Skocz do zawartości

[rower] Romet 29er, czyli pretekst do dyskusji o stali

Wiewiór

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek koniecznie zrób dla nas pełną relację, foto i  tekst, może być na priv albo na forum jak się ułoży, bądź jak James Bond naszego rowerowego libido, i wyszpieguj wszystko... sam robiłem szybki zwiad i z War do Ust uciekałem przed deszczem wlakiem rumburakiem, ale rower miałem mocno 622-25 więc nie patrzyłem bo krzakach, choć i błoto i szuter pierwszej klasy i las zdarzały się... a tak w ogóle to Czechy są wspaniałe, a blond szefowe agroturystyki to są wspomnienia pod specjalnym nadzorem :D

Wrzucę tez fotkę swojej ramy. Rower w zasadzie stoi już na kółkach, jeszcze tylko muszę zastanowić sie nad napędem (1x10 vs 2x10) oraz kupić ślizg i obie osie na imbus wymienić (przy poziomych hakach jakoś nie ufam szybkozamykaczowi).

Ps. Naklejki faktycznie troche hamskie, aczkolwiek ma to swoj plus w postaci tego, ze zawsze można je zastąpić innymi :)36901176a05efdc724a92b0f93222a43.jpg

To dobry pomysł, ale wszystko zależy od tego jak będziesz tego roweru używał. Jak w okolicy nie ma jakiś większych górek a użytkowanie głównie w mieście to ja bym postawił na 1xX, z kasetą 9/10 rzędową 11-34 i zębatką 40-42T na korbie. 
Biorę również tą opcję pod uwagę :) przy okazji znacie tańsze zębatki niż Wolf tooth, które fajnie leżą na korbach Shimano 

Wolf https://cdn.shopify.com/s/files/1/0230/9291/products/Shimano_110_BCD_elliptical_1_1024x1024.jpg?v=1474862338

Jak dociągasz oś do końca haków to bez obaw można stosować szybkozamykacz, koło bardziej do przodu nie może się przesunąć.

Nie ma tak dobrze jak by się chciało.

Hak przerzutki odsuwa jedną stronę osi nieco od "dna" haka i druga strona będzie miała jakieś 5 mm luzu w haku od przodu.

Dodatkowo luźna strona to strona z hamulcem jakiś element blokujący np jakiś napinacz jest tam wskazany.

Ja będę kombinował na CNC kopię części haka przerzutki, tą która siedzi w hakach ramy. Tak aby z obu stron był w hakach ramy bliźniaczy element

Pozdrawiam  

@rzezniol

To jak coś ugotujesz z hakiem, to daj znać. Ja bym potrzebował taki hak, co by dał przerzutkę bardziej w "do osi roweru", bo jak dam tani hak Sunrace, czy nawet jakieś fikuśne coś, to przerzutka nie jest w stanie sięgnąć największego blatu. Śruba LOW wykręcona tak, że prawie wypada a przerzutka i tak nie sięga. Raz widziałem hak, co by zrobił robotę, ale co to za model, to nie wiem:

p5pb12795081.jpg

Hak przerzutki odsuwa jedną stronę osi nieco od "dna" haka i druga strona będzie miała jakieś 5 mm luzu w haku od przodu.

Masz rację. Aż z ciekawości sprawdziłem jak wygląda hak w Kode - i dziwne toto, wkładane w poziomy hak. Ciekaw jestem czy jest w jakikolwiek sposób blokowane w ramie. 

Wygląda na to że z drugiej strony wystarczyłaby tulejka, to idzie zrobić bez CNC ale wiem też że mało który tokarz dorabia takie drobne elementy. 

Ja mam ciągle w głowie swoje Cotiki gdzie hak przerzutki jest poniżej, zintegrowany z ramą. 

Niemniej jednak działaj, jest szansa że rama będzie popularna więc takie rozwiązanie znajdzie nabywców :) 

@Colonel

Miałem ten hak już u siebie. Paluchy poziomych haków w ramie Dartmoor Shine są bardzo wysokie i w rezultacie do HL nie pasuje. Hak i przerzutka obraca się w przód, bo hak nie ma zaparcia w dole. Pewne nadzieje wiążę z tym hakiem:

https://rowerowy.com/sklep/akcesoria/haki-do-ram/haki/prod/decade-hanger

Jakby był za wąski to go lekko upiłuję.

No tak teoretycznie masz racje.

Zastanawiam się jednak dlaczego tak zrobili. :).

Sprawdź profilaktycznie czy wystarczy regulacji na zacisku hamulca jak oś bedzie siedziała na "0" w hakach.

Co do mojego pomysłu "cnc" mam zamiar wyorać element mniej wiecej taki jak ten z linku z napinaczami tylko bez możliwości napinania. Tylko 1 pozycja w hakach. Muszę znalezc na to chwilkę. :)

Pozdrawiam

Inaczej ... producent zaleca oś z nakrętkami .

A my chcemy iść na przekór zaleceń i zastosować szybkozamykacz czy inny bolton i ochronić się przed przesuwaniem osi.

W Kode jeszcze nikt nie potwierdził że przerzutka nie sięga największej zębatki kasety.

Problemy raportuje @rambolbambol prawdopodobnie w swoim HL`u.

Pozdro