dwóch z sześciu rurek, więc raczej nie ma się czym przejmować. Cytuj
twojastara Napisano 8 Listopada 2021 Napisano 8 Listopada 2021 @rambolbambol złożę raport jeśli wyjdę cało z testów 1 Cytuj
akkwlsk Napisano 8 Listopada 2021 Napisano 8 Listopada 2021 (edytowane) Chciałem to na jutro zostawić, no ale skoro Sobek już popsuł niespodziankę to macie Kierownik od Majka już bez farby, po wstępnej polerce 320 -> 400 -> 800 Edytowane 8 Listopada 2021 przez akkwlsk 4 Cytuj
woojj Napisano 9 Listopada 2021 Napisano 9 Listopada 2021 (edytowane) @Sobek82narty szykujesz na zimę ;-)) Edytowane 9 Listopada 2021 przez woojj 1 Cytuj
kazafaza Napisano 9 Listopada 2021 Napisano 9 Listopada 2021 @Sobek82: nie ma jak pasek do spodni ze stalowego chlapacza dla ojca i syna 🤡 1 Cytuj
itr Napisano 9 Listopada 2021 Napisano 9 Listopada 2021 Japończykom wychodzi tak jak po lewej ale mają więcej cierpliwości honjo! Cytuj
Roballinho Napisano 9 Listopada 2021 Napisano 9 Listopada 2021 @akkwlsk Szepnij słówko o kosztach takich spawalniczych modyfikacji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi