Skocz do zawartości

[rower] Romet 29er, czyli pretekst do dyskusji o stali

Wiewiór

Rekomendowane odpowiedzi

f**ktycznie alkkwsk, wooj, racja.

Moja culpa, za dużo siedzę w tych rysunkach gejometrzycznych. 

Ale 33cm od gleby że co za dużo mu? za mało? Nie wiem czego jęczy. 

Toć to idealna odległość. Miałem w longinie koło 310 i pedalstrajki się zdarzały teraz mam 328 w bastq i  nie ma. 

Edytowane przez yarr

Porównując Yarr-mego Longienka to faktycznie było niskawo, w przyszłym tygodniu sprawdzę ile ma Longienek Zżółkły z trzynastocentowym lisem oraz 29+...spokojnie podejrzewam jakieś 350mm :D

POZDRo-:ver

LOL :D Ja zginam kulasy ale dopiero od niedawna, dokładnie od momentu wpięcia mykmyka pod siodło.

Abstrahując od naszego wywzrostu, BB height/drop jest takim parametrem który nie jest zmienny wraz z wysokością rajdera/rozmiarem ramy.

@Rysz: MAOOO! Wincyj ma być, promocja na biedronkę na każdym podjeździe  :teehee:

No to jedna fota u-kaz-ująca dlaczego takie herezje rowerowe mnie kręcą - oczywiście stalowe - Kona Joe. Bylcy na bulwarowym Paprykarzu 14' widzieli tą "spokojniejszą" z niższą kierką  :devil:

4XDYXlJPRJozaZiM-E1W_5A09QtJn2Qw_tJao_mH

Może kto ze zdjęcia pomierzy jakimi CADami ile ma to-to BeBu heightu...dodam tylko że rama pod 100-120mm skoku ale koła B+ 

Sq0CXO7Rbg0ZQBDkS47OVNXbnr6M3zQ7DIUdHUH6

Raczej leciało o inne rozmiary: kółeczek 650b dla XS, S oraz kół 700c dla eMki w górę?

p.s.: przeleciałem kilku gburów na szybko ;) i raczej gdzie indziej tak było(jeśli mowa o rozmiarach a kołach j.w.)

Jest taki na ten przykład Liteville (ot pierwszy z brzegu H-3, który w najmniejszym rozmiarze "dopuszcza" tylko mniejsze rozmiary kół:

Frame size S
Rear 26” or 27.5” / Front 26” or 27.5”
Frame size M - XL
Rear 26” or 27.5” / Front 27.5” or 29”

Z ciekawości sprawdziłem geo - i faktycznie wysokość suportu jest inna, Ale to może oznaczać, że BB drop jest identyczny dla wszystkich rozmiarów - stąd mniejsze koło spowoduje upadnięcie suport bliżej gleby.

Drugim ewentualnym powodem może być długość ramion korby, na zasadzie - dłuższy człowiek --> dłuższe nogi --> dłuższe ramiona korby --> oj, wyższy suport. Ale konkretnych przykładów - nie znaju...

że BB drop jest identyczny dla wszystkich rozmiarów

BBheight jest raczej identyczny dropem się raczej różnią właśnie przez wielkośc kół.

Co do długości korb to troche racja np KHS od pana Zina z korbami 200 z natury musi mieć suort wyżej, ale nie sądze żeby osobnicy z krótszymi korbami musieli mieć suport niżej.

KHS

http://www.bigandtallbike.com/KHS-Flite-747--2015-2XL-or-3XL-road-bike_p_375.html 

Ishi to chyba pierwszy rower który wrzuciłeś z moimi dwoma kciukami w górze!

Bardzo ciekawy bo nie plastikowy, a połączenie seat tuba z węzłem bardzo fajnie rozwiązuje kolizje opony przy relatywnie krótkim ogonie.

Ciekawe geo, zapisane do analizy. :)

Edytowane przez yarr