Skocz do zawartości

[rower] Romet 29er, czyli pretekst do dyskusji o stali

Wiewiór

Rekomendowane odpowiedzi

piaskowy on one jest jak korytarze państwowych budynków, kawa z mlekiem, bez szans na pobudzenie estetyczne, chyba lepszy od białego, tylko po co mi te przelotki :) Jedyne co pociesza to skojarzenie z bmw saharą, ale niesty nie jest matowy... Tak naprawdę to dla mnie jedyny dylemat to ekologia, jak można zerwać ten lakier skoro nic mu nie dolega i dla własnego ego malować to na czarno, marnotrawstwo..... :) Każdy kolor jest dobry ale czarny najlepszy ;)

• Mod Team

itr - czarny nie jest kolorem (czyli większości mężczyzn odpada z tych "7 kolorów widzianych" co najmniej dwa - biały i czarny hehe) :)

Ale prawdą jest -ja bym nie baczył na ekologię ino własne ego. No i czarny wyszczupla - może rama zejdzie do 2,7kg a z drugiej strony - mało kto kładzie tak mocne lakiery jak te oryginalne...

Edytowane przez anarchy

"mało kto kładzie tak mocne lakiery jak te oryginalne..." - to jest jedyna kiepska rzecz w Inbredzie, mam sporo otarć/odprysków (także do gołego metalu) a dużo kilometrów nie zdążyłem nakręcić.

W tygodniu będę szukał jakiegoś pisaka/pędzelka z dobrze dobranym kolorem lakieru, właśnie do zamaskowania tych uszkodzeń powłoki.

• Mod Team

rzymo - kup kawałek dobrej foli i po sprawie. Sam mam takową, kupowałem od metra. Mocna, elastyczna i wychodzi dużo taniej niż te "ścinki" na alledrogo. Mogę śmiało polecic Oraguard 270, grubość 0,15 mmm. A jak ją podgrzejesz to można układac jak plastelinę na wszelkich zagięciach itp. I jest mocna. Pod łańcuch na tylne dolne pióro położyłem dwie warstwy - wystarcza.

Karol - jak Ty bieżnie pod miski sterowe mierzyłeś do 2 po przecinku to skąd nagle "na oko 31,8 za dużo"? ;)

O folii nie pomyślałem, jest to też jakieś rozwiązanie.

Akurat w mojej konfiguracji łańcuch krzywdy ramie nie zrobi, najwięcej kresek, zarysowań mam na górnej rurze, sam nie wiem od czego - może przedzieranie się przez krzaki... ale żeby lakier był aż tak słaby, dziwne to trochę :)

Kazafaza tak okleił mi ramę, że gołego miejsca na niej nie widać, jedynie rurka łancucha nie oklejona, i co ? pierwsze 10-15 km jazdy zrywam łańcuch i z racji braku przerzutki niemożliwe staje się możliwym, odbijam ramę w kilku miejscach kikutem wężowym uciekającego łańcucha.

Karol - jak Ty bieżnie pod miski sterowe mierzyłeś do 2 po przecinku to skąd nagle "na oko 31,8 za dużo"? ;)

Piszę na oko bo w kilku najpopularniejszych sklepach internetowych właścnie taki rozmiar mają najmniejszy. Widocznie mniejsze zaciski to nisza rynkowa i trzeba będzie bardziej poszukać.

29,8mm ewentualnie 30mm, jakbyś znalazł gdzieś taki to zapodaj bo muszę kupić

Pzdr.

Znalazłem 29,8 tutaj

http://rowerowy.com/sklep/czesci/sztyce_obejmy/obejmy/prod/ns_obejma

29,8mm ewentualnie 30mm, jakbyś znalazł gdzieś taki to zapodaj bo muszę kupić

Pzdr.

29.8 jakiś mierzyłem do swojej Kony ale nie wchodził. Kupiłem taki jak ma być czyli 30mm tu:

Wiggle | Hope QR Seat Post Clamp | Seat Post Clamps

tani nie jest ale powiem wam że wykonanie, wygląd jak i wygoda na najwyższym poziomie. I ma metalową krzywkę a nie jak te wszystkie inne tanie badziewia rozgniatającą się plastikową. Wajcha nie wymaga wożenia śrubokręta by ją jakoś podważyć gdy chcemy mocno zacisnąć a potem wyjąć siodło, no i duża ponacinana nakrętka pozwala bez problemów paluchami naciągnąć go. Super zacisk.

Edytowane przez Mentos

Mam Hope'a i daje radę, ale Salsa LipLock lub Surly wiodą prym jeśli chodzi o niezniszczalność, za to zawodzą w kategoriach wagowych - mam Konstriktor'a Surly'ego którego używam jako stopera do drzwi ;) No, dobra, aż tak ciężko to nie jest, ale to spory kawał metalu!

POZDRo-:ver

A tutaj maly gadzet dla tych co rame pod singla maja a kombinuja jab wrzucic przerzutki:

Wheels Manufacturing Deraiklleur Hanger No. 128

dropout-128.complete.600px.jpg

No, to juz nie musze sie bawic pilnikiem z hakiem Cotic'a :D

POZDRo-:ver