jondor Napisano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Cześć, mam dość nietypowe pytanie. Mianowicie gdzie nauczyć się sztuki lutowania twardego na naprawdę wysokim poziomie? Moim marzeniem jest budować i przerabiać kiedyś w pełni profesjonalnie ramy crmo i chciałbym się nauczyć robić to dobrze. Domyślam się, że nie wystarczy iść na kurs lutowania dla monterów instalacji gazowych, czy może wystarczy, a potem należy samodzielnie zgłębiać wiedzę? Słyszałem, że są specjalne kursy lutowania ram, ale dostępne na "zachodzie". Co możecie doradzić w tej kwestii? Mam jeszcze jedno pytanie: czy lutowanie nie jest niezdrowe dla człowieka? W takim sensie, jak na przykład praca lakiernika, czy spawacza tytanu, że umiera się podobno (podkreślam podobno) w wieku 40 lat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 12 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Dlaczego tak mało osób lutuje ramy? Próbowałeś sobie zadać to pytanie? Zwiazki chemiczne wydzielające sie przy twardym łączeniu cienkich rur CRmo są bardzo szkodliwe. Praca jest mało opłacalna i bardzo czasochłonna. Częstymi dolegliwosciami lutowniczych jest zaćma i choroby układu oddechowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jondor Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Jeżeli to rzeczywiście wiąże się z takimi problemami zdrowotnymi, to chyba rzeczywiście dam sobie spokój. Ale odnośnie zarobków, wydaje mi się, że producenci jak na przykład elliscycles.com zarabiają raczej słuszne kwoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papista Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 to się wbij w rynek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jondor Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Nie bardzo mam się z czym wbijać. Mam tylko taką wizję i rozważam za i przeciw, a o wbiciu w rynek można by mówić po kilku latach praktykowania lutowania, żeby robić to na najwyższym poziomie. Jeżeli jednak jest to niezdrowe to nie ma sensu się w to pakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemkoVonLezajsk Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Szkodliwe związki wydzielają się w większości prac z "gorącym" metalem. Nawet przy lutowaniu miękkim możesz się nawdychać oparów ołowiu, topników lub kwasu, jeżeli nie będziesz miał odpowiednio przygotowanego stanowiska Dlatego np. jest wymaganie aby stanowiska spawalnicze były wyposażane w odpowiednią wentylację, a przy spawaniu MIG MAG i TIG w powietrzu krąży niezły koktajl gazowy Nie zniechęcaj się tak na początku Poznaj najpierw jak powinien wyglądać prawidłowo proces lutowania, jaki jest do tego potrzebny sprzęt. W końcu lutujesz coś co będzie pracować pod obciążeniami dynamicznymi Odnośnie oparów, maska z filtrem węglowym + wyciąg nad stanowiskiem lutowniczym powinien załatwić sprawę Zresztą poczytaj sobie http://www.spaw.info.pl/pl/bhp masz tu zasady BHP dla sprawczy, jest tam sekcja o pyłach gazach itp. Nie sądzę aby do lutowania przepisy BHP były ostrzejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jondor Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Masz zatem jakieś sugestie, gdzie mógłbym się więcej dowiedzieć na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemkoVonLezajsk Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Nie wiem skąd jesteś ale JA na twoim miejscu zaczął bym tu http://zdz.rzeszow.pl/ oczywiście w ośrodku odpowiednim do twojego regionu, poza tym gooooogle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jondor Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Dzięki, poszukam czegoś w Krakowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.