Skocz do zawartości

[rower] Romet 29er, czyli pretekst do dyskusji o stali

Wiewiór

Rekomendowane odpowiedzi

ad.1 Ma ktoś wolny zacisk sztycy 29,8mm?

Ciężka sprawa. Ja jeden ściągałem z PlanetX, drugi z ChainReactionCycle. Także prosiłbym o pomoc któregoś z przemytników :) 

Jak sprawa jest pilna to wyślę Ci jeden z moich zapasowych, o ile Ivan podrzuci mi taki sam na Singlovy.

Zamówiłem taką obejmę:

http://allegro.pl/zacisk-sztycy-obejma-podsiodlowa-30-2-mm-czarny-i6816253358.html

3645.jpg

Ma taką baryłkę stalową, w którą jest wprawiony gwint. Niby 30.2, ale coś czuję, że może pasować. Co do tej czerwonej z linku Grizzli, to gwint jest wycięty w aluminium a to jest lipne rozwiązanie. Miałem już taką obejmę kiedyś i nie wytrzymała długo.

Jak nie będzie pasować, to MikeSkywalker zaproponował mi ratunek. Dzięki! Pewnie i tak będzie trzeba zamówić jakiś zapas z OnOne.

• Mod Team

trzeba zamówić jakiś zapas z OnOne.

No to proszę się streszczać. Bo ja ruszam do Kraju-Raju 21 czerwca. Drobizgi moge zabrać. Ale naprawdę drobiazgi, czyli jakieś obejmy, zębatkę, cuśtam...

Tylko podręczny zabieram.

Szacunek...

I.

Zamówiłem taką obejmę:

http://allegro.pl/zacisk-sztycy-obejma-podsiodlowa-30-2-mm-czarny-i6816253358.html

3645.jpg

Ma taką baryłkę stalową, w którą jest wprawiony gwint. Niby 30.2, ale coś czuję, że może pasować. Co do tej czerwonej z linku Grizzli, to gwint jest wycięty w aluminium a to jest lipne rozwiązanie. Miałem już taką obejmę kiedyś i nie wytrzymała długo.

Jak nie będzie pasować, to MikeSkywalker zaproponował mi ratunek. Dzięki! Pewnie i tak będzie trzeba zamówić jakiś zapas z OnOne.

Obejma dotarła. Jest bardzo dobrze wykonana i ładnie spasowana. Pasuje idealnie pod 29.8mm. Jedyne zastrzeżenie, bo miał być polecony priorytet a poszło normalnym.

Także dla potrzebujących, będę miał jedną ekstra obejmę od Ivana.

Jakie framesety? W cenie 250 funtów masz frameset+BB5+koła+pokrowiec.

Ma to jak najbardziej sens i jak ktoś składa przełaja od zera to za około 1200zł ta oferta bije absolutnie wszystko na rynku.

Dokładając 250 funtów (1200zł) do powyższej można skompletować znacznie lepszy napęd i rurki do powyższego roweru z polskich sklepów i z allegro. Chociaż 500 funtków to i tak zabójcza cena.

Edytowane przez rambolbambol

Edit.

Dokładając 250 funtów (1200zł) do powyższej można skompletować znacznie lepszy napęd i rurki do powyższego roweru z polskich sklepów i z allegro. Chociaż 500 funtków to i tak zabójcza cena.

Zacząłem liczyć to sobie na spokojnie i złożenie reszty na klamkomanetkach (sensowna by była nowa Sora, ewentualnie starsza Tiagra) wcale nie wychodzi tak różowo - o ile na zmieniarkach i rurkach można zrobić biznes, to już same klamkomanetki ~500 zł. 

Klamkomanetki nie brałbym Shimano, bo z nowych, to poniżej nowej Tiagry są słabe. W cenie 500zł klamkomanetki wziąłbym Microshift SB-R502B. Są zgodne z Tiagrą 4700, mają kable poukrywane. Fajnie, wyraźnie klikają. Idzie je wyrwać nawet za 80$ na Aliexpress. Do tego przerzutki Tiagra 4700 i korba Sora.

Edytowane przez rambolbambol

Ejjj... psujecie ludziom krew. Nawet tym, co to przez większość czasu tylko czytają i nie piszą... Miejsce na oponę 38mm i robi się jakoś tak słodko na sercu. Miasto obleci, wycieczki obleci i okazjonalny szosowy wyjazd obleci... Oczki na błotniki/bagażniki, tarczówki.. Ejjj... Nawet transport za 30 elżbiet da się przeżyć.

EDIT: zaraz pogonię Inbreda, wisi przez większość czasu na haku i się kurzy. A tak zamieniłbym dwa rowery w jeden. Ejjj...

Edytowane przez JanekTheFizyk

Nawet transport za 30 elżbiet da się przeżyć.

Ja tylko dodam że "cenę można obniżyć punktami", znaczy Śpiącymi Królewiczami :) Jeśli zamówisz rower z międzylądowaniem u Ivana to często możesz do pudła zgarnąć jakieś drobne zamówienia z forum i od takich delikwentów uzbierać jakąś część tych 30 funtów. To tak tylko na zachętę. 

Klamkomanetki nie brałbym Shimano, bo z nowych, to poniżej nowej Tiagry są słabe. W cenie 500zł klamkomanetki wziąłbym Microshift SB-R502B. Są zgodne z Tiagrą 4700, mają kable poukrywane. Fajnie, wyraźnie klikają. Idzie je wyrwać nawet za 80$ na Aliexpress. Do tego przerzutki Tiagra 4700 i korba Sora.

IMO jak ktoś się przyzwyczaił że kciuk mu o nic nie zawadza , to ten system się nie sprawdzi.  

Ejjj... psujecie ludziom krew. Nawet tym, co to przez większość czasu tylko czytają i nie piszą... Miejsce na oponę 38mm i robi się jakoś tak słodko na sercu. Miasto obleci, wycieczki obleci i okazjonalny szosowy wyjazd obleci... Oczki na błotniki/bagażniki, tarczówki.. Ejjj... Nawet transport za 30 elżbiet da się przeżyć.

EDIT: zaraz pogonię Inbreda, wisi przez większość czasu na haku i się kurzy. A tak zamieniłbym dwa rowery w jeden. Ejjj...

Jakby co to kolega z Wrocławia też się nad nim pochyla. Przy dwóch sztukach bezpośrednio do kraju 45 gbp sziping.

Ja się zastanawiam na cholere mi rower zmieniać...