Mentos Napisano 19 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 no w sumie racja, nie ma to jak podwozie auta zarzygane cieknącym olejem, usyfione ale rdzy faktycznie nie ma ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalmarzec Napisano 19 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Dziękuję wszystkim za porady, Kupię chyba tego boll'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 19 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 W odmętach rozmów o zalewaniu rur olejem i innymi paskudztwami, zupełnie zaginęło moje pytanie. Ponawiam, bo może jednak ktoś, coś wie. W dniu 18.02.2019 o 09:08, Roballinho napisał: Jaki największy balon i na jakiej obręczy udało Wam się zmieścić w tylnych widłach 29" Inbreda? Haki pionowe. Czy ktoś próbował wrzucić w tą ramę 27,5" koło z malutkim plusem? Chętnie zobaczyłbym zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mam16v Napisano 20 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 (edytowane) Gratka dla chcących sprawić lekką stal swojemu "komuniście" https://www.olx.pl/oferta/rower-gorski-deore-lx-CID767-IDiCrwp.html Edytowane 20 Lutego 2019 przez mam16v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 20 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 21 godzin temu, Roballinho napisał: W odmętach rozmów o zalewaniu rur olejem i innymi paskudztwami, zupełnie zaginęło moje pytanie. Ponawiam, bo może jednak ktoś, coś wie. Sprobuj: https://singletrackworld.com/forum/topic/29275-tyre-clearance-on-one-inbred/ oraz: https://singletrackworld.com/forum/topic/650b-and-other-plus-sizes-if-you-like-rim-tyre-frame-fork-combinations/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KryMar1983 Napisano 20 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 A ja mam chcicę sprawdzić jakiegoś innego ramiaka i zero pomysłów... Coś w żywszych kolorach Kusi Slackline ale nie mam ochoty sprzedawać szpeju aby przejść na średnią kiche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarek2 Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Na czerwiec będzie dostępny Octane One Kode Adventure - w końcu pojawiają się tanie gravele na rynku. Napęd low end ale to też tania wymiana, heble mechaniki, rurki Tange, błotniki - detal 3599 PLN (u mnie taniej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 (edytowane) Ehh ... Popsuli mu haki I jakoś 999 ojro nijak sie przekłada na 3600 w PeeLeNach ... Pozdro Edytowane 22 Lutego 2019 przez rzezniol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 W dniu 20.02.2019 o 18:56, kazafaza napisał: Sprobuj: https://singletrackworld.com/forum/topic/29275-tyre-clearance-on-one-inbred/ oraz: https://singletrackworld.com/forum/topic/650b-and-other-plus-sizes-if-you-like-rim-tyre-frame-fork-combinations/ Dzięki. Mój pomysł zatem legł w gruzach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Mam do ożenienia cromoto 29 w wersji ze sztywna osią. Szczegóły na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 26 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 (edytowane) Słyszeli Waszmościowie coś o jakiejś stalówce na sell pod koło 29" w rozmiarze ok 18" ? Mój skompletowany Gary Fisher 17,5" jest naprawdę super, oprócz tego że przestrzeliłem z rozmiarem ramy w dół .... chyba. TT jest tutaj 607mm czyli trochę krótko i w zasadzie tylko to zaczyna mi nie pasować - a korygowanie tego jakąś giętą sztycą chyba mija się z sensem? (chętnie poznam Wasze zdanie na ten temat) - mostek jest 80mm i raczej dłuższego bym nie chciał wstawiać. Siodełko jakie by nie było, już jak widać jest przesunięte do tyłu, a w przypadku obecnego IMO już traci punkt podparcia dla pracy sprężyn - może JW rozwiązanie z giętą sztycą, ma ktoś z tym praktyczne doświadczenie?. Ew może podrzucicie pomysły na co polować , miło by było jakby pomieściła te 2.4 z tyłu Poniżej fotka pacjenta - może ktoś kupił za dużą i chce się zamienić ? oraz geo , rozmiar MD 17.5" Edytowane 26 Lutego 2019 przez RafalxM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 27 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 (edytowane) Rafał coś dziwne rzeczy! tyle lat jeździłem na 19 garego i nie było sensacji, prośba o zdjęcie zprofilu na tym rowerze, coś musi być na rzeczy, i może można zmienić, jaka szerokość kierownicy? Nie widzę Twojego fotka, tabelki widzę, nawet jest super flaj. Edytowane 27 Lutego 2019 przez itr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 27 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Patrząc na ETT to rama jest raczej z tych dłuższych niż krótszych, jeżeli jest dobrze dobrana do wzrostu to tak jak wyżej Marek pisze, spróbuj szerszej kierownicy bez zmiany długości mostka - bardziej się wyciągniesz na rowerze i może to będzie to. Również nie widzę pierwszej fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 27 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 coś z tymi zdjęciami google mi się sypie, oba starałem się dodawać tą samą metodą :/ poniżej ponowna próba Marek, jest okazja żeby się spotkać , sam sobie fotki na rowerze z boku nie zrobię Kierownica to OnOne OG , szerokość wg opisu '68mm tip-to-tip width, eqivalent to a 710mm conventional bar' - także chyba więcej nie trzeba, chociaż konstrukcja OG jest taka ze chwyty są cofnięte sporo, ale jak poniżej - sprawdzę najpierw z offsetem sztycy rzeczona fotka - widać na niej, że sztyca ma offset zero , sprawdzę jakąś z offsetem ok 25mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 27 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 (edytowane) No i wszystko jasne - kierownica z dużym backsweepem skraca mostek. Jeżeli nie chcesz zmieniać kierownicy, to wsadź dłuższy mostek, który zrekompensuje backsweep kierownicy. Edytowane 27 Lutego 2019 przez akkwlsk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 27 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Tymczasem odwróc mostek, i jeszcze podkladki nad mostek, konce kierownicy lekko w dół , lekko w grunt nie w niebo, i trzy wyjscia po 30 km ... Rzeczywiście na zywo lepiej, zobaczymy, to siodło też nie pomaga , ale wnioski ze zdjęcia: to tylko intuicja a nie wiedza wpływa na odbiór 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 27 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Kiera za wysoko i końcówkami patrzy do góry. Zgadzam się z przedmówcami. Ustaw końce kiery w dół i to już powinno pomóc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 27 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Dzięki za sugestie, na razie mostek obrócony , końce kierownicy wypoziomowane , siodełko ok 1 centymetra w tył - tak czy siak sztyca z offsetem powinna tutaj zawitać. Mały test na 10km dał poczucie, że już nie jest za krótko - wiadomo że to żaden dystans, ale z drugiej strony po lesie/dołach i dość intensywnie. Bardziej miarodajne będzie dla mnie przejechanie ok 50km 'stałej trasy' , będę miał wtedy punkt odniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 27 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 ....ogólnie skręcenie nadgarstków lekko w dół też może pomóc jeszcze trochę, i testy pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Panowie z maty byłem zawsze dobry, ale tematy geometrii rowerów jakoś nigdy mnie nie porwały dlatego pytanie czy rama o takim geo jak niżej będzie dobra dla gościa o 189cm wzrostu ? Generalnie cyferki zbliżone do Koda, którego miałem rok temu. Rozmiar oczywiście 21 Chce na tym zbudować jakiegoś gravela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Długość roweru to kwestia mocno indywidualna i dużo zależy od proporcji ciała, tu Ci raczej nikt nie doradzi. Musisz porównać do jakiegoś roweru, który znasz. Standover masz podany, wystarczy zmierzyć długość nogi i masz odpowiedź czy będzie ok. Reszta to takie typowo gravelowe wymiary, nie powinno być niespodzianek. Porównaj sobie też stack z geometrią roweru, który znasz - bo od tego mocno zależy jak bardzo wyprostowaną pozycję będziesz miał. Reach w gravelu jest raczej mniej istotny niż długość ETT, ale poprawcie mnie jeśli się mylę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Godzinę temu, Colonel napisał: Panowie z maty byłem zawsze dobry, ale tematy geometrii rowerów jakoś nigdy mnie nie porwały dlatego pytanie czy rama o takim geo jak niżej będzie dobra dla gościa o 189cm wzrostu ? Generalnie cyferki zbliżone do Koda, którego miałem rok temu. Rozmiar oczywiście 21 Chce na tym zbudować jakiegoś gravela. ett i kąty spoko, tylko głowka jakas taka niska (ht 150mm). Duzo lepszy dla Ciebie będzie ten: https://www.olx.pl/oferta/planetx-pickenflick-titanium-58-5-xl-gravel-CID767-IDsyxhd.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Reach jest liczony bardziej dla pozycji stojącej a ETT dla siedzącej. Poza tym mądrze @akkwlsk prawi - też mam 189cm ale inne proporcje cielesne, gibkość, przyzwyczajenia spowodują że to co mi podchodzi @Colonel może uznać za chybiony pomysł. Inna sprawa że generalnie te 21 cali zdawa się być ok, 19” według mnie byłaby za krótka i zbyt niska na przedzie co skutkowałoby dobrą pozycją ale na wyścigi zamiast długich dystansów i komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Generalnie wymiarami wszystko zbliżone do Kode, który mi odpowiadał https://7-anna.iai-shop.com/data/include/cms/2018_produkty/Octane-One/2018_octane_one_bikes_geometry.pdf jedynie reach + 17mm a ett + 5mm ale nie powinno to chyba robić znaczącej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 3 Marca 2019 Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 18 minut temu, kazafaza napisał: Reach jest liczony bardziej dla pozycji stojącej a ETT dla siedzącej. Dlatego właśnie w gravelu sugerowałbym się bardziej ETT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi