Twingol Napisano 14 Grudnia 2011 Napisano 14 Grudnia 2011 Witam, mam problem z doborem nakrętki do przedniej piasty roweru Romet Wagant ( chodzi o wersję z lat 80-tych). Na początku próbowałem nakręcić nakrętkę 8mm i okazała się za mała, a 9mm za duża. Czy jest to możliwe aby piasta miała inne uzwojenie gwintu lub była w wymiarach calowych? Pozdrawiam
M333 Napisano 14 Grudnia 2011 Napisano 14 Grudnia 2011 Bardzo możliwe. Piasta może być nieoryginalna (zakładam, że fabrycznie była montowana z metrycznymi gwintami), albo ktoś zmienił samą oś. Moja rada: weź sprawną nakrętkę (albo całe koło do auta) i wybierz się do sklepu rowerowego. Im mniejszy, w znaczeniu mniej renomowany, tym moim zdaniem szansa na znalezienie tego czego szukasz większa. Sam ostatnio w takim lokalnym sklepie kupiłem podobnie nietypową nakrętkę za ok 3zł, do tylnej piasty sachsa t3. Oczywiście okazała się taką w systemie calowym, z pomiarów suwmiarką wychodziło coś ok 10.5mm.
Twingol Napisano 15 Grudnia 2011 Autor Napisano 15 Grudnia 2011 Odwiedziłem dwa sklepy rowerowe i niestety nie dostałem tego co szukałem, jedyne co się dowiedziałem, to to, że gwint piasty ma gęstsze uzwojenie gwintu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.