Skocz do zawartości

[rower] Romet 29er, czyli pretekst do dyskusji o stali

Wiewiór

Rekomendowane odpowiedzi

Nówkę, używkę - w sumie bez znaczenia. 

Na Woodlandsa trafiłem czytają o 29er ale nie wiedziałem że jest wersja CrMo.
Cena jest niezła, nawet bym powiedział że trochę przeraża bo jak dobrze widzę ta marka klepie też tanie rowery :) 

Z tańszych opcji jest chyba jeszcze Marin Pine Mountain, jedyne z czym trzeba się pogodzić to konieczność stosowania napinacza do singlowania ale też biorę to pod uwagę. No i z pozbyciem się kół, to samo co w Konie. 

• Mod Team

Nie no....mimo ,że nie należę do wyznawców Kościoła Metalurgicznego Stali Stalowej to Kross mógłby spowodować ,że drzwi dla głosicieli tego wyznania stanęły by otworem.

Ale oczywiście Pany z Krosssssa ramy oddzielnie nie sprzedają. Może nie każy chce mieć 1x11 i kiepskie hamulce za 9 kilo papieru.Że  o amorku nie wspomnę.

Nie lubię ich.

Te Leśniki to w wersji LightFast czy ToughFast? Jak zakłada Ci sie te opony na obręcze WTB? Bo ja prawie palce i stalowe łyżki połamałem

Przód: LightGrip

Tył: ToughFast 

Tu mój test WTB Ranger.

Co do zakładania, to moim zdaniem zależy to od taśmy. Ta od WTB jest bardzo sztywna i nie udało mi się jej nakleić tak, żeby przylegała do środkowego kanału obręczy. Powoduje to jego "spłycenie" i wspomniane męczarnie przy zakładaniu. Przy bardziej elastycznej, przylegającej taśmie, nie miałem większych problemów.

Ja niestety potwierdzę męczarnie z obręczami WTB. Modeli nie pamiętam ale na dwóch albo trzech różnych było tak samo. Jedyne obręcze na których nie było problemów to jakieś 26", Dual Duty czy jakoś tak. I w zaprzyjaźnionym serwisie w którym narzekałem na problemy z łamaniem łyżek spytali tylko - obręcze WTB? Więc pewnie taki ich urok. 

A z Krossem to nawet mi ich nie żal. 

Fajny rower, fajna rama, po testach byłem bardzo zadowolony. Ale co z tego jak zrobili z niego "ekskluzywną" stal za którą mówiąc krótko trzeba przepłacić. Nie tędy droga do popularyzacji stali. Ale - rynek nie znosi próżni i jest w czym wybierać. A nawet dokładając do niego te same komponenty które są w Pure Trailu jeszcze się zaoszczędzi. 

Genowefa HLOrendż TM

hlorendz1.jpg

hlorendz-2.jpg

Genowefa HLOrendżTM powstała w większości z towaru przeszmuglowanego przez Lorda Tomasza vel Kazafaza (rama, kiera, sztuciec, gripy). Szpejt świeżo ściągnięty z Cobii. Tylne koło tymczasowo pożyczone z roweru żony. Siodełko na razie mam absurdalnie nisko, bo szalałem trochę, żeby się z tym rowerem lepiej poznać.

ad.1 Ma ktoś wolny zacisk sztycy 29,8mm?

ad.2 Chce ktoś kupić ramę Trek Cobia? Mało pali, z papierami, rozsądny przebieg, serwisowana w garażu, będę płakał jak sprzedawał.

Powitoł

Pikny, taki rączy ;) Co to za widelec? Chcę taki do Romana :)

Z tym clampem to żeś się obudził. Niecały tydzień temu dzięki Ivanowi i Maciejasowi odebrałem pikny zacisk elGuapo z planetX.

Chłopy mówią, że jak 29,8mm pasuje to też 30mm obleci. U nas tak czy siak będzie kiepściutko. Tylko 30mm hope znalazłem, jak mi stary rometowski walnął, jednak cena nie do zaakceptowania.

Z Wysp ktoś chyba wybiera się na jednobieganie tak jak i ty?

p.s. Wiedziałem, ze cobia prędzej czy później będzie na wylocie ;)

Edytowane przez porcelanowy