MikeSkywalker Napisano 21 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2021 8 godzin temu, artoor napisał: Marin zaczął sprzedawać framesety, i to niedrogo (np. Muirwoodsa pewien sklep w Warszawie wycenił na 1200 zł), więc warto z nim zgrzeszyć. A skąd ta informacja? Bo to że ramy pojawiają się na różnych portalach jeszcze o tym nie świadczy. Z tym "niedrogo" bym polemizował - rama 1200, widelec 430, wychodzi ponad 1700 za frameset, gdzie jeszcze niedawno cały rower kosztował 2599. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 Na jednym z ogłoszeń sprzedaży framesetu był pokazany karton producenta, gdzie było wprost wyszczególnione, że zawartością jest rama z widelcem, więc na pewno nie jest to jakiś chałupniczy demontaż w serwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woojj Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 67.5 z amorkiem ma sens, ale z sztywniakiem??? Skręcanie 0-1 Dla mnie kąt główki nie do przyjęcia z sztywnym widelcem. Pokraka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 No ale przecież na to jak się będzie zachowywać rower ma wpływ nie tylko kąt główki ramy. Ewentualny negatywny efekt zerojedynkowy jest eliminowany poprzez odpowiednie wyprzedzenie widła, "rake", "offset" czy jak mu tam. Dopiero po połączeniu tych dwóch wartości można określić czy to będzie skręcać płynnie czy rzucać w zakręty. Mój Marino ma 67* ze sztywniakiem od Tarna i skręca jak po sznurku, można go wieść małym paluszkiem. Jeśli dobrze pamiętam offset widła to 51mm, w przypadku Muirwoodsa 45mm może być nieco mało choć i guma mniejsza... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leejoonidas Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 (edytowane) Poniżej pokraka z kątem główki 67* i z widelcem o offsecie 51mm, tak jak napisał Kolega "kazafaza" prowadzi się jednym paluszkiem. Edytowane 22 Czerwca 2021 przez leejoonidas 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 Brzydal 🤗 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 22 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2021 Gdy mój śp Gary z G2 dostał w końcu 100mm zamiast 80 skoku, to na stromiznach znikał sag, i takowy okazonalny kąt główki był makabrycznie podjazdowo nie odjazdowy.... różnica niby nic a uczucie bardzo bardzo bardzo nieprzyjemne. Także i poznanie dwóch rozmiarów Wsobniaka z TAKIM samym kątem i ich zachowanie ( różne) nauczyło mnie nie czytać już ze zdjęć domniemanych wad i zalet, nawet w oparciu o tabele.. bo generalnie można się spodziewać ale wychodzi i tak w praniu w konkrecie- człowiek na rowerze, do tego jeszcze mostek kierownica i małpi zmysł. Mój Grawel time Trawel ma np stromszy nawet od Jaga kąt główki, ale wywinięte pióra jak czubki ciżemek średniowiecznych dwórek, i jak to w żwirze ego liże, pełnia szczęścia.... a z barankiem szosowym fabrycznie to było 36 cm trzymania, i sterowność prawidłowa, teraz 64 cm bez barana i też dobrze, choć pierwsze 10 km było... bardzo zmysłowe, nietypowo. Generalnie trzeba tylko odrzucać rowery naprawdę fatalne, a reszta da się ujeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Czołem pany, widzę że trochę siedzicie w temacie to może pomożecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 5/7/10k ? Wystaw na licytację z minimalną jaka Cię interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 W dniu 21.06.2021 o 22:56, MikeSkywalker napisał: A skąd ta informacja? Bo to że ramy pojawiają się na różnych portalach jeszcze o tym nie świadczy. Z tym "niedrogo" bym polemizował - rama 1200, widelec 430, wychodzi ponad 1700 za frameset, gdzie jeszcze niedawno cały rower kosztował 2599. W sklepie z Marinami przebierałem własnymi ręcami w ramach Muir., Nicasio i 4Cornera. Niedawno już było i nie wróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2021 Dobrze wiedzieć Ja musiałem Muirwoodsa oskubać z części żeby mieć wymarzony rower. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 24 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2021 Taki z M. ból, że rama zacna, ale osprzęt lichy. Dlatego gołe ramy to jest to. Jeszcze pod koniec maja bikerstudio miało sporo tego, jednak ostały się 4Cornersy (S, M, L, XL po jednej sztuce) i Nicasio 56. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mam16v Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Biżuteria na esker'ze https://www.olx.pl/d/oferta/rower-miejski-szosowy-stalowy-kross-esker-m-CID767-IDKifO0.html?reason=ip|lister&isPreviewActive=0&sliderIndex=7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 25 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2021 Brakuje tylko diamentów Swarovskiego na klamkach i wysypanego brokatem Brooks'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acid1234 Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Obiecałem to się pochwalę. Znalazłem chwilę na przejażdżkę. Wrażenia pozytywne choć jest duża różnica po przejściu z 26 na 29 . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Bardzo ładne, ale masz Waść tam poziome haki i nie przesunąłeś koła do tyłu, czy haki pionowe i za dużą oponę zamontowałeś? Jest tam jakiś prześwit, czy szlifujesz podsiodłową na połysk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 (edytowane) Ja tam prześwitu widzę tyle co nic.. 😁 Edytowane 26 Czerwca 2021 przez keltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acid1234 Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 (edytowane) 10 minut temu, RafalxM napisał: Bardzo ładne, ale masz Waść tam poziome haki i nie przesunąłeś koła do tyłu, czy haki pionowe i za dużą oponę zamontowałeś? Jest tam jakiś prześwit, czy szlifujesz podsiodłową na połysk ? To złudzenie tam jest prześwit tylko ramie korby wyszło na zdjęciu. Ale mnie zgrzałeś ;), aż musiałem sprawdzić. Ta jest sztywna oś także nie ma się co przesunąć. keltu >>> wchodzi cały paluch Edytowane 26 Czerwca 2021 przez acid1234 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 Atam. Trzy strony na wstecznym są przykłady dopuszczalnej ilości wiatru między gumą a ramą 🤡 @acid1234: dobrze Ci tak, niech się dobrze prowadza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 2 minuty temu, acid1234 napisał: Ale mnie zgrzałeś ;), Cieszę się że mogłem pomóc w to chłodne popołudnie A haki poziome/przesuwne też są pod sztywną oś ...jakie opony tam zasadziłeś ? to rama 19" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acid1234 Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 (edytowane) RafalxM >>> Rama 16, Opony Schwalbe 2,25, haki trzeba by wymienić - jak chce się więcej miejsca - bo to mi nie wygląda na haki poziome Kazafaza >>> Dzięki Edytowane 26 Czerwca 2021 przez acid1234 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 (edytowane) 20 godzin temu, mam16v napisał: Biżuteria na esker'ze https://www.olx.pl/d/oferta/rower-miejski-szosowy-stalowy-kross-esker-m-CID767-IDKifO0.html?reason=ip|lister&isPreviewActive=0&sliderIndex=7 Gdyby nie popularna rama, można by rzec, że rower wyciągnięto z NAHBSa czy innego Bespoke'a. Edytowane 26 Czerwca 2021 przez artoor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 26 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2021 2020 Surly ECR 29 Medium Tank Green https://www.ebay.co.uk/itm/234064917012 UK POSTAGE ONLY - WILL NOT SHIP OUTSIDE OF UK' - oj tam oj tam Wrzucam tutaj bo może kogoś interere , okazja jest na pewno bo nigdzie ni ma. Ja się nie szarpię bo ciut za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Ostrzegę na fali: Surly lakier na ramie masakra turystyczna.... normalne opieranie czy kamyczki - nie odpryskuje, a oko jest ok , ale zawieszenie na stałe toreb albo pancerze defektują z siłą wodospadu. Prawdopodobnie winna jest ekologia i mamy lakier dla żartu. Dobrze że nie zmywa się w czasie deszczu Na podsiodłówce mam wytarte do gołej stali na głównej pewnie nie dużo brakuje. Kilka rowerów już miałem, fakt głównie stare, mam fizia na punkcie oklejania izolacją, tych cenniejszych, ale takiego zjawiska nie widziałem, a w Krampusie założyłem torbę na chwilę... i została no i powisiała kilka wyjść do suchego lasu... może z 500 km. Materiał pasków z rzepami i torba cała czerwona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 27 Czerwca 2021 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2021 Takie przecierki gdzieś widziałem, modne to i na fali Faktem jednak, że porównując lakier na zielonym Mk1 i Twoim czerwonym zdawał się on być o wiele bardziej stabilny na wcześniejszej wersji podczas gdy krasny to niczym lakier do paznotipsów... Z jednej strony ciut szkoda, z drugiej blizny wojenne nadają charakteru a z trzeciej warto mieć na uwadze dostępność zamiennych wlepek i puścić wodze fantazyji - moszna stworzyć unikrampusa niepodrabialnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi