umbrella Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Witam Mój RS Pilot SL 100mm ma już 6 lat. Choć mało jeżdżony to jednak teraz chciałbym mieć coś lepszego, nowszego. Tora to podobno ciężki jak kotwica, a Reba za droga. Tak więc znalazłem 2 różne Recon`y : 1. Rock Shox Recon Silver TK Coil - rocznik 2012 Recon Silver TH Coil 2. Rock Shox Recon Silver TK Solo Air - rocznik 2011 Recon Silver Solo Air Co wybrać? Czym różnią te dwa widelce? Oba mają 100mm, ale rocznik 2012 jest 200g cięższy. Cena jest dokładnie ta sama - 169 Euro. A może szukać Recon z Motion Control lub Dual Air czy U-Turn? Czy można powiedzieć, że Recon Air to odświeżony Pilot SL? Czy poczuję różnicę? Myślałem też ,że w ostateczności przeserwisuję Pilota, ale koszt: uszczelki 17 Euro, olej RS Pitstop 17 Euro, uszczelki kurzowe 15 Euro , więc nie wiem czy to się opłaca. A tak bym zaoszczędził kasy i jeszcze dostałbym coś za Pilota. Ogólnie jeżdżę 20% asfalt 80% las, nie skaczę bo i nie mam gdzie. Pomóżcie mi wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Popraw temat, wstaw nawiasy bo ci wywalą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Ten Silver Coil z 2012 ma nieco archaiczny system tłumienia - TurnKey Lockout. Jak chcesz coś porządnego to szukaj z Moition Control i zdecyduj czy chcesz z blokadą na kierownicy czy z goleni? Recony nie mają systemu Dual Air, co U-Turn to się nie orientuję. Powietrzne Recony mają dwie komory pompowane jednym zaworem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
umbrella Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Czyli oba mają tylko blokadę na widelcu? W sumie blokada na kierownicy to też nie jest głupie. Czy jak kupię manetkę to będzie pasować? A co reguluje się po drógiej stronie - tłumienie powrotu? A jeśli z tych dwóch to który wybrać? Warte są swojej ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Aby założyć manetkę blokady z kierownicy jest potrzebny nieco inny tłumik. Najpewniej oba mają tłumienie TurnKey, a który z nich... Ja bym szukał czegoś z Motion Control. Piszesz, że Tora to kotwica a te Recon'y też do najlżejszych nie należą - 2230 g i 2069 g. Masz TU dla porównania. Tłumienie Motion Control, waga 1820, manetka blokady z kierownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 ten pierwszy odpada tzn rocznik 2012 ponieważ to wersja sprężynowa a nie powietrzna i dlatego jest 200g cięższy. Najlepszy jest ten co zaproponował ulvgar. Jest to rocznik 2010 w najbogatszej wersji z MC i z złota anodą na goleniach o manetce blokady skoku z kierownicy już nie wspomnę. Posiadam taki sam tylko rocznik 2011 pracuje bardzo przyjemnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
umbrella Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Czy to jest ten sam ? Aukcja kończy sie za 3 godziny. Do ilu warto? http://item.mobileweb.ebay.de/viewitem?itemId=140655143397&cmd=VIDESC Link: (http://www.ebay.pl/itm/Rock-Shox-Federgabel-RECON-BL-80-schwarz-100mm-DISC-RL-Fork-black-Gabel-MTB-NEU-/140655143397?pt=Sport_Radsport_Fahrradteile&hash=item20bfb329e5#ht_4221wt_784) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 to jest jak się nie mylę wersja 2009 i jest bez tłumika MC, według mnie nie warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Mam dokładnie ten model co w linku drugim. Całkiem dobry amor choć jakiś niewiarygodnie czuły to on nie jest... Ma natomiast dość dobrą sztywność. Uważam, że cena 600-700 to max Ja osobiście bym kupił sobie używaną rebe i zrobił jej serwis. O np taką [amortyzator] Rock Shox Reba - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa co do recona sl to ma on Motion Control!! przynajmniej w wersji 2010 wzwyż. Chyba ze to jakaś limitowana seria http://www.synkros.pl/product-pol-2303-Rock-Shox-Recon-SL-SoloAir-100mm-Bialy-2010-zmanetka-pop-lock.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 ten drugi co podałeś kompletnie nie jest wart 900 ponieważ nie ma MC wiem, że w opisie jest napisane, że ma ale rozmawiałem z nimi jak kupowałem swój widelec w lipcu i już wtedy go wystawiali tam jest błąd w opisie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Ale dziwny sklep skoro rozmawiałeś z nimi w lipcu i sami przyznali że jest błąd i dalej on tam jest... No trochę szkoda bo w tym momencie dowiedziałem się ze mam badziewie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 zobacz sobie wersje z MC mają na prawej goleni na koronie naklejkę motion control i u góry na pokrętle blokady napis compresson, wersje bez MC czyli z turnkey nie mają naklejki i na pokrętle napis lockout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Tak zgadzam się teraz wyczytałem, że to tłumik z możliwością ustawiania tłumienia... Przyznaje racje nie ma tego tłumika w recone sl Co do kolegi który chce kupić tego amora to zastanów sie nad reba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Nie tak wiele trzeba będzie dołożyć do Reby. A na pewno warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
umbrella Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Powoli mi się już wszystko miesza. O ile to dobrze zrozumiałem to są dwa różne tłumienia (nie lucząc.tłumienia piwrotu) - tłumienienie TurnKey - i tłumienie Motion Control Oba można zablokować z widelca albo ,po dokupieniu manetki, z kierownicy. Dodatatkowo przy Motion Control możemy zamontiwac manetkę Lockout Adjust, by płynnie regulować stopień kompresji. Czy dobrze zrozumiałem? Widziałem też kilka ofert gdzie w opisie jest : Recon TK ... tłumienie Motion Control. Czy to błąd w opisie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 wersja tk to z blokadą turnkey a nie MC do tego dochodzą jeszcze dwie wersje goleni silver golenie stalowe chromowane gold wersja ze złotą anodą najlepsza wersja to gold rl czyli recon ze złotymi goleniami , tłumikiem MC i zdalną blokadą z manetki na kierownicy co do opisów to lepiej widać na zdjęciach wszystkie wersje z MC mają naklejkę na prawej koronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 I jeszcze jedno - wersji z blokadą na goleni nie przerobisz na blokowanie z kirownicy. Wersję z blokadą z kierownicy można poddać tuningowi tj. zdemontować manetkę i wyciągnąć z goleni sprężynę odbijającą ale wtedy blokowanie jest mało wygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 na zagranicznym portalu z częściami widziałem zestawy do przeróbki w obie strony, dają nową dźwignię i sprężynę ale cenowo nie wychodziło to za ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Właśnie a te pozłacane golenie to rzeczywiście zmniejszają tarcie czy to taka ściema (dla lansu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 wcześniej miałem darta 3 na srebrnych goleniach i podczas normalnej jazdy strasznie się porysowały takie micro rysy, teraz mam recona na złotych anodach pół roku jazdy a golenie bez żadnej ryski jak nowe dodam, że w dotyku są bardzo śliskie jak teflon i nie rysują się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
umbrella Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 No i kicha... W ostatniej sekundzie przebili mnie o 1 euro. Typ ma dwa takie Rekon'y ale za ten drugi chce 270 Euro. A więc poszukam jakiejś używanej Reby. Czy też są wersje TK i MC ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Grudnia 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Nie reba tylko z MC albo blac boxem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tasiorasior Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 ja się podczepię pod temat tez mam zamiar kupić nowy amor i się zastanawia czy kupić nowego recona Amortyzator RECON RACE 100mm (1982618494) - Aukcje internetowe Allegro czy tak jak kolega wyżej podał link do Rock Shox Reba - IDEAŁ (1987397680) - Aukcje internetowe Allegro wystawia go także kolega z forum ale jednak czy można wieżyc ze ma przebieg 1000 km ?? z poza tym bez blokady w manetce dlatego byłbym szczęśliwy gdybyście mi pomogli w doborze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czajnik Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 co do recona to nie model 2011 a 2010 ale fajny a reba z tego co widać ma strasznie krótką rurę sterową, nie wiem czy Ci podpasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
umbrella Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Weź Rebę, choć nie koniecznie tą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.