RafalxM Napisano 31 Maja 2019 Napisano 31 Maja 2019 Jaram się dalej , to Wam zaspamuję jeszcze 2 fotki, no może potem jeszcze jedą jak złożę rower do jazdy btw ciekawostka z placu boju - suport był tak zapieczony (zapewne oryginał z '96) że majstry musieli do niego przyspawać rurę żeby go w ogóle ruszyć, poza tym wszytko wygląda na zdrowe , a zatem: czarny podkład kolor kupowany 'na oko' w sklepie , chyba nawet udało się trafić dość blisko oryginału , sieknę na to jeszcze bezbarwny mat - tymczasem niech dobrze wyschnie 1 Cytuj
itr Napisano 31 Maja 2019 Napisano 31 Maja 2019 Jaki rozmiar będzie z tyłu tej słynnej ramy? Jaka szerokość gumofilców? Ależ się porobiło!!! Cytuj
RafalxM Napisano 31 Maja 2019 Napisano 31 Maja 2019 Owa rama zostaje skazana na jazdy codziennie do pracy - po twardym, więc będzie tam 700x38c na semislicku . Zrobię finalną rzeźbę i wrzucę zdjęcie. Pierwsze próby są już uwiecznione u mnie w albumie. Cytuj
3143k4r2 Napisano 2 Czerwca 2019 Napisano 2 Czerwca 2019 Pytanie do użytkowników KONY Unit . Czy da się tam zastosować redukcję sterów aby wpakować widelec Tapered ? Z góry dziękuje Cytuj
akkwlsk Napisano 2 Czerwca 2019 Napisano 2 Czerwca 2019 Zapewne zależy od rocznika, ale Unit z przynajmniej ostatnich 5 lat ma głowkę 44mm po całej długości, zatem tak, z odpowiednimi sterami da się zamontować tapera. 1 Cytuj
MikeSkywalker Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 Nie idź tą drogą :D Też próbowałem amortyzatora w Unicie ale po pierwszej jeździe wróciłem do sztywnego widelca - jak za twardo trzeba dołożyć gumy albo zmniejszyć ciśnienie. Ale każdemu wedle potrzeb ;) Cytuj
Grizzli Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 jak ktos chce wydac pare groszy na cos nietypowego, to tu fajny temat do przemyslenia: https://singletrackworld.com/classifieds/advert/vicious-cysles-the-groover/ Cytuj
akkwlsk Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 Godzinę temu, MikeSkywalker napisał: Nie idź tą drogą Też próbowałem amortyzatora w Unicie ale po pierwszej jeździe wróciłem do sztywnego widelca - jak za twardo trzeba dołożyć gumy albo zmniejszyć ciśnienie. Ale każdemu wedle potrzeb Z tego co pamiętam, pierwsza modyfikacja Twojego Unita polegała na wymianie gum z 3.0 na 2.0, więc może lepiej wstrzymaj się z doradzaniem w kwestii uterenowienia tego roweru Cytuj
panSocjolog Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 1 godzinę temu, MikeSkywalker napisał: jak za twardo trzeba dołożyć gumy albo zmniejszyć ciśnienie. Potwierdzam, Minion 2.5 na szerokiej obręczy rozwiązuje większość problemów Cytuj
3143k4r2 Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 Póki co nie mam Unita ale gdzieś po głowie chodzi albo jego zakup albo modernizacje mojego Cookera. Za Unitem przemawia szersza gama widelców które można zapakować. W Cookerze jestem ograniczony do widelca max 120mm 29" bo rura 1 1/8". Zresztą i tak ciężko dostać coś fajnego na 120mm bo w większości jest 100mm. A amora chcę bo mam taki kaprys Rozważałem jeszcze wpakowania szerszych opon ale opory toczenia się zwiększą Cytuj
rambolbambol Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 Powiedziałbym, że przy szerszych oponach opory maleją. Na 3 calach teraz pakuje się w miejsca, gdzie wcześniej miałem opory, żeby wjechać. 2 Cytuj
kazafaza Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 @3143k4r2: bierz pod uwagę iż UNITy przed 2017 (?) miały niewiele miejsca w zadzie na szerszą gumę. Z 2.4" był problem jak dobrze pamiętam. Dopiero dopieszczona wersja plusowa pozwalała na szaleństwa w tym departamencie. Guma 3" fajna na przedzie, amor na gumie 2.6-2.8" też niczego sobie. Dla każdego według gustu i rozmiaru biustu ;) Cytuj
MikeSkywalker Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 9 godzin temu, akkwlsk napisał: więc może lepiej wstrzymaj się z doradzaniem w kwestii uterenowienia tego roweru A Ty może wstrzymaj się z ocenianiem roweru i doświadczeń jego użytkownika na podstawie trzydniowych obserwacji Unit stoi aktualnie na 29x2.6, czy tak zostanie - okaże się. Każda opona ma plusy dodatnie i plusy ujemne. Parę rowerów testowych zdarzyło mi się przegonić, czy to przed czy po zakupie Kony i wnioski są takie jak wyżej.. Taki Roscoe jest fajny z amorem i na gumie 2.8, ale Unit w moim odczuciu sporo stracił po założeniu amortyzatora. A że wchodzi do niego 29x3.0 to w tą też stronę poszedłbym tworząc konfigurację w teren. Cytuj
3143k4r2 Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Zamówiłem wczoraj VEE TIRE T-FATTY 29x3.0" TLR 29+ zobaczymy czy mi się zmieści. Jeśli tak to jaki jest komfort jazdy. Będzie OK zostawię, będzie kiepsko oddam i będę szukał innych rozwiązań. @kazafaza myślałem nad wersją 2017 tą niebieską. Był rower do kupienia w fajnej cenie ale póki co rezerwacja.... Z pewnością za Unitem przemawia główka ramy i rozmiar XL który jest długi. Boję się trochę o tylne haki bo nie wyglądają zbyt masywnie. Tak czy siak rozglądam się za czymś fajnym czekając na opony Cytuj
3143k4r2 Napisano 5 Czerwca 2019 Napisano 5 Czerwca 2019 Niestety nie mogę chyba edytować poprzedniego posta więc pisze kolejnego. Dotarły kapcie. O dziwo ... Weszły. Zrobiłem może kilometr ...dziwnie gąbczasto ale krawężniki dziury i speedstopery przejeżdża się inaczej Jutro testy = praca 2 x 12 km. Sprawdzę czy można tym normalnie jeździć 4 Cytuj
itr Napisano 5 Czerwca 2019 Napisano 5 Czerwca 2019 Gdy założyłem jedynie przednie koło, to dluższy czas byłem zawiedziony, wkurzony że jest taki ciapciak, potem kiedy zaliczyłem las kilka razy polubiłem i radzę dać sobie więcej czasu w terenie, na mleku, a nie koncentrować na praca dom. Niestety mam set 27,5 tył 29 przód więc zazroszczę z tyłu tak mało miejsca na oponę 2,8 że nie wiem czy moja rama tak będzie jeździć, ale nawet kombajn tył zwykłe 29 i przód na plusie w Inbredzie był bardzo dobry.... Może to kompromis na szybkie dojazdy so pracy? Cytuj
MikeSkywalker Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 Wszystko zależy od trasy do pracy Jak ktoś przychodzi i pyta o rower na takie dojazdy to zawsze dopytuję którędy jedzie - dla jednego nada się fitness, dla innego coś sztywnego z szerszą gumą, np. Muirwoods, dla trzeciego idealnym taranem będzie plusowy balon Ja czasem ciągnę Unita 16km w jedną stronę, ale to tylko jeśli po pracy mam jakieś rowerowe plany. Bo jednak na gumie 28c można wyjechać nieco później i być na czas Cytuj
RafalxM Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 (edytowane) Połączenie tematu dojazdówki i mojej konwersji ramy na hamulce tarczowe . W wyniku kompletowania roweru (konieczność zmiany starego napędu) i niechęci do kupowania (przynajmniej na razie ) nowych części użyłem gratów walających mi się po szufladach. @itr Marek będziesz zachwycony 'koszernością' projektu Na poniższej fotce widzimy (albo i nie): - mocowanie tylnego hamulca w standardzie IS wykonane przez Pracowania Endemit z Warszawy, polecam ich usługi - hamulec tylny Accent Cooler - napęd 1x10 , blat 50T kaseta 11-40 . - RD Sram GX 10s Wygląda to średnio, jedzie przyzwoicie - także cel użytkowy osiągnięty Edytowane 6 Czerwca 2019 przez RafalxM zmiana źródła zdjęcia, nie każdy widział z google 3 Cytuj
itr Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 zachwycony nic nie widzę, projekt raczej niewidzialny dla radaru "steltherny", jednak chłodzący tarczę hamulec to na pewno mocny akcent tej produkcji Cytuj
RafalxM Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 podmieniłem źródło zdjęcia na obrazek wgrany na forum, już widać? Cytuj
itr Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 i mocowania do małego lekkiego tylnego bagażnika pierwszej V jakości. Kupiłem sobie do pracy torbę z zaczepami, naramienną, sucha koszula, dużo przegródek ( bo worek krosso nie jest praktyczny w mieście poza zakupami spożywczymi z pełną siatką.).... fratuluję,cos pięknego! Cytuj
Roballinho Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 A ja widzę napęd 2x10 z manualną zmianą biegów na blacie Szkoda, że z rozpędu nie pozbyłeś się piwotów. Cytuj
Mod Team adamos Napisano 7 Czerwca 2019 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2019 16 godzin temu, RafalxM napisał: obrazek wgrany na forum, już widać? Ja nadal widzę tylko pół Mongoła... :/ Cytuj
RafalxM Napisano 7 Czerwca 2019 Napisano 7 Czerwca 2019 Tak miało być , chodziło o to że Markowi w ogóle chyba nie pokazywała się fotka linkowana z photos.google . Poniżej widoki z profilu 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi