Grizzli Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 mowia za to wada fabryczna mariana polegajace na zbytnim wycieniowaniu rurki w miejscu giecia i wszystkie pekaja na chainstayu w tym wlasnie miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_och Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 (edytowane) Kaźmirz podejdź no do coraz bardziej zbliżającego się brexitowego płota jako i ja podchodzę, ... bo chcę Ci bardzo, ale to bardzo podziękować za zakup ramiaka. @kazafaza dzięki za wyrozumiałość i wytrwałość, (pomimo nieudanego szwindlu fajnie skonfigurowanego Inbreda - właściciel wycofał się na ostatniej prostej nawet po wygranej ebay'owej aukcji). Udało się powtórzyć manewr i na Podkarpacie (dzięki @MikeSkywalker) zawitał frameset mało znanej u nas manufaktury z Londynu i obecnie prezentuje się tak ps. 1. więcej szczegółowych zdjęć w albumie https://photos.app.goo.gl/3LnmNJujjEKjmKte8 2. link do strony producenta i roweru sprzedawanego w firmowej konfiguracji https://www.brothercycles.com/shop/frames/big-bro/ 3. Jedyny problem, na który wcześniej nie zwróciłem uwagi to brak oporu dla linki przedniej rzutki 4. Dla zainteresowanych w albumie zdjęcie gołej ramy z oponami 27,5x2,8. W tej chwili postawiony na Crossmark 27,5x2,1 Edytowane 11 Lutego 2019 przez R_och 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 @R_och Ten twój rower... coś pięknego. Znaczek jakości daję i mażę sobie twarz musztardą sarepską, bo mnie chęć taka naszła, żeby i sobie taki ściągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 @R_och: A ten mientkisiusior wystawił teraz Inbred'a ale za cztery i pół paki. Zapytałem czy "massive crack" został naprawiony ale milczy :D Brother Cycles zaś wygląda do złudzenia podobnie do Surly'ego - na tyle że jestem pewien iż był głaskany tymi samymi żółtymi łapkami. Co raczej gwarantuje jego żywotność, fajny sprzęt i oby posłużył jak najdłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 @kazafaza A taki sztuciec od Braciszów to by szło zaszmuglować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 @R_och chcesz powiedzieć, że mogłeś mieć różowy a wziąłeś... kamienisty?! RÓŻOWY, HELOOOOOOOŁ! A tak to fajny szwędacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 (edytowane) co do rdzy, jakiś drobny nalot tam widać, ale nie że coś skorodowało od wewnątrz, zresztą ja przed składaniem roweru zabezpieczałem profile woskiem do karoserii, dobra metoda bo nawet jak pakiet stał w wodzie to rdzy na mufie od wewnątrz nie było. Co do Marinów, Salsów itp, mnie się wydaje że zgniatanie tak rur im nie służy. Edytowane 11 Lutego 2019 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 @rambolbambol: szło by jechać ale nie chcą gonić samego indywidłalnie niestety. No chyba że gdzie wypłynie to wtedy zapukaj, a jeśli mie się w ślipia rzuci to dam cynka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 (edytowane) del Edytowane 11 Lutego 2019 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 @Mentos Pokazałem twój przypadek znajomemu, który robił sobie ramę do tandemu. Na co dzień pracuje jako blacharz. Sytuacja jest spokojnie do ogarnięcia i to niewielkim kosztem. Od mówi, że wewnątrz rurek dałby uformowaną na ten kształt mufkę i lutował by to brązem. Ktoś wie gdzie jest @yarr? Takie pęknięcie to chleb powszedni posiadaczy BMXów i tam po prostu wstawiają rurkę na zewnątrz i to trzyma dłużej niż fabryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popio Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Rzezniol breezer to L a jamis to M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 W sprawie Ramy Mentosa: ale czy właśnie olbrzymi przebieg nie oznacza że jeśli zalutujemy jedno miejsce nie strzeli znowu gdzie indziej, bo materiał jest zmęczony życiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 "Jak życie cię zmęczy i zmartwień masz kupę, możesz złamać rękę podcierając ... się." Zmęczenie 5 letniej, współczesnej ramy? Jeśli tak rzeczywiście jest to wracam na Tange Orange. Pęknięcie trafiło na element, który z założenia wiele znosi. Raz, że może został zbyt wycieniowany w tym miejscu a dwa że jest spłaszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 (edytowane) Jeszcze nie zrobiłem na jednej ramie 50 tys km w 5 lat to się grzecznie pytam, Le szoszoni z lat 70/80 mowili o ramach na najłzejszych rurach kolumbusa że po 3 latach pod zawodnikiem czyli średnio 10-15 tys rocznie razy trzy stają się takie ramy kulawe, wiotkie i mizerne.... sam w stali pękałem jedynie ramę romet pasat w trzech miejscach po kolei, spawając, widelec też pękał i poszedł do kosza.... Raczej przebieg męczy ramy nowoczesne nie skakane po rampach. Nie przez przypadek gwarancja na 5 lat zapewne. Edytowane 11 Lutego 2019 przez itr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_och Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 (edytowane) 8 godzin temu, kazafaza napisał: A ten mientkisiusior ... ... i na tym pozostańmy 8 godzin temu, kazafaza napisał: Brother Cycles zaś wygląda do złudzenia podobnie do Surly'ego ... Tak go nie chcący znalazłem. Gdy po wpisaniu frazy Surly w szukajce najbardziej znanego zagranicznego portalu aukcyjnego wyskoczyła jedna z pozycji z opisem like Surly. @rambolbambol doskonale Cię rozumiem bo mam tak do tej pory z tą sarepską 7 godzin temu, akkwlsk napisał: @R_och chcesz powiedzieć, że mogłeś mieć różowy a wziąłeś... kamienisty?! RÓŻOWY, HELOOOOOOOŁ! A tak to fajny szwędacz Szwędacz - w punkt. Takie jest jego przeznaczenie. Stety wyboru nie miałem, bo kupowałem z drugiej ręki. No i nie musiałem z premedytacją skreślać malynowego. Edytowane 11 Lutego 2019 przez R_och Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 11 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 (edytowane) @itr, by być ścisłym to jak mierzyłem to średnio jakieś 8,5-9 rocznie więc nie było 50000 i nie 5 lat tylko 4 i 11 miesięcy ;-) Szczęście że na miesiąc przed końcem gwarancji ;-). Ale możliwe że to newralgiczny punkt na zmęczenie jak mówisz. Często pod górę mocno deptałem na stojąco a nawet na sucho jak się wcisnęło pedał z boku roweru to właśnie tam rama się bocznie najbardziej bocznie odkształca jako że najbardziej spłaszczony i powyginany jest ten element no i zaraz za tą poprzeczką wzmacniającą. Nie wiem czy widzieliście na pierwszym zdjęciu, ale dokładnie po przeciwnej stronie jest pęknięcie podobne, ale jeszcze nie puściła cała rurka. No i może dało też w dupę kiedyś zaciągnięcie łańcucha. Niby tylko ryska niewidoczna po zamalowaniu ale jednak, mogła być tym inicjatorem prze te lata. Edytowane 11 Lutego 2019 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Powitoł Łamiesz mi serce Mentosie. To miała być rama docelowa gdyby coś się stało mojemu Romanowi Zaczynam teraz trochę doceniać, że Romet ma w tym miejscu mniej finezyjne i masywniejsze orurowanie p.s. Nic nie jeżdżę ostatnio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) co poradzić, może Stanton nie pęknie, no ale on ma dożywocie ;-) to rozwiązanie z innej mojej stalówy jest najpewniejsze, górnych chainstejów nie widać ale są ;-) Edytowane 12 Lutego 2019 przez Mentos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bladawiec Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 To jak wirtualny punkt obrotu w tylnym zawieszeniu. Tylne dolne widełki są wirtualne. Dzięki temu nie pękną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 No niestety, ja już w swoim krótkim acz burzliwym życiu przekonałem się, że każda część nosząca znamiona "redukcji wagi" prędzej czy później umrze z niedożywienia. Tłusto albo wcale! Oczywiście nie pomaga fakt wagi brutto w okolicach 100kg oraz dzwignia generowana przez wzrost 193cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Nie doczytaliście ;-), tu nie chodziło o redukcję wagi i tylko jedne tylne widły, w tej ramie są i górne i dolne, ale inaczej pociągnięte i raczej nie ma szans by się zmęczyły bo są mega grube a i łańcuch po nich nie ma się jak zaciągać i ciąć rułki dolnej prawej. Rozwiązanie niegdyś popularne w roweruch Alpinestars. Edytowane 12 Lutego 2019 przez Mentos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 No przeca wiemy, o odchudzaniu to w sprawie Marianny było! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 12 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 a ja wiem czy wiecie, fotkę dałem taką niejasną jakby to była rama krzyżowa by odchudzić ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gof Napisano 13 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 @R_och Mialbys mozliwosc przymierzenia kola 29+ z tylu? W Kone Unit podobno wchodzi nawet 29x3 przy maksymalnie wysunietych hakach, ja rozgladam sie za czyms co przyjmie 29x2.6 na sensownej obreczy i nie bedzie Surlym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_och Napisano 13 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Zmierzyć może się uda. Spróbuję w okolicach weekendu. Jednak nie wiem czy na szerokość, która Cię interesuje. Producent pisze w opisie roweru o 700x2,4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi