Skocz do zawartości

[Piasty m475] Wasze opinie

RzemieN

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar skladac kola do amatorskiego streetu/dirtu i musze gdzies zaoszczedzic padlo na piasty...

Moj kumpel bardzo chwali sobie piasty shimano m475 mowi ze to chyba najlepsze "kulki" z jakim sie spotkal, a mnei dreczy pytanie czy wytrzyma oska ? nie wygnie sie nie peknie przy skokach tak 1.5m z czasem wiecej, schody itp.

Kijana zarzyna taką od dwuch lat , a on nie jeździ XC.Ma ją na przodzie.

Po tych sezonach jeszcze jej nie rozbierałem , nie ma takiej potrzeby.

Kręci się bez zastrzeżeń , bez luzów (jeszcze nigdy nie kasowane), gwinty do tarczy dość mocne (kilka razy montowana tarcza).

Cóż chłopak na tym skacze i trikuje , ale on waży 35kg i ma 13 lat.

Mojego kumpla 2 znajomych ma te piasty i jak na razie im sie nie dzieje a waza od 60-80kg :D . Mam nadzieje ze te piasty szybko nie polegna, przy takiej ostrej jezdzie chyba na poczatek wystarcza :) zamiast wydawac kase na drozsze novateci.

hmm, mam mieszane odczucia co do tych piast, kilku kumpli je ma i do xc są ok, ale w cięższej jeździe mogą się nie sprawdzić, uszczelnienia też nie za specjalne (ale jeśli będziesz o nie dbał to ok) ,poszukaj może czegoś na allegro , ostatnio była tam piasta sachsa, nówka na maszynach do przodu za 50zł:P

jesli zdecydujesz sie na 475 to uważaj żeby nie kupić piasty tylnej z wadliwej serii, która wyszła ok roku temu i miała samopsujące sie bębenki (zacinały sie na amen lub przepuszczały w obie strony), więcej info na ten temat znajdziesz na stronie dystrybutora shimano na Polske w oficjalnym komunikacie (są tam oznaczenia seri wadliwych : AF i drugiej nie pamiętam)

pozdro

najlepsze kulki z jakimi sie spotkal ?

to chyba nigdy nie mial do czynienia z innym sprzetem

ja jezdze (jezdzilem na 475)

na przodzie po 3000km poszly sie ****

tyl jeszcze jezdzi ale kolo sprzedaje bo mam nowe

w sumie ani ta piasta nie zachwyca ani nie ma wielkich minusow (oprocz tego przebiegu tylko 3tys km)

jednak wolalbym kupic lx'a chociaz

a z tych do ciezszych zastosowan na rowerowy.com

sa northsore

i tam jeszcze pare firm jest innych ale nie bardzo sie orientuje :)

juz pisze jaki to zaplot, cytuje tego goscia co je składał:

3x, kirunkowo jak disc, zewn szprychy w kierunku jazdy, bo przy V-brakeach hamulce rownowaza dziajajace w szprychach i obreczy sily..., a przy tarczowkach musi byc "specjalnie" zeby sie kolo nie zwichrowalo

nie wiem jak to sie ma w praktyce, tez mam od niego koła, i teoretycznie wydaje sie ze powinno by to działać z tym równoważenie sie sił :)

Ja mam te piasty ( pod tarczowki ) i jezdze na nich juz 2 miesiace ( czyli w warunkach zimowych duzo piasku , soli ) nieskakalem wienc ciezko mi powiedziec jak sa wytrzymale zaliczylem jednak pare odjechanych dziur na asfalcie , pare ukrytych pod sniegiem hopek w Lasku Wolskim ( ale za jampy to tego uznac niemozna ) i jeszcze zyja ( niezlapaly luzu ) jednak mam wrazenie ze w przedniej piascie zalega piasek ( slychas takie hrobotanie ) a tylna chodzi " czysto " . Co do oski to ja tez mialem obawy , sprawia wrazenie lipy ale jeszcze zyje , jednak gadalem juz z gosciem w secesji i za miesiac jak sie ukarza to kupuje oski z cr-mo na sruby ( zdecydowanie wytrzymalsze ) przy okazji wyczyszcze piasty i je przesmaruje . Rewelacja to to niejest ale od biedy moze byc ( mysle o xc nie o skakaniu ) dla bikera o niskiej wadze ( waze 55 kg czyli malucko )

Jednak na twoim miejscu to ja bym oszczedzil na mostku , sztycy , siodelku , kierze , czy pedalach ( wszystko w ramach rozsadku ) ale nie na piastach ... szczegolnie jak skaczesz

Dlatego napisalem w ramach rozsadku . Pozaty wez pod uwage to ze ja mam inne podejscie troche do roweru . XC - Dual , street niemowiac juz o freeride i DH to przepasc , w kazdej z tych dyscyplin sa wazniejsze i mniej wazne komponenty ( z cala pewnoscia niewyobrazam sobie oszczednosci na rowerze Freerid-owym czy tez DH , tutaj to juz niema pola manewru ) mowiac oszczdnosci na mostku mialem na mysli mostek z granc cenowych 100 zl a taki to juz potrafi byc w miare wytrzymaly .... zreszta co ja tu bede , nieskacze niebede sie wypowiadal :D

Ta pierwsza kona to jak najbardziej enduro - xc ! ta druga to niby dual ale ta piasta z tylu ... mam wrazenie ze to zapchaj dziura , wiesz ja niemowie ze ta piasta to padaka i w ogóle jerzdze dopiero 2 miesiace na niej wienc mozna powiedziec w ciezkich warunkach atmosferycznych ( ogulnie zima ) i jeszcze zyje , czy jest zla czy dobra to ja bede mogl powiedziec za pare tys. Km wez tez pod uwage wage bikera . Pozatym w fullu obciazenia piast sa zdecydowanie mniejsze . A to ze kona wsadza te piasty do swoich rowerow to nieznaczy wcale ze sa super ...

• 4 tygodnie później...

Witam! mam te pisaty w moim crosie juz 2 lata. Przejechalem prawie 4000 tysiace km, las+asfalt szybka ale spokojna jazda. Nie mam z nimi zadnych problemow. Zdecydowalem sie jednak na wymiane kol. Mavic piasty XT te podobno sa jeszcze lepsze. Czas pokaze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...