Skocz do zawartości

[napęd] Turkotanie podczas pedałowania

Arin11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam taki problem, ostatnio rower trochę stał w domu ( wcześniej był umyty ) I pojawiło się turkotanie. Mój rower to unibike undeground zone two. Wydaje mi się że dziwek ten wydaje łańcuch wchodzący na zębatki od przerzutek oraz od napinacza. Wcześniej jednak tak nie było. Co z tym zrobić ?

POOZDRAWIAM :)

Napisano

Dołączam się do pytania, z tym że mój rower jeździ codziennie (ze mną oczywiście) i takie dziwne lekkie stukanie dochodzi z okolic korby,

jak mocniej nacisnę na pedały. Stało się tak przedwczoraj, jak wracałem do domu i deszcz padał, rano już stukało.

Nie wiem, może suport, ma dopiero 1000km, jutro chyba oddam do serwisu, zobaczymy.

Napisano

A może łańcuch nasmarować?

Właśnie odkręciłem kółko od przerzutki i przejechałem nim po łańcuchu - i to jest ten dźwięk :DCzyli nasmarowanie powinno pomóc :)

Napisano

Witam-również się podepnę pod temat.Problem identyczny. Zmieniłem ramę Treka na Konę. Suport w/g manuala Kony 110mm-taki dałem ,suport w/g Shimano (korba STX) 110,5mm - 113mm-czyli powinno być ok. Stare koło -piasta STX paralax 7,kaseta Sram 5.0 bez ostatniej zębatki.Na treku chodziło idealnie.Nowe koło piasta Deore 9, kaseta XT 8-dodany dystans za ostatnim blatem.Przerzutka tylna nówka Alivio 2011,przednia tyż nowa Alivio. Jak przesmaruję łańcuch jest ok na 2-3 dni.Potem zaczyna się szuranie.Łańcuch nie ociera o przednią przerz. Co jest grane?,cały zaciach na środkowym blacie korby. Aczkolwiek troszkę środkowa tarcza pływa.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

.Nowe koło piasta Deore 9, kaseta XT 8-dodany dystans za ostatnim blatem.

Przecież kasety na 8 i 9 maja tą samą szerokość i wchodzą na takie same piasty, bez konieczności dawania dystansów.

Napisano

Jak jest tania korba na kwadrat, to przy mocnym ciśnięciu po prostu płaszczyzna zębatek się odchyla i łańcuch ociera o prowadnicę przedniej przerzutki. Pomóc może przesunięcie zewnętrznego zakresu przedniej przerzutki, by był zapas na odchylenie. Mam trochę pary w nogach i na korbach na kwadrat, czy alivio octalink korba się odchyla, ale już na deore HT2 nie występuje takie zjawisko. Ta sytuacjia mi pasuje, bo piszecie o turkotaniu przy mocnym nacisku - to by mogło pasować.

Inna opcja to pęknięta miska w supporcie ale (raczej) mniej prawdopodobne, ale nie wykluczone.

Napisano

Dzięki za zainteresowanie problemem.-Sznib- czyli że dystans za 8 blatem kasety mogę wywalić? pytam bo zakupiłem gotowe -chodzone -koło i nic nie ruszałem.Zawsze myślałem że jak piasta 9 rz. to kaseta ósemka za głęboko wejdzie i odpowiednio nie dokręcę. Co do przedniej przerzutki na 100% nie ociera-po 3 mm luzu w każdą stronę do wózka.A teraz najlepsze- 4 miesięczny suport Nyco ma luz! Co do korby -może i tania (STX-RC) ale ciężka do zajechania. Reasumując mój pokrętny wywód- koryguję luz na suporcie- a co z podkładką za ósmym blatem kasety-out?

Pzdr. Art

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...