Skocz do zawartości

[rower] Romet 29er, czyli pretekst do dyskusji o stali

Wiewiór

Rekomendowane odpowiedzi

Powitoł

Jest też taka opcja ;) Wybiłbym i wstawił nowe pewne stery.

Pany, kojarzycie, żeby gdzieś byłą dostępna opcja ramy Csepel woodlands w takim "gołym" malowaniu?

csepel_royal_woodlands_2014__3_.jpg

csepel_royal_woodlands_2014__2_.jpg

Bo w/w wygląda jak prototyp/wersja przedprodukcyjna.

Praaaawie skończyłem gonić 26" zajączka i szukam budżetowej opcji na większe koło.

Węgier wydaje się całkiem sensowną bazą, ale to malowanie które ma u siebie Gabor nie do końca mi pasuje :)

http://bikepark.com.pl/sklep/ramy/rama-csepel-woodlands-expert-cro-mo-29

Edytowane przez porcelanowy

• Mod Team

Węgier wydaje się całkiem sensowną bazą, ale to malowanie które ma u siebie Gabor nie do końca mi pasuje

Najlepiej będzie jak zapytasz Gabora o malowania. Csepel właśnie zawsze tym się wyróżniał - sporą gamą kolorów na oferowane graty.

I czy pasują ci stery zintegrowane bo troszke to zawęża wybór amora. Tak miski już były...

Naprawdę, załóż sobie nowy temat dotyczący budowy swojego roweru. Tutaj masz świetny przykład.

Panowie mam problem. Z racji tego że będzie służyła głównie do nocnych jazd chciałem do Eskapady wrzucić piastę z prądnicą i nie wiem jak :) 

Z jednej strony jest sprzedawany w zestawie z ramą widelec pod sztywną oś 9 mm. Ale piast - prądnic pod jakąkolwiek sztywną ość (i hamulec tarczowy) jest jak na lekarstwo a do tego są drogie. Czy to się zmieni  - ciężko powiedzieć. 

Z drugiej strony można kupić samą ramę a potem dobrać do tego widelec, wydaje mi się że zakładana kwota 80 elżbiet czyli 500 złotych pozwala kupić coś sensownego. Tyle że w grę wchodzi znalezienie magika który go przemaluje i idealnie dobierze lakier pod ramę. 

Z trzeciej strony jest druciarstwo i przerobienie piasty pod zwykły szybkozamykacz 9 mm. Tylko czy wystarczy wziąć w rękę szlifierkę?  :teehee:

Jest jeszcze czwarta strona. Zapomnieć o prądnicy i pomyśleć nad jakąś baterią z kilku ogniw wrzuconą w zapasowy bidon. 

Hmmm, no właśnie ten wideł w Eskapadrylu jakiś taki nijaki.

Zapomnij o idealnym dobraniu koloru...chociaż i tak jesteś w komfortowej sytuacji jeśli decydujesz się na metalika. Ja bym olał spasowanie kolorystyczne tylko zagrał pomarańczą z naklejek, bielą z loga lub wredną czernią.

Wideł zamienny - mam wungla z Dejłan'a do pogonienia - 35c z błotnikami lub 38c daje radę. PM

Druciarstwo? To nie ja - mam wybitne skłonności sadystyczno-destrukcyjne! :devil:

Opcja czwarta...no niby taaak, ale jednak dymano w rowerze to rzecz megaprzydatna, lżejsza i cały czas skora do działania - lampę podpali i telefon podładuje ;)

POZDRo-:ver

• Mod Team
i cały czas skora do działania

... o ile działa :P

Jakoś tak mi się przypomina mgliscie, że nie zawsze tak było Lordzie?

Szacunek...

I.

PS

Czekaj Majk, a coś takiego?

http://www.composite-projects.co.uk/2013/08/sp-dynamo-hub-pd-8x-the-15mm-axle-version/

Wyglada na piaste pod sztywna 15-tkę, a to juz o wiele łatwiej na sztywne 9mm przebudować...

Abo tu ---> http://www.peterwhitecycles.com/schmidt.asp

I.

A to akurat kwestia "rozpalenia" Revo była. Cholerstwo zanim naładuje swój kondensator to można pół równika objechać. Tym bardziej za pierwym razem. A w dodatku początkowo nie podali info iż cztery idiody się odpalają dopiero przy prędkości większej niż zdawa się 15 klocków na gadzinę więc się spinałem i na obadanie odsyłałem.

Zatem piasta niczego sobie, a ostatnio widziałem w akcji o wiele lepsze lampiony od Revo. W dodatku handmade in PL ;)

@Ivan, @Mike: dokładnie taki SP QR15 piastunek u mnie spoczywa z takim adapterem i sprawuje się celująco! Yarr również użytkuje z powodzeniem...

@Ivan, @Mike: dokładnie taki SP QR15 piastunek u mnie spoczywa z takim adapterem i sprawuje się celująco! Yarr również użytkuje z powodzeniem...

Chyba zapomniałeś o tym, że w widełku z Eskapady jest 9mm przelotowa nie tradycyjna. Ten adapter średnio mi się widzi bo ta część 9mm się nie przemieszcza.

Jeśli Lordzie rzeczesz że wideł od Eskapady nijaki to pewnie tak jest, w tej kwestii nie mam prawie żadnego doświadczenia także zdaję się na Was. Jedynie geometria mogłaby zostać zachowana, bo skoro tak dobrali to pewnie jeździ tak jak powinno.

Laczki jakie chciałbym wcisnąć to 42C z błotnikami. Może spróbuję 38C ale to już minimum. A w kwestii materiału nie bez powodu napisałem w tym temacie - w grę wchodzi tylko stal.

Wizualizacja w Photoshopie wykazała że czarny pasuje do wszystkiego więc i tutaj się nada, białych widelców nie trawię, orendż do przemyślenia a jednak "skala odcieni szarości" najbardziej mi pasuje.

Tylko że... miałem zmieniać widelec żeby zastosować inną piastę z prądnicą :) A wychodzi na to że zmienić można z innego ale powodu ciągle pozostając przy sztywnej 9mm.

Opcja czwarta...no niby taaak, ale jednak dymano w rowerze to rzecz megaprzydatna, lżejsza i cały czas skora do działania - lampę podpali i telefon podładuje

Dziękuję, utwierdziłeś mnie w przekonaniu że początkową wizję miałem dobrą i należy się jej trzymać :)

SP Dynamo Hub PD-8X Abo tu ---> Bicycle Lights and Generators

Trafiłem na oba rozwiązania. Również mam przeczucie że konwersja sztywnej na sztywną jest do zrobienia ale pozostaje kwestia ceny piast - od 200 do 300$.

Nie twierdzę że nie są solidne i tyle warte ale z drugiej strony są najtańsze prądnice Shimano pod tarczę za 200 ale PLN czy Deore XT (i inne) za 400, również złotych.

To ćwiartka/połowa ceny używanej przez Lorda piasty a do tego zwykły szybkozamykacz 9mm pod który pewnie jakiś wideł by się znalazł.

Edytowane przez MikeSkywalker

Heej,  ogólnie spoksik i relaksik, nie od razu odsądzam od czci i odradzam gdyż sam doświadczenia z nim nie mam ale...ośka mi jakoś w tym widle nie leży: albo-albo jak dla mnie, bierzemy jeńców lub nie a nie jakieś półśrodki na podpuchę!

A że przy jego ewentualnej wymianie niekombinowane dynamo można podać to zawsze dodatkowy bonus :thumbsup:

A że jeździ solidnie to podobno wiadomo ;)

A nad czym ciekawym, stalowym, pod hamulec tarczowy i zwykłą oś 9 mm warto się zastanowić? Najlepiej we wspomnianej cenie tj. poniżej 100 funtów :)

Albo inaczej - czy w tej cenie jest jakiś wybór ciekawych widelców które mógłbym zastosować? Może nawet idzie zrobić coś na zamówienie, choć nie czuję się jeszcze na siłach żeby to robić. Wolałbym raczej coś co da mi podstawy do ewentualnej zmiany. 

Edytowane przez MikeSkywalker

• Mod Team

Kłaniam,

Ten Pan powyżej wyraził bardzo prosto, to co nam wielu pewnie chodzi po głowie :P

Enyłej, jak juz koniecznie chcesz zmieniać, to najpierw dowiedz sie jaką wysokość i wyprzedzenie ma nowy, Eskapadowy forek. Wtedy możesz zacząc szukac, lub myśleć o czymś kastomowym.

Nie ma sensu marudzic, ze sie nieczujesz... Zadysponujesz takie same A2C i offset, dodatkowo jakies punkty mocowania bidonów czy tostera i gro-i-bucy  :thumbsup:

Szacunek...

I.

• Mod Team

Zatem 5 mm niższy niż forek z Wtyczki - A2C 395, rejk 45mm.

Ale do Wtyczkowego 40c to wchodzi na wcisk niemal, takze z błotnikiem to max 35c by było...

Opcjonalnie, podsłuchane od Tim'a Leicester'a ze Sword Cycles  wsadzasz nieco wyższy forek, ale z wiekszym wyprzedzeniem, aby zachować prowadzeniesie roweru. Oczywiscie chodzi tu o niewielkie korekty - np A2C 402mm i offset 47mm w przypadku Wtyczkowego - a nie jakies mega-ingerencje...

Szacunek...

I.

@MikeSkywalker, moim zdaniem za bardzo kombinujesz

A od kiedy nie wolno? :P

Jestem zdania że zamiast uczyć się na własnych błędach lepiej korzystać z doświadczenia innych, stąd pytam. 

Równie dobrze mógłbym pójść do sklepu, powiedzieć "ten", dobrać rozmiar i wyjechać, ale czy o to chodzi? Nie sądzę ;) 

Jak to Lord trafnie określił próbuję stworzyć "komuterystyka marzeń" i to sporo wyjaśnia. 

Zgodzę się że dobra latarka z dużą baterią/kilkoma zapasowymi ogniwami wystarczy na najdłuższą noc. 

Wystarczy również w zupełności do codziennej jazdy ale nie obejdzie się bez naładowane/nienaładowane/zabrać zapasowe/nie zabrać/zmienić/rozładować do końca itepe itepe. 

A można po prostu wyprowadzić rower, wsiąść i pojechać  :thumbsup:

@@IvanMTB,@@kazafaza dzięki za dane z tabelek, będę szukał. Bo lubię jak obie rurki wychodzą bezpośrednio ze sterówki.

No i co z tym druciarstwem? Może faktycznie wystarczy Eskapadrylowy forek dziabnąć szlifierką.