malutki Napisano 5 Grudnia 2020 Napisano 5 Grudnia 2020 W dniu 2.12.2020 o 16:43, rambolbambol napisał: Na allegro także NOWY Pine Mountain XXL dla dużego chłopa za 1899zł: https://allegro.pl/oferta/rower-marin-pine-mountain-27-5-silver-xxl-2018-9311606306 żę ja też tego wcześniej nie zobaczyłem! rozumiem że zostaje w "forumowych rękach"? Cytuj
mibajk Napisano 7 Grudnia 2020 Napisano 7 Grudnia 2020 W dniu 5.12.2020 o 23:32, malutki napisał: żę ja też tego wcześniej nie zobaczyłem! rozumiem że zostaje w "forumowych rękach"? Na olx jest w tej samej cenie od tego samego sprzedawcy, z tym że odbiór osobisty. Cytuj
trendyfendi Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 Dlaczego wybraliście akurat stal ? gdy wszyscy dążą do jak najlżejszych konstrukcji? Cytuj
chudzinki Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 Ty serio z tym pytaniem Poczytaj trochę o ramach stalowych... Pierwsze z brzegu https://lulagoga.pl/blog/wybieramy-rower-rama-stalowa-aluminiowa-czy-karbonowa/ Cytuj
RafalxM Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 Ja nie miałem wyboru, dostałem na komunię stalową kolarkę. Jeżdżąc na tym stalowym rowerze zawsze patrzyłem na rówieśników z góry....bo był sporo za duży Cytuj
MikeSkywalker Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 Bo w rowerze z ciężką stalową ramą, ważącym 20 kg bardziej się męczę więc lepiej trenuję Cytuj
Sobek82 Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 To są chorzy ludzie, kto przy zdrowych zmysłach kupował by stalową ramę, nie pojmuję. Modlę się o ich zdrowie i trzymam kciuki. Cytuj
kazafaza Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 Przecież to rdzewieje, co za baran by to kupował? Waży miljonpińćsetstodziewięćset i generalnie towar z zeszłego millenium... Cytuj
rambolbambol Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 36 minut temu, trendyfendi napisał: Dlaczego wybraliście akurat stal ? gdy wszyscy dążą do jak najlżejszych konstrukcji? To ciężko wyjaśnić dlaczego stal, dopóki się na stali nie pojeździ. Jeśli pamiętasz stal jako stare Rometowskie rowery i tani marketowy złom, to dobra stal to coś zupełnie innego. Wagowo dobra rama stalowa jest porównywalna z aluminiową. W przeciwieństwie do aluminium jednak o wiele więcej wybacza i "pracuje" pod jeźdźcem. Jazdę na stali można by porównać do fechtunku szablą, a jazda na aluminium to jak fechtunek aluminiowym prętem. Aluminium jest nieprzyjemnie "sztywne" z zasady. 1 Cytuj
trendyfendi Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 A co powiecie o stali crmo z której jest zbudowany marin nicasio (muirwoods de facto tez) Cytuj
MikeSkywalker Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 To pytanie do producenta a nie do nas Nie wiem czy ktoś w tak tanich ramach podaje stop, producenta czy cokolwiek poza tym że jest cieniowana. Cytuj
bladawiec Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Teraz, trendyfendi napisał: A co powiecie o stali crmo z której jest zbudowany marin nicasio (muirwoods de facto tez) W tym wątku raczej o ramach z tej własnie stali Cr Mo się tu rozwodzi każdy jej miłośnik. Myślę, że mało kto albo nikt z nas nie jest tu metalurgiem, co by się znał na rodzajach stali. Bardziej się nad tym wszyscy ślizgają i przechodzą do zalet i cech już gotowych produktów. Stal Cr Mo to raczej taki zabieg (hasło) marketingowy, bo stal jakiej używa się do budowy ram tak naprawdę ma więcej dodatków w stopie. ale jak już wspomniałem ja się na stali nie znam na tyle by się o niej wypowiadać. A ramy stalowe cenię sobie i dlatego lubię ten wątek. Edytowane 9 Grudnia 2020 przez bladawiec Cytuj
Prz Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Jednak uznałem, że raz się żyje, a mogąc za niecałe 200 zł kupić komplet Chronicle 29x3.0 to grzech nie spróbować nawet na obręczach 30 mm Przed Państwem Longitude w nowym, singlowo-plusowym wcieleniu Na 32x20 jest super, na płaskim oczywiście jest młynek, ale po górkach dużo bardziej znośnie niż Singlecross, na którym śmigałem wiosną w tym samym terenie na 38x19. Rollover 29+ jest genialny, to po prostu idzie do przodu, niezależnie od gałęzi, dziur, dopiero na śliskim czy w błocie niski bieżnik ogranicza. Ponownie wielkie dzięki dla @kazafaza, za wsparcie wiedzą i doświadczeniem, a także pomoc z przemytem drugiego Gienka, dzięki której ten zmienił swoją rolę w stajni, ale nie wiem czy się tu chwalić bo w tym wątku szos nie widywałem, chyba że nierdzewki są tu mile widziane nawet na wąskich gumach Mam tylko problem z tylnym kołem przesuwającym się w hakach przy ostrym deptaniu pod górę. Oś niestety QR 5 mm, mam Tuggnuta po stronie napędu, zacisk jest zamykany na imbus, ale od strony nie-imbusa jest zaokrąglony (bez spłaszczonej powierzchni), i przy mocnym dokręcaniu zaczyna się obracać nawet trzymając go przez szmatkę. Dokupić drugi napinacz czy szukać innych zacisków? Edytowane 9 Grudnia 2020 przez Prz 8 Cytuj
itr Napisano 9 Grudnia 2020 Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) A na Kulturze film o złu gatunku ludzkiego: Antropocen... generalnie pasożytujemy, samo zło... czy utopią jest mieć kilka parę spodni przez 10 lat i np jedną ramę szosową na całe życie? W przypadku stali może się to udać. Tytan, aluminium, karbon często szyje się na wyczyn, na wagę. Pęka z Czasem. Stary męski rower jedzie po wsi jeszcze od przed wojny. Generalnie w zwariowanym świecie można małymi decyzjami nie napędzać konsumpcji. Edytowane 9 Grudnia 2020 przez itr Cytuj
Sobek82 Napisano 10 Grudnia 2020 Napisano 10 Grudnia 2020 Hola, hola panowie, życia mamy jedno, kobietę można mieć jedną, a z nią dzieci, ale rower, jeden? Nazwałbym to kagańcem, ograniczeniem. Konsumpcjonizm jest pyszny a zbieractwo wisienką na torcie, nie przekonuje mnie argumentacja ludzi mieszkających w domach z wielkiej płyty, ściany w blokach to idealne miejsce żeby powiesić kolejny rower Cytuj
rambolbambol Napisano 10 Grudnia 2020 Napisano 10 Grudnia 2020 @Sobek82 Tu tutaj nie filozofuj, tylko pokaż Honziaka ! Cytuj
artoor Napisano 10 Grudnia 2020 Napisano 10 Grudnia 2020 W dniu 9.12.2020 o 12:17, trendyfendi napisał: Dlaczego wybraliście akurat stal ? gdy wszyscy dążą do jak najlżejszych konstrukcji? Poza powodami "głębokimi", jakie można znaleźć w poważnych tekstach, mnie do stali przywiodły powody "płytkie" jak wygląd (cienkie, elegancko pospawane rurki vs. grube rury alu pospawane jakby gilami z nosa [z wyjątkiem Nicolai'a i Liteville'a] i profil psychologiczny właścicieli (pobądź tutaj lub na innym stalowym forum, a pojmiesz). Alu to pospolity materiał, z którego robi się rowerową masówkę. Można na tym jeździć i mieć moc radochy, ale osobiście kijem nie trącę. Jest jeszcze karbą, który ma od pyty zalet technicznych i estetycznych, jednakowoż to ciągle plastik, bezduszna masa, która po latach zamieni się w kłopotliwy do utylizacji szmelc. Zostaje jego wysokość tytan, godny materiał, acz sporo droższy, co eliminuje gołodupców w typie piszącego. Dlatego stal - ponadczasowy surowiec dla oldskulowych cyklistów. 7 Cytuj
Roballinho Napisano 10 Grudnia 2020 Napisano 10 Grudnia 2020 Ramset Four Corners z bonusami w M-ce w dobrej cenie https://www.olx.pl/oferta/marin-four-corners-frameset-CID767-IDHFVM2.html 1 Cytuj
Grizzli Napisano 11 Grudnia 2020 Napisano 11 Grudnia 2020 https://singletrackworld.com/classifieds/advert/wtd-stooge-speedball-frame-n-fork/ Cytuj
trendyfendi Napisano 11 Grudnia 2020 Napisano 11 Grudnia 2020 ktoś zamawiał coś z tego sklepu ? https://www.bike-gears.com/product/breezer-radar-frame-fork/ Cytuj
rambolbambol Napisano 11 Grudnia 2020 Napisano 11 Grudnia 2020 Ja próbowałem zamówić Breezera z www.bike-gears.com i zrezygnowałem jak się okazało jaki to koszt. Cały problem rozbija się o koszty sprowadzenia tej ramy do Polski. Musisz się liczyć z kosztem MINIMUM +60% do ceny za ramę (TAX 48,5% +VAT). Ram nie przepuszczą na cle. Firma bike-gears.com nie jest rejestrowana i jak sami o sobie piszą to 6 osobowy zespół robiący drop-shipping z Chin. 1 Cytuj
Rysz Napisano 11 Grudnia 2020 Napisano 11 Grudnia 2020 18 minut temu, Grizzli napisał: https://singletrackworld.com/classifieds/advert/wtd-stooge-speedball-frame-n-fork/ A co? Masz na opyl? Cytuj
trendyfendi Napisano 11 Grudnia 2020 Napisano 11 Grudnia 2020 8 minut temu, rambolbambol napisał: Ja próbowałem zamówić Breezera z www.bike-gears.com i zrezygnowałem jak się okazało jaki to koszt. Cały problem rozbija się o koszty sprowadzenia tej ramy do Polski. Musisz się liczyć z kosztem MINIMUM +60% do ceny za ramę (TAX 48,5% +VAT). Ram nie przepuszczą na cle. Firma bike-gears.com nie jest rejestrowana i jak sami o sobie piszą to 6 osobowy zespół robiący drop-shipping z Chin. Podziękowania ! Cytuj
Grizzli Napisano 11 Grudnia 2020 Napisano 11 Grudnia 2020 1 godzinę temu, Rysz napisał: A co? Masz na opyl? Nie to nie moje, ale ramiak na pewno ciekawy i cena rozsadna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi