danielson Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 ale baza kół to suma kilku wymiarów a nie tylko górnej rury. A sterowność roweru to nie tylko baza kół. Gdyby tak było 29erowce po 445mm ogonu nie skręcały by wcale, a ędurówki z bazą 1180-1200 służyły by do przecinek lasów pod linie wysokiego prądu lub kolejki linowej Jasna sprawa. Zasadniczo przychylam się do głosów, że geo na papierze jest wstępna wskazówką. I to jest też problem w kupowaniu samych famesetów. Nawet jak się wybłaga sprzedającego żeby pomierzył co się da, to i tak nie zastąpi to jednej fotki roweru na kołach. Nie mówiąc już o przymiarce i jeździe próbnej. Kain riziko kain szpas! jak zastanego trupa sprzed dwóch dekad zaprosić do tańca A to jest w ogóle piękna i głębsza sprawa. Że można zrobić taki recykling i dać drugie, czasem lepsze życie. Nie marnować surowców, nie nakręcać tej bezsensownej konsumpcji, pekabów, wzrostów i innych rzeczy, które rzadko czynią człowieka szczęśliwszym. Warto więc prosić do tańca, nawet jeśli ów trup czasem stanie na stopę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 18 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Że można zrobić taki recykling i dać drugie, czasem lepsze życie. Stary, masz za to u mnie plusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Stary, masz za to u mnie plusa Ty się nie ciesz tylko kombinuj jak tu wcisnąc Rychtarowi mojego Stratosa i jak wycisnac z niego najniższą cenkę Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 18 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 A nie lepiej dać Bartasowi? W końcu każdy musi w życiu mieć swój Kajak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Kajak czy ponton, jest jedna problema. Startosowi bliżej z Gdyni do Szczecina niż do Norwich Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adambieg Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) Widzę, że ożywianie trupów to popularne zajęcie;-) Takiego złomka wystrugałem na ramie Corrateca. Do niedawna była prosta kiera, od tygodnia jest On One Midge przytachana przez kolegę Ivana z UK (jeszcze raz dzięki). Poskładane na próbę, w weekend poprawki i mam nadzieję dłuższy objazd. Niestety stery gwintowane 1", da się gdzieś nabyć widelec na 1" z rurą 230-240mm? Edytowane 18 Listopada 2015 przez adambieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 18 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 osz Ty, fajna bestia. Prawie jak nowy Marin Szukaj a znajdziesz. Ja wyłapałem na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 od tygodnia jest On One Midge przytachana przez kolegę Ivana z UK (jeszcze raz dzięki). Juarłelkom mejt Mnie tam wpyte ciekawi co Ty masz za most na nakrecane stery 1 cal i kiere 31.8mm? Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 18 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Oj tam Ivanu, może mieć zwykły most na oversiza i tulejkę dystansową pod 1 cal A do tego inserdowego penola wsadzonego w zwykłą sterówkę z gwintem.Albo penola pod 1" z gwintem poszerzany górą do 1 1/8.Ludzka wyobraźnia nie zna granic mój chłopcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adambieg Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Zwykły mostek ahead zamocowany na takie ustrojstwo wpuszczane w rurę sterową: http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5801344631&reco_id=0a21dee0-8e39-11e5-9b73-027f8d968121&ars_rule_id=201 Do spacerowych jazd po lesie się nada, ale jak znajdę odpowiednie widły to zmienię stery i zamocuję mostek bezpośrednio na rurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielson Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) Takiego złomka wystrugałem na ramie Corrateca. Do niedawna była prosta kiera, od tygodnia jest On One Midge przytachana przez kolegę Ivana z UK (jeszcze raz dzięki). Poskładane na próbę, w weekend poprawki i mam nadzieję dłuższy objazd. Bardzo spoko, nawet geo takie bardziej współczesne! Oj tam Ivanu, może mieć zwykły most na oversiza i tulejkę dystansową pod 1 cal A do tego inserdowego penola wsadzonego w zwykłą sterówkę z gwintem. tylko jest problem z podkładkami, bo te do aheadów mają za dużą średnicę i latają po reduktorze. Kombinuje właśnie jakiś reduktor-podkładkę, żeby było stabilnie. jak znajdę odpowiednie widły to zmienię stery i zamocuję mostek bezpośrednio na rurze. A to nie jest tak, że średnica główki determinuje wideł? Tzn niegwintowany ze sterami ahead założysz, tylko wciąż będzie miał za małą średnicę do mostka 1 i 1/8". Edytowane 18 Listopada 2015 przez danielson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 18 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Jak byś poczytał kilka ostatnich stron tutaj wiedziałbyś jak temu zaradzić Moja gojira w ostatnich dniach na ziemi paprykarzowej:Też długo walczyłem z problemem - ale dostać dziś podkładki pod 1" ahaeda nie jest tak prosto. W pewnym momencie miałem kilka: różnych firm, z różnymi napisami, kolorem, średnicą. Więc się wkurzyłem Zauważ teraz podkładkę na foto. Tak naprawde to jeden spory długi kawałek rury alu o właściwej wymiarówce. Dla przełamania połowa w kolorze czarnym.Mam jeszcze kawałek jak by kogoś interesing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buchar69 Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 ja w domu na 80% mam podkładki a-head 1" i to chyba sporą ilość, oddał bym je za friko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 18 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 A to nie jest tak, że średnica główki determinuje wideł? Tzn niegwintowany ze sterami ahead założysz, tylko wciąż będzie miał za małą średnicę do mostka 1 i 1/8". ahaed to sposób montażu mostka i sterów a nie średnica.Były jednocalówki i na gwint i na ahaeda. Jak usuniesz stery gwintowane, ba- czasem jak usuniesz górną miskę i wsadzisz ahaedową możesz zastosować całą resztę tradycyjnie z gwiazdką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adambieg Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 A to nie jest tak, że średnica główki determinuje wideł? Tzn niegwintowany ze sterami ahead założysz, tylko wciąż będzie miał za małą średnicę do mostka 1 i 1/8". Wideł 1", stery ahead 1", na rurę sterową podkładki (można dorobić) a mostek 1 1/8" z tuleją redukcją na 1" (kupiłem w komplecie z mostkiem). Tylko wideł ciężko trafić. Są Accenta ale zwykłe hi-ten (nie cromo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielson Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Panowie, chyba coś popierniczyłem. Otóż u mnie jest sterówka ma 1" ale zewnętrznie, czyli mostek ma średnice 7/8" (22.2mm) i adapter takoż. Mam podkładki zarówno na 1" jak i na 1 i 1/8" (czyli "za luźne"), ale nie mam takich, co by się oparły na adapterze i jednocześnie dały podparcie dla mostka 1 i 1/8". Wstępnie wykombinowałem podkładkę na zamówienie wyciętą z 5mm aluminium - średnica wew. 7/8" średnica zew. taka jak wew. średnica standardowej podkładki. Powinno być estetycznie i stabilnie. mostek 1 1/8" z tuleją redukcją na 1" (kupiłem w komplecie z mostkiem) ok, teraz kapuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 18 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Ludzka wyobraźnia nie zna granic mój chłopcze... No komu jak komu, ale mnie tego nie trzeba mówić. W końcu to kolege pytałem o adapter fałek do ramy pod szczękę Podkładki 1-calowe mam aktualnie w nadmiarze. Ładne, srebrrne, polerowane amelinum Z 1-calowych widelców warto poszukac Dimension'ów. Tarczowe zgineły zupełnie, ale pod canti/fałki jeszcze poniewieraja się po ebajcu oraz tu i ówdzie. Największy problem z tym, ze przeważnie za Wielką Sadzawką Szacunek... I. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 18 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 3 razy musiałem przeczytać zanim chyba skumałemSą różne adaptery. Sam użyłem takiego co wchodzi w sterówkę 1", ale na zewnątrz ma 1" czyli 25,4. Ale ja przedłużałem wideł ahaedowy. I na taką rurę dostałem w zaznajomionym serwisie bez problemu podkładkę do mostka 1 1/8. Ale Ciebie widać czeka toczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielson Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 (edytowane) Są różne adaptery. I tu widzę źródło tego zamieszania! No dobra, też trochę zagmatwałem Ja mam taki adapter: http://allegro.pl/nowy-reduktor-adapter-zoom-22-2mm-na-28-6mm-a-head-i5786893224.html i mostek 1 i 1/8". Żeby to ładnie wyglądało, chcę dać te szersze podkładki (1 i 1/8" - już kupiłem). Pozostaje kwestia "wypełnienia" przestrzeni między rurą adaptora a podkładką. Taką redukcję planuję zamówić w jakiejś ploterowni laserowej - ogłaszają się na allegro. Moim zdaniem to jest jedna z większych upierdliwości przy adaptacji starszej stali. Fajne kierownice są 31.8, więc trzeba kombinować. Nie jest trudno to złożyć "żeby działało". Sztuka, to zrobić to estetycznie/dyskretnie. Edytowane 18 Listopada 2015 przez danielson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ludz Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 U mnie biega BBB Extender ze starą ramą Treka. Jest to jakaś opcja, z drobnymi kombinacjami daje radę. Główny problem, że lubi się luzować - na asfaltach rzadko, w terenie jak trzęsie, wypadałoby właściwie codziennie dokręcać. Luz nie jest tak duży, by zagrażał bezpieczeństwu, ale na tyle by mógł zaszkodzić sterom - spodziewam się szybszej wymiany. W mojej antycznej ramie akurat fajny jest dość krótki ogon - 430-440 mm. Boli za to sterówka na sztorc, 71.5*. Nerwowo bywa w terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 18 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Za to ma pewny plus bo tanio mogę sprawdzić czy rzeczywiście dłuższa o 2cm rama od gojirry jest właściwym podsunięciem Czasem tak sobie myślę że dla kilku osób tu obecnych powinny wychodzić specjalne ramy "DIY". Ot proste tanie ramy z surowej stali, podatne na cięcie i spawanie w przydomowym garażu. Tu się utnie tu się heftnie, tu się wydłuży tu zmieni kąt główki. A po każdej modyfikacji jakiś prosty singiel złożony na takiej ramie i tydzień jazdy, coby poczuć nową geometrię pod tyłkiem. I tak do czasu znalezienia ramy idealnej Tylko się zastanawiam po co w ogóle takowej szukać. Żeby przestać myśleć nad kolejnymi rowerami i po prostu jeździć? To nie może się udać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowy Napisano 19 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 (edytowane) Pewnie było, ale jeśli nie, to w temacie zrób to sam - To dal tych co zacząć by pewnie chcieli, bo dla mistrzów to raczej filmów nie ma? Edytowane 19 Listopada 2015 przez mnowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
semow Napisano 19 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 no tak, wim rozumim, ale jako że sam tak wykombinowałem (trochę przez przypadek ), to uczulam wszystkich, że nie każdy trekking da się zaadaptować. Moja rama ma 570 podsiodłowej (c-t) + 590 górnej (c-c), bazę kół 1050, tylne widełki 435, opona 39 realnie Ręce mam raczej nieproporcjonalnie długie i.. żeby to z kierownicą szosową grało dałem mostek +35st 70mm +30mm podkładek (ale zmieniam na taki sam, tylko 90mm + 20mm podkładek). Jak to wygląda pewnie się domyślacie. Siodło wysoko, ale pozycja komfortowa - jak dla mnie.. bo jestem jednak konkretnie wyciągnięty i obstawiam, że wielu taka pozycja by nie odpowiadała (sądząc po zachwytach w tym i sąsiednim wątku nad ramami ze slopingiem jak zeskok w Harrachovie) Do czego zmierzam? Im bardziej proporcje przesunięte są w kierunku długości ramy, tym trudniej moim zdaniem będzie ją zaadaptować. Moja rama na oko jest dość zwarta i kwadratowa, a ta Bianki czy Spec z allegro, to nawet na oko jamniki. Pozycja z barankiem będzie jak w ściganckich oldskulach MTB na kołach 26 Aha - i nie koniecznie piszę tego posta do wyjadaczy - raczej do tych, którzy jak ja chcą mieć szybki-rower-do-wszystkiego-na-stalowej-ramie-z-kierownicą-szosową-i-oponami-grubszymi-niż-35c. To dobry i ciekawy kierunek, ale jest trochę pułapek Poza tym łatwiej znaleźć sensowną, używaną ale współczesną ramę, niż pasującego trekkinga sprzed lat (przez te parę miesięcy skatalogowałem większość sensownych rowerów/ram z dawnych lat i do wyrwania jest z tego katalogu z 10% modeli..) Podziękował za posta. Możesz mi podrzucić ten katalog? Powoli sam dochodzę do tego jakich modeli szukać (głównie bazując na zdjęciach gotowych przeróbek), to by sporo ułatwiło w poszukiwaniach Wszystko się zgadza. I każdy musi względem siebie dobierać ramy. Wg mnie starych trekingów największym minusem jest właśnie wysokość główki (zresztą nowych ram też) i na to zwracamy uwagę za każdym razem. A z długościami ram .. no cóż... sam do niedawna byłem święcie przekonany, że przy moich 176-7 - 55cm górnej jest idealo. Tak mam w szosie, tak jeździłem na rowerach znajomych-pasowało. W terenie jednak w monsterze duża opona powodowała ocieranie nosem buta i oponę. W prawdziwe sportowym przełaju to podobno standard przy małej i średniej wielkości ramach. Sąd potrzeba poszukania dłuższej ramy do testów. Ale klasyczny włoski trapez przy górnej 57 jest już niebezpiecznie wysoki więc.. albo sloping górnej rury (jak mają współczesne konstrukcje) albo jamnik. Z geo jakie kreśliłem ostatnio dla kogoś do MXa właśnie 50-51cm podsiodłowej przy 55-57cm górnej było na granicy estetyki+komfortu (kwestia dobrze wysuniętej sztycy)+bezpieczeństwa kroku. Wcześniej miałem 55x55, ogon 430, miejsca na opony dużo, bardzo dużo. Ale nie było tarcz Tak, uwaga ogólna do każdego komu się marzy szybko tanio MX - sterówka. Im więcej tym lepiej. I wideł na ahaeda z długą sterówką - ciężko dostać ale dzięki temu jest szansa w miarę sztywnego połączenia i prowadzenia. A współczesne konstrukcje? No cóż, jak pewnie zaglądasz w wątek monsterowy to wiesz, że do ideału każdej w pewien sposób trochę brakuje. A jak przefiltrujesz jeszcze przez słowa "stal", "tarcze" "nisko bb", "700x48-50C" to okazuje się, że nie ma nic. Albo pojedyncze przypadki. No właśnie - co da się zrobić w kwestii podniesienia mostka w takim przypadku jak ten spec? Ciężko mi to zwizualizować sobie na samej ramie, po szybkich obliczeniach wychodzi mi że sztyca powinna być przy mojej nodze 80 wysunięta na jakieś 12 cm, rama powinna być poziomym trzepakiem więc podobną wartość bym chyba dla górnego chwytu kierownika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 19 Listopada 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Dowiedz się ile ma wideł długości i sterówka w ramie. Wtedy będzie wiadomo ile przedłużać sterówkę.A listę też chętnie bym zobaczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
semow Napisano 19 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 (edytowane) Spec się sprzedał, taki los. Szukam dalej: multitrack 750 bardzo mi się podoba, co ludzie z nim robią, fajne opinie widzę, dość grubą oponę łyka - tylko cena chyba (?) niezbyt rozsądna, choć w fajnym stanie sądząc ze zdjęć... Edytowane 19 Listopada 2015 przez semow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi