ZbyszekZmysichKiszek Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 tak tylko pytam, tyle superlatyw na temat stali tu sie slyszy... pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 No tak ale raz, że stal i stal to potrafią być dwa różne światy, dwa - sama stal to nie rower, potrzebne są dobre kąty, geometria, przemyślane rozwiązania.W przypadku najtańszego prostego roweru możesz dostrzec raczej wady stali - słaby stop szybko nabierze przyjemnego odcienia pomarańczu a waga całości zniechęci Cię nawet do czytania tego wątku.Tam masz 699zł, a to już prawie tyle co za ramę on-ona (po promocji świątecznej) - sprawdzona, trwała (dyplomatyczne określenie wagi hehe).Jak już czegoś szukać - stare dobre ramy z lat 90, często gęsto niestety pod 26" ale geo pod sztywny widelec, waga przyzwoita a cena? Wheeler 7000 czy jakoś tak koło 120zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZbyszekZmysichKiszek Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 dzieki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Są jakieś opcje stali ale pod małe koło z geo pod amortyzator i możliwością montażu tarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Masz na myśli używki czy sklepówki? Bo tego drugiego (nie patrząc na fizyczne granice naszego kraju) jest od groma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Podobają mi się ramy stalowe, ale na razie nie chcę 29era. Wystarczy żeby nie ważyła tonę i cena była przystępna, jeżeli da się znaleźć używkę to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 http://www.ebay.co.uk/sch/Bike-Frames-/22679/i.html?_from=R40&_nkw=steel&_dcat=22679&Type=Mountain%2520Bike&rt=nc i strona następna, jest kilka rodzynków i rama naprawdę bardzo dobrych.Jak ma być pod amora i tarcze to współczesne konstrukcje i tu cena traci na atrakcyjności. I wtedy znów wraca jak mantra on one one one on one on one (zimą 99 funtów!)W Polsce można szukać NSa SURGE (wersja pierwsza) - ciekawa rama Na allegro pod amora (i to niskiego) chyba tylko ten stary Versus (czyli potem Sector) authora. Fajna rama, ładnie pracowała pod tyłkiem. Jak znajdziesz perełkę pod swój wzrost zawsze mocowanie tarcz możesz zrobić u np Rychtarskiego.ps: a jak Cię 29" pomyśl o .. 650b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 22 Maja 2013 Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Myślałem też o dorobieniu mocowania pod tarcze ale wtedy zazwyczaj i tak problemem zostają stery 1". 650b chętnie ale wszystko chodzi o to że chcę wykorzystać koła, które już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 No z tymi sterami nie do końca tak jest, już z drugiej połowy lat 90-tych większość dobrych ram ma 1 i1/8", większym problemem jest widelec (często gęsto pod około 420 mm max) i często "przestarzała" geometria (kiedyś jeździło się na krótkich ramach i długich mostkach i z podkurczem dżonder). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazik80 Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Moze ktos sprzedaje salse el mariachi albo wie gdzie taka nabyc za rozsadne pieniadze ? :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfish Napisano 29 Maja 2013 Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Ze Szczecina masz blisko do Berlina. Kiedyś ramy można było kupić u Matuszewskiego we Wrocku, ale obecnie najbliżej Berlin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 30 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Kazik... co jedna wspólna jazda robi z Człowiekiem!? ale w sumie cieszę się bardzo.Szacunek za poczucie estetyki (Salsa) i wiem, że KOvalowy rower u niejednego wywołał dreszcz zazdrości ale jest jeszcze kilka innych niezłych ram.Przepatrzyłeś propozycje Cotica, Ragleya czy chocby tego niezłego Rometa.W temacie Ragleya - mam w piwniczce model Kazafazy (wysyłam mu do UKejowa) ale pewnie nie maiłby za złe gdybym Ci go pokazał. Wagowo wychodzi podobnie jak Salsa, cenowo chyba nawet lepiej, no i ma zwykła sterówkę na 1 1/8" (a nie takie paskudztwo jak w Salsie hehe).I jeszcze jedna rzecz -pamiętaj, że przy amorze (bo pewnie do sztywnego nie dasz się przekonac) kiera pójdzie wyżej niż jest to np u mnie, ewentualnie będziesz się ratował mocno ujemnym mostkiem.A tak w ogóle "tak trzymac"- może w naszym mieście budynków nie mamy najlepszych ale .....rowerowo możemy byc "potęgą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazik80 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Chce wlasnie sztywniaka, bez amortyzacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 30 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 o Kolego, witaj w Klubie!to chyba najszybsze zarażenie "chromolozą antyflexą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Anarchiuszu! Niniejszym czynię Cię sutenerem roweru mego wspaniałego, niech go sobie ludziki macają i dosiadają, pobieraj za to godziwy haracz, my dogadamy się jak się obaczymy(mejla skonstruuję do Cie wieczorkiem). Jeden Pees: sterówka 44m a więc pod "rurkę o zmiennej średnicy" Takie same paskudztwo jak w Salsie Kazik, witamy w klubie, mam nadzieję niebawem damy radę gdzieś wyskoczyć bandą w teren! A jeśli wytrzymasz do kóńca Czerwca to może się katniesz sztywnym singlowym Gienkiem na dwudziestkachszóstkach... POZDRo-:ver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazik80 Napisano 30 Maja 2013 Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 (edytowane) Wiewior przy jakim wzroscie smigasz ta 17" ? Edytowane 30 Maja 2013 przez kazik80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 30 Maja 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Kazik - poszło sporo ważnego z tego wątku na prywatny ale, że się może to komuś jeszcze przydac:Wiewiór ma 176cm i jeździ na 17,5"Grabarz - 185cm i 19"Ivan - 179cm i 19" (ale on lubi się wyciągac niczym kot na gorącym blaszanym daszku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarek2 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Nienawidzę tego tematu... Jak już kupiłem Shermana to pencł mu kręgosłup po miesiącu, a potem ktoś wystawia Romka 29" poekspozycji w rozmiarze 17" za 2200 dżięgów waluty polskiej...kruca fix !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazik80 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Heh, ja mam dylemat czy przy wzroscie 184 brac 17 cali, madrzy ludzie odradzaja a mi siedzi w glowie ta rama za mocno...uhuhuhuh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarek2 Napisano 31 Maja 2013 Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Drogi Łukaszu. Jak Ci rama siedzi mocno to kupuj, najwyżej mi sprzedasz po sezonie (całkiem serio) jak będzie za mała, a sam dozbierasz na Salse Wg forum mój Kross pęka, jest za krótki, zła geo itp itd, ale ja się nie przejmuję i nabijam kilometry co dzień z bananem na twarzy, wręcz jaram się jak dzieciak swoim sprzętem Co nie znaczy, że ta społeczność jest zła, bo naprowadziła mnie na 29era, za co już dziękowałem. Don't worry, buy Romet, be happy! Edytowane 31 Maja 2013 przez skwarek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarek2 Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) http://www.on-one.co.uk/i/q/FROOSSLTD29/on_one_inbred_29er_single_speed_ltd_edition Wiecie do kiedy ta promocja? I gdzie tam są uchwyty na pancerze? Celował bym w rozmiar 18" Edit Przekładka z Kross B6 2012 była by bez bolesna poza tymi adapterami na haki poziome? Edytowane 7 Czerwca 2013 przez skwarek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 7 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 ...u mnie się ten "głupi link" mnie otwiera....A po wiela te on-ony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 http://www.on-one.co.uk/i/q/FROOSSLTD29/on_one_inbred_29er_single_speed_ltd_edition Wiecie do kiedy ta promocja? I gdzie tam są uchwyty na pancerze? (...) Nie wiem(y)...zapewne do wyprzedania zapasów. Uchwyty na pancerze tylko na tylny hamulec - wersja singlespeed... POZDRo-:ver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
refiko Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Z racji tego, że w tym wątku jest całkiem duży ruch, swoje pytanie zadam tutaj. Poszukuje ramy FULL do ogólnopojętego enduro, allmountain. mam 186-187cm wzrostu. w Jaką wielkość ramy celować? Według tych tabel: http://xtrbike.pl/kupno-roweru/2-jak-dobrac-rame-roweru mogę brać 21 cali. To nie za dużo? Zadam pytanie precyzyjniej. Mogę kupić ramę Specialized Enduro S-Works M5 FSR z damperem Fox DHX 4.0. Nie potrafię powiedzieć jaki to rocznik, natomiast jej cena to 1500 zł. Wizualnie i według zapewnień sprzedawcy wygląda i działa bardzo dobrze. Ale co z tymi 21 calami? Generalnie górna rura jest całkiem nisko, ponieważ jest tam wzmocnienie łączące ją z rurą podsiodłową. Tylko jak z jej długością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 7 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Sorry Kolego, ale naprawde warto wybrac pasujacy dzial do tego typu pytan! Zwroc uwage na temat tutaj i pomysl czy trafiles pod dobry adres, poczytaj kilka ostatnich postow i zastanow sie czy oby na pewno warto pytac tylko dlatego "bo tutaj jest duzy ruch". Owszem, jest, ale na temat... POZDRo-:ver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi