dankams2 Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Panowie kusi mnie ostatnio złożenie sobie jakiegoś budżetowego bike'a na stalowej ramie ze stalowym widłem na kołach 27+, kojarzycie jakaś ramę 29er w budżecie +/- 1000zł w którą by takie koła dało radę upakować ?Mam jeszcze koła 27,5+ z Marina moge odstapic w dobrej cenie Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Czyli iść na całość i 29+ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 21 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 wracając na moment do ciężkiego tematu stali i pełnej amortyzacji...DarkOwl nadchodzi (podobno już blisko) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grizzli Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Panowie kusi mnie ostatnio złożenie sobie jakiegoś budżetowego bike'a na stalowej ramie ze stalowym widłem na kołach 27+, kojarzycie jakaś ramę 29er w budżecie +/- 1000zł w którą by takie koła dało radę upakować ?W tym budzecie ciezko bedzie o amelinium nie wspomnianych juz o stali. Tylko uzywki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Znawcy stali - jak wygląda spawanie przelotek do linek w ramie CrMo? Wyczytałem tylko że to nie je zwykła stal i nie pospawasz byle czym ale jak to wygląda w praktyce? Czy jest to duży problem czy większym jest estetyczne zamaskowanie miejsca po ich usunięciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 One są lutowane, nie spawane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 22 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Spawem byś poprzepalał rurki, lutować trzeba.PS. Prezes mnie wyprzedził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Zapytam więc ponownie - czy w takim razie ich przylutowanie to duży problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 22 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Jak się umie, to robić to pewnie nie. Ja sam, nigdy nie próbowałem i nie polecałbym bez doświadczenia się samemu za to zabierać, bo lutując też możesz przegrzać/przepalić rurkę, zwłaszcza w tych bardziej wycieniowanych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 22 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Znawcy stali - jak wygląda spawanie przelotek do linek w ramie CrMo? Wyczytałem tylko że to nie je zwykła stal i nie pospawasz byle czym ale jak to wygląda w praktyce? Czy jest to duży problem czy większym jest estetyczne zamaskowanie miejsca po ich usunięciu? twardy lut na mosiądz, na grubszych tańszych cr-mo czasem tigiem w argonie, odpowiednim drutem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 22 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Jeżeli rurka ramy jest klasycznej grubości to najfajniej założyć przelotki z wykopalisk kolarskich na obrączkach blaszanych trzy na rurę, i zastosować pełny pancerz. Są również sprytne obrączki blaszane z oporami bez piwotów i baryłek chyba od Sachsa lub Hureta. wtedy założone u góry i na dole mogą pozwolić na wolną linkę, lub przy obrączce ze ślizgami na dole pokierują uciąg linki do przerzutek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarr Napisano 22 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 (edytowane) wracając na moment do ciężkiego tematu stali i pełnej amortyzacji... DarkOwl nadchodzi (podobno już blisko) Przecie fuli się ze stali nie robi, a wahaczy to już wcale. zy w takim razie ich przylutowanie to duży problem? Nic nie jest problemem jeśli ma się gdzie, czym i się wie jak:) na grubszych tańszych cr-mo czasem tigiem w argonie, odpowiednim drutem. troche nie tak ---- Żeby być precyzyjnym. Na upartego to pospawałbym tigiem przelotkę do każdej rurki ale musiałbym zepsuć kilka. Więc po cholerę kiedy polutować można to za każdym razem. A i raczej na srebro niż na mosiądz choć od biedy można na mosiądz. Jest jeszcze jedna technika trochę pomiędzy ale jeszcze nie testowałem. Edytowane 22 Lipca 2016 przez yarr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 23 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 (edytowane) Nie przeglądnąłem wątku w całości - przyznaję. Czy jest fajniejsza alternatywa dla Stantona Sherpy (aktualnie się nazywa Sherpa new gen.) ? Z grubsza wymagania : Do połykania kilometrów,ścieżka,lasek,bez łomotu (są inne sprzęty),czasem przyczepa,ale też nie wyprawówka,bardziej xc z rozsądną,a nie ścigancką geo. pod 100- 120mm widła 29,jak wejdą 27+ to jeszcze lepiej,bo mam i okazjonalnie można poprzekładać. głowa circa 67-68 krótki ogonek 12x142 ??? Ragley,bracia Canfieldy - za grubo i ciężkawo. Edytowane 23 Lipca 2016 przez Tomek21001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarr Napisano 23 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2016 ragleye mają w tym sezonie główki 65 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Colonel Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 A orientuje ktoś czy może do On One Inbread 29er da się upchać 27+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 (edytowane) Do Inbreda ciasno wchodzi 29x2.25 cala na słusznej 25mm obręczy. Chyba nie ma szans na 27,5+. Edytowane 24 Lipca 2016 przez rambolbambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 24 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Widzieli? Piękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 A orientuje ktoś czy może do On One Inbread 29er da się upchać 27+ Kiedyś mierzyłem swojego pod tym kątem, nie ma opcji żeby weszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 24 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Widzieli? Piękny! Zayebioza! To który bank robimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 (edytowane) Nie przeglądnąłem wątku w całości - przyznaję. Czy jest fajniejsza alternatywa dla Stantona Sherpy (aktualnie się nazywa Sherpa new gen.) ? Z grubsza wymagania : Do połykania kilometrów,ścieżka,lasek,bez łomotu (są inne sprzęty),czasem przyczepa,ale też nie wyprawówka,bardziej xc z rozsądną,a nie ścigancką geo. pod 100- 120mm widła 29,jak wejdą 27+ to jeszcze lepiej,bo mam i okazjonalnie można poprzekładać. głowa circa 67-68 krótki ogonek 12x142 ??? Ragley,bracia Canfieldy - za grubo i ciężkawo. "Fajniejsza" alternatywa to jedynie zamówić ramę w SingleBe. Poza tym będzie trudno o coś bardziej ok od Sherpy, jeśli chodzi o geo, wykonanie i wagę. Inne, jak Trans Am https://www.merlincycles.com/transition-transam-29er-mountain-bike-frame-2016-87646.html, będą podobnego miotu co Ragley czy CB. A jak bardziej komfortowe, to znowu kąt i ogon idą wbrew w/w parametrom, jak moje ulubione leniuchy http://www.pipedreamcycles.co.uk/shop/skookum-29er-r853/ lub http://www.somafab.com/archives/product/juice Edytowane 25 Lipca 2016 przez artoor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 No fakt......ciężki temat się robi..... Szukam już dłuższą chwilę i nie ma nawet alu konkurenta dla Stantona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ishi Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 (edytowane) Ja nie wiem co wy chcecie od Sherpy. Mi się ta rama podoba, zwłaszcza potwierdzona kompatybilność z 29/650B+ i sztywna oś w next gen. Nawet bym się nie zastnanawiał Edytowane 25 Lipca 2016 przez ishi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Nic nie chcemy - jak na razie to zdecydowany faworyt. Ale........kto nie pyta.......błądzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 25 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Nowa Karate Małpa z Plusem...http://www.bikerumor.com/2016/07/25/surly-karate-monkey-learns-new-moves-27-compatibility-gnot-boost-spacing/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 26 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Stooge (aka Bułkowóz ) do poprawek lakierniczych http://singletrackworld.com/forum/topic/fs-stooge-mk1-550 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi