RafalxM Napisano 31 Maja 2019 Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Jaram się dalej , to Wam zaspamuję jeszcze 2 fotki, no może potem jeszcze jedą jak złożę rower do jazdy btw ciekawostka z placu boju - suport był tak zapieczony (zapewne oryginał z '96) że majstry musieli do niego przyspawać rurę żeby go w ogóle ruszyć, poza tym wszytko wygląda na zdrowe , a zatem: czarny podkład kolor kupowany 'na oko' w sklepie , chyba nawet udało się trafić dość blisko oryginału , sieknę na to jeszcze bezbarwny mat - tymczasem niech dobrze wyschnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 31 Maja 2019 Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Jaki rozmiar będzie z tyłu tej słynnej ramy? Jaka szerokość gumofilców? Ależ się porobiło!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 31 Maja 2019 Udostępnij Napisano 31 Maja 2019 Owa rama zostaje skazana na jazdy codziennie do pracy - po twardym, więc będzie tam 700x38c na semislicku . Zrobię finalną rzeźbę i wrzucę zdjęcie. Pierwsze próby są już uwiecznione u mnie w albumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3143k4r2 Napisano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Pytanie do użytkowników KONY Unit . Czy da się tam zastosować redukcję sterów aby wpakować widelec Tapered ? Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2019 Zapewne zależy od rocznika, ale Unit z przynajmniej ostatnich 5 lat ma głowkę 44mm po całej długości, zatem tak, z odpowiednimi sterami da się zamontować tapera. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3143k4r2 Napisano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 @akkwlsk bardzo dziekuje za odp :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Nie idź tą drogą :D Też próbowałem amortyzatora w Unicie ale po pierwszej jeździe wróciłem do sztywnego widelca - jak za twardo trzeba dołożyć gumy albo zmniejszyć ciśnienie. Ale każdemu wedle potrzeb ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 jak ktos chce wydac pare groszy na cos nietypowego, to tu fajny temat do przemyslenia: https://singletrackworld.com/classifieds/advert/vicious-cysles-the-groover/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Godzinę temu, MikeSkywalker napisał: Nie idź tą drogą Też próbowałem amortyzatora w Unicie ale po pierwszej jeździe wróciłem do sztywnego widelca - jak za twardo trzeba dołożyć gumy albo zmniejszyć ciśnienie. Ale każdemu wedle potrzeb Z tego co pamiętam, pierwsza modyfikacja Twojego Unita polegała na wymianie gum z 3.0 na 2.0, więc może lepiej wstrzymaj się z doradzaniem w kwestii uterenowienia tego roweru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 1 godzinę temu, MikeSkywalker napisał: jak za twardo trzeba dołożyć gumy albo zmniejszyć ciśnienie. Potwierdzam, Minion 2.5 na szerokiej obręczy rozwiązuje większość problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3143k4r2 Napisano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Póki co nie mam Unita ale gdzieś po głowie chodzi albo jego zakup albo modernizacje mojego Cookera. Za Unitem przemawia szersza gama widelców które można zapakować. W Cookerze jestem ograniczony do widelca max 120mm 29" bo rura 1 1/8". Zresztą i tak ciężko dostać coś fajnego na 120mm bo w większości jest 100mm. A amora chcę bo mam taki kaprys Rozważałem jeszcze wpakowania szerszych opon ale opory toczenia się zwiększą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 Powiedziałbym, że przy szerszych oponach opory maleją. Na 3 calach teraz pakuje się w miejsca, gdzie wcześniej miałem opory, żeby wjechać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 @3143k4r2: bierz pod uwagę iż UNITy przed 2017 (?) miały niewiele miejsca w zadzie na szerszą gumę. Z 2.4" był problem jak dobrze pamiętam. Dopiero dopieszczona wersja plusowa pozwalała na szaleństwa w tym departamencie. Guma 3" fajna na przedzie, amor na gumie 2.6-2.8" też niczego sobie. Dla każdego według gustu i rozmiaru biustu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2019 9 godzin temu, akkwlsk napisał: więc może lepiej wstrzymaj się z doradzaniem w kwestii uterenowienia tego roweru A Ty może wstrzymaj się z ocenianiem roweru i doświadczeń jego użytkownika na podstawie trzydniowych obserwacji Unit stoi aktualnie na 29x2.6, czy tak zostanie - okaże się. Każda opona ma plusy dodatnie i plusy ujemne. Parę rowerów testowych zdarzyło mi się przegonić, czy to przed czy po zakupie Kony i wnioski są takie jak wyżej.. Taki Roscoe jest fajny z amorem i na gumie 2.8, ale Unit w moim odczuciu sporo stracił po założeniu amortyzatora. A że wchodzi do niego 29x3.0 to w tą też stronę poszedłbym tworząc konfigurację w teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3143k4r2 Napisano 4 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2019 Zamówiłem wczoraj VEE TIRE T-FATTY 29x3.0" TLR 29+ zobaczymy czy mi się zmieści. Jeśli tak to jaki jest komfort jazdy. Będzie OK zostawię, będzie kiepsko oddam i będę szukał innych rozwiązań. @kazafaza myślałem nad wersją 2017 tą niebieską. Był rower do kupienia w fajnej cenie ale póki co rezerwacja.... Z pewnością za Unitem przemawia główka ramy i rozmiar XL który jest długi. Boję się trochę o tylne haki bo nie wyglądają zbyt masywnie. Tak czy siak rozglądam się za czymś fajnym czekając na opony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3143k4r2 Napisano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Niestety nie mogę chyba edytować poprzedniego posta więc pisze kolejnego. Dotarły kapcie. O dziwo ... Weszły. Zrobiłem może kilometr ...dziwnie gąbczasto ale krawężniki dziury i speedstopery przejeżdża się inaczej Jutro testy = praca 2 x 12 km. Sprawdzę czy można tym normalnie jeździć 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 5 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Gdy założyłem jedynie przednie koło, to dluższy czas byłem zawiedziony, wkurzony że jest taki ciapciak, potem kiedy zaliczyłem las kilka razy polubiłem i radzę dać sobie więcej czasu w terenie, na mleku, a nie koncentrować na praca dom. Niestety mam set 27,5 tył 29 przód więc zazroszczę z tyłu tak mało miejsca na oponę 2,8 że nie wiem czy moja rama tak będzie jeździć, ale nawet kombajn tył zwykłe 29 i przód na plusie w Inbredzie był bardzo dobry.... Może to kompromis na szybkie dojazdy so pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 Wszystko zależy od trasy do pracy Jak ktoś przychodzi i pyta o rower na takie dojazdy to zawsze dopytuję którędy jedzie - dla jednego nada się fitness, dla innego coś sztywnego z szerszą gumą, np. Muirwoods, dla trzeciego idealnym taranem będzie plusowy balon Ja czasem ciągnę Unita 16km w jedną stronę, ale to tylko jeśli po pracy mam jakieś rowerowe plany. Bo jednak na gumie 28c można wyjechać nieco później i być na czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 (edytowane) Połączenie tematu dojazdówki i mojej konwersji ramy na hamulce tarczowe . W wyniku kompletowania roweru (konieczność zmiany starego napędu) i niechęci do kupowania (przynajmniej na razie ) nowych części użyłem gratów walających mi się po szufladach. @itr Marek będziesz zachwycony 'koszernością' projektu Na poniższej fotce widzimy (albo i nie): - mocowanie tylnego hamulca w standardzie IS wykonane przez Pracowania Endemit z Warszawy, polecam ich usługi - hamulec tylny Accent Cooler - napęd 1x10 , blat 50T kaseta 11-40 . - RD Sram GX 10s Wygląda to średnio, jedzie przyzwoicie - także cel użytkowy osiągnięty Edytowane 6 Czerwca 2019 przez RafalxM zmiana źródła zdjęcia, nie każdy widział z google 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 zachwycony nic nie widzę, projekt raczej niewidzialny dla radaru "steltherny", jednak chłodzący tarczę hamulec to na pewno mocny akcent tej produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 podmieniłem źródło zdjęcia na obrazek wgrany na forum, już widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 i mocowania do małego lekkiego tylnego bagażnika pierwszej V jakości. Kupiłem sobie do pracy torbę z zaczepami, naramienną, sucha koszula, dużo przegródek ( bo worek krosso nie jest praktyczny w mieście poza zakupami spożywczymi z pełną siatką.).... fratuluję,cos pięknego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 6 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2019 A ja widzę napęd 2x10 z manualną zmianą biegów na blacie Szkoda, że z rozpędu nie pozbyłeś się piwotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 7 Czerwca 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 16 godzin temu, RafalxM napisał: obrazek wgrany na forum, już widać? Ja nadal widzę tylko pół Mongoła... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 7 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2019 Tak miało być , chodziło o to że Markowi w ogóle chyba nie pokazywała się fotka linkowana z photos.google . Poniżej widoki z profilu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi