rambolbambol Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Nie wiem co was ujmuje w tym Krossie, ale wideł, hamulce, korba, rama, krótki ogon i cała reszta jest po prostu lepsza w Kona Unit. Idzie to kupić w podobnej cenie, więc nad czym się zastanawiać? Mi się i tak Karate Małpa lub Ogr marzy i na bazie tego bym składał stalowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
am400d Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Właśnie się zastanawiam dlatego, jak ten mimośród w krossie ma działać, czy tam tylko tych dwóch śrub się używa, czy czegoś jeszcze. Nie wiem co was ujmuje w tym Krossie, ale wideł, hamulce, korba, rama, krótki ogon i cała reszta jest po prostu lepsza w Kona Unit. Idzie to kupić w podobnej cenie, więc nad czym się zastanawiać?Mi się i tak Karate Małpa lub Ogr marzy i na bazie tego bym składał stalowca. Możesz dać linka do sklepu, co ma to w podobnej cenie, bo ja wciąż szukam, jak widziałeś, to będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 6 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Rambol? No skoro o marzeniach rozmawiamy.. 1. Sarna 4 (na oponę 2,5" minimum, nierdzewne haki, może jednak pod wyższy wideł ).... i dalej nie wiem Niner ROS9? Wolfhound Cycles 29? VanillaBikes gdyby odważyli się zrobić Cholera ! Ciężko wybrać ramę marzeń Co do BezPrądowca - trzeba by pojechać, zobaczyć na żywo. Na moje oko - napinasz "z ręki" i blokujesz śrubami. Nie wiem jak przy ich położeniu miały by naciągać napęd. A na pewno nie byłby by to system prosty i tani -jakiejś krzywki mimośrodowe w środku, śruby działające na zasadzie popychaczy itp am400d - a nie masz jakieś "zalegającego" sprzętu w domu co by samą ramę i wideł kupić na początek, dokoptować resztę z pudła w piwnicy a potem co najwyżej tuningować o lepszy napęd itd? Edytowane 6 Maja 2014 przez anarchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) @am400d Adamos ci wysłał link 2 posty wcześniej. Kona ma gwarancję dożywotnią. Co do zakupu Unita w Polsce, cena 2k zł jest zwykle późną jesienią. @adamos Sarna 4 powiadasz? Hmmm. Edytowane 6 Maja 2014 przez rambolbambol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
am400d Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 To co wysłał Adamos to sama rama z widelcem, a nie cały rower. W takim razie poczekam do jesieni i zobaczymy czy z ceny 3700zł zejdą do 2000, obawiam się, że w Polsce to nie, ale kto wie jak za granicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazik80 Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Prosze od rometa mego sie odp....olic nie jest za maly jest idealny :] i go nigdy nie dostaniesz za te oszczerstwa co tu wypisujesz uhuhuuaauuuhua abubu ahuaua !! hu !! karamba !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
am400d Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 am400d - a nie masz jakieś "zalegającego" sprzętu w domu co by samą ramę i wideł kupić na początek, dokoptować resztę z pudła w piwnicy a potem co najwyżej tuningować o lepszy napęd itd? Mam, dlatego właśnie się wstrzymuje, przed zakupem tego krossa jeszcze, brakuje mi kół w sumie do pełni szczęścia, i bym szukał ramy i widelca tylko, a tak ze względu ekonomicznego mam dylemat. A zajawka ciśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 6 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) No to stary Pisz tak: mam 2000, dwa z hakiem na ramę, wideł, koła - Koledzy pomóżcie!No i od razu łatwiej będzie (mam nadzieję)Kazik - 575 górnej przy 195cm wzrostu? No wybacz......A dobrze zapłacę Rambolrambol - tak - Sarna 4. Jak chcesz mi pomóc w spełnieniu marzenia odkup set z Sarny3. Lżej na tym forum nie znajdziesz Ani bardziej unikatowo Edytowane 6 Maja 2014 przez anarchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazik80 Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Jakie 195??Mam 184, Romet ma 580 mm efektywnej gornej. Koniec tematu. Edytowane 6 Maja 2014 przez kazik80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
am400d Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 No to stary Pisz tak: mam 2000, dwa z hakiem na ramę, wideł, koła - Koledzy pomóżcie! No i od razu łatwiej będzie (mam nadzieję) Tak właśnie, koledzy pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 To może klasyka: Inbred + Salsa Cromoto? Surly to już co najmniej 2300, więc w budżecie się nie zmieści, o ile ma jeszcze starczyć na koła... Ewentualnie Pipedream Skookum. Są jeszcze Salsy, Singulary i inne wynalazki, ale to już droga zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 6 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) W takim razie poczekam do jesieni i zobaczymy czy z ceny 3700zł zejdą do 2000, obawiam się, że w Polsce to nie, ale kto wie jak za granicą. Taniej niż 2499 PLN-ów nie znajdziesz i nie ma wuja we wsi. Za tyle chłopaki z Kony wystawili Unita na alledrogo jesienią ubiegłego roku po maksymalnych zniżkach. Myślę, że realna cena za calego Unita to ok. 3 klocki. Poza tym, jesienią możesz nie dostac już 19-stki, bo to popularny rozmiar i jak się będzie dobrze sprzedawał, to trafisz na obiżkę, ale nie swoich rozmiarów. Zauważ też, że tegoroczny model jest już na innych rurkach, no i trochę się w geometrii pozmieniało, w porównaniu do lat poprzednich. Ale to i tak fajny rower. Edytowane 6 Maja 2014 przez adamos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 @adamos, am400d Bzdury panowie gadacie. Na jesieni były wszystkie rozmiaru Unitów. Na allegro po 2399zł a jak się zadzwoniło to cena spadała do 2200, bo prowizji płacić nie musieli. http://archiwum.allegro.pl/szukaj/kona%20unit/2?sort=price @anarchy Myślisz, że bym nie chciał tej Sarny zaadoptować? Kochałbym jak własny. Komitet akceptacyjny łatwiej znosi coś w stylu: "pedały się połamały, musiałem na SPD zmienić", niż "kochanie kupiłem nowy rower". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 6 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Na jesieni były wszystkie rozmiaru Unitów Tjaaa były...przez dwie godziny. allegro po 2399zł Pomyliłem się o stówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
am400d Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 To może klasyka: Inbred + Salsa Cromoto? Surly to już co najmniej 2300, więc w budżecie się nie zmieści, o ile ma jeszcze starczyć na koła... Ewentualnie Pipedream Skookum. Są jeszcze Salsy, Singulary i inne wynalazki, ale to już droga zabawa. Widły Cromoto mi się podobają, sama rama Ibred mniej, ale jestem skłonny ją nabyć, bo ceny kuszące. A jaka jest jej waga, bo nie mogę znaleźć nigdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 @am400d Zagadaj do usera "maciejas". On pomyka po Bydgoszczy takim wyjątkowo koszernym Inbredem. Powie ci więcej na jego temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 6 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 No taka "spora-sporsza" wersja Inbreda (koło 20-21"?) u mnie nawadze wskazała skromne 2900. Można by tym drzewo rąbać na ognisko Ale szukałbym tez na ebayu jukejowym. Ostatnio sam śliniłem się na ragleya takiego jak Koval zbudował w Beskidy. Rama stała za 130 funtów od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 6 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Ostatnio sam śliniłem się na ragleya takiego jak Koval zbudował w Beskidy. Który do najlżejszych też nie należy...2.74kg dla 16"...Hmmm, ciekawe czy 20" byłoby cięższe od Inbreda w podobnym rozmiarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
am400d Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Nieugięty jest ten sprzedawca od Krossa, 2000zł bez pedałów. Jakby był z pedałami, tak jak go sprzedawał w zeszłym roku, to bym poleciał i wziął. A tak wciąż szukam i pewnie skończy się na tej Konie Unit na jesieni. Szkoda, bo sklep mam w swoim mieście. Ale trzeba ćwiczyć samokontrolę i cierpliwość. No taka "spora-sporsza" wersja Inbreda (koło 20-21"?) u mnie nawadze wskazała skromne 2900. Można by tym drzewo rąbać na ognisko Ale szukałbym tez na ebayu jukejowym. Ostatnio sam śliniłem się na ragleya takiego jak Koval zbudował w Beskidy. Rama stała za 130 funtów od ręki. Faktycznie, nielekka ja tak celowałem do 2,5kg. Kross nagiął tę wagę. Ale chciałbym, by rowerek nie ważył więcej niż 12kg.Co do Ragleya, to on ma kąty kolarzowe takie bardziej, pochylona sylwetka mocniej, a ja tak nie lubię. Choć podoba mi się idea krótszego widelca, większa sztywność przy hamowaniu i lżejsze itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wszoltysik Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Witam jeśli szukasz Kony, zobacz w sklep.rower.com http://sklep.rower.com/search.php?query=kona+unit&szukaj.x=0&szukaj.y=0 może mają aktualną ofertę i coś im jeszcze zostało Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drezyna Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) am400d, odp 1. tak, od kilku miesiecy rower codzienny 2. geometria, obawiałem się że będzie nerwowo w zakrętach, nie jest 3. mam 186, zmieniłem rurę na 400 i jest ok. 4. potrzebne narzędzie, łatwa w obsłudze sprawa, odkręcasz śruby, napinasz, przyręcasz 5. nic nie sparciało, heble nie ciekną, widelec nie zgnił 6. trzeba zmienić zacisk pod siodło i zaciski kół, lipne sa( jakby nie patrzec to kross. mimośród nie trzeszczy, wideł mimo że to tani zapychacz wytrzymuje moje 88 kg, czy kupiłbym drugi raz?, tak, to zabawny rower czy czekałbym na konę, nie wiem, to inne rowery, u mnie kross podziałał, składam teraz inbreda ( jak masz reszte gratów to zakup ramy wydaje sie rozsądniejszy) Edytowane 6 Maja 2014 przez drezyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciejas Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Kajak bierze podobnie lub nawet teraz więcej (Maciejas "z pewnego powodu" z nim o tym ostatnio rozmawiał - może uzupełni) Bierze od 3 kloców w górę. Za 3 kloce to coś na podstawowych rurkach. To już ciekawiej byłoby wypróbować wspomnianych wcześniej południowych sąsiadów SingleBe (http://www.singlebe.com/) Widły Cromoto mi się podobają, sama rama Ibred mniej, ale jestem skłonny ją nabyć, bo ceny kuszące. A jaka jest jej waga, bo nie mogę znaleźć nigdzie? Inbred ładnieje z dnia na dzień, ale tylko pod warunkiem, że się go zakupi Dziś uważam, że wcale nie jest brzydki, ma taki swój prostolinijny urok. Moje 19 i pół cala Inbreda ważyło ponad 2700 gram. Udało się zbudować rower tuż pod 12kg, ale zaraz potem dołożyłem: oświetlenie z akumulatorem, hak do przyczepki, mocowanie fotelika a ostatnio - Hans Dampfy. Aż boję się pomyśleć ile to wszystko ważyło, ale rower nadal fajnie jeździ. Jak będziesz składać na sztywnym widelcu i SS - masz dodatkowo ~800 - 1200 gram mniej ode mnie. Edytowane 6 Maja 2014 przez maciejas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
am400d Napisano 6 Maja 2014 Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Drezyna, dzięki za wyczerpujące odpowiedzi! Mam pytanko, to narzędzie do regulacji mimośrodu to dokładnie ten model:https://velo.pl/akcesoria/narzedzia/park-tool/spa-2https://velo.pl/akcesoria/narzedzia/park-tool/spa-2 ? bo jest jeszcze drugi: https://velo.pl/akcesoria/narzedzia/park-tool/spa-1Co się dzieje z zaciskami? Co masz na myśli mówiąc, że Kona i Kross to inne rowery? Dlaczego składasz Inbreda dodatkowo?Maciejas, dzięki za odpowiedź, ta czeska manufaktura to piękna sprawa, choć ceny jak dla mnie na razie za wysokie. Ale miło popatrzeć na takie cacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panSocjolog Napisano 7 Maja 2014 Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 Jakby ktoś miał ochotę: http://allegro.pl/rama-kona-unit-29er-sztyca-zacisk-stery-hak-i4218325249.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 7 Maja 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Maja 2014 heheteż miałem wrzucić ale najpierw "po rodzinie" popytałem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi