Skocz do zawartości

[rama] gdzie się nauczyć lutować

jondor

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam dość nietypowe pytanie. Mianowicie gdzie nauczyć się sztuki lutowania twardego na naprawdę wysokim poziomie?

Moim marzeniem jest budować i przerabiać kiedyś w pełni profesjonalnie ramy crmo i chciałbym się nauczyć robić to dobrze. Domyślam się, że nie wystarczy iść na kurs lutowania dla monterów instalacji gazowych, czy może wystarczy, a potem należy samodzielnie zgłębiać wiedzę?

Słyszałem, że są specjalne kursy lutowania ram, ale dostępne na "zachodzie".

Co możecie doradzić w tej kwestii?

Mam jeszcze jedno pytanie: czy lutowanie nie jest niezdrowe dla człowieka? W takim sensie, jak na przykład praca lakiernika, czy spawacza tytanu, że umiera się podobno (podkreślam podobno) w wieku 40 lat?

Dlaczego tak mało osób lutuje ramy?

Próbowałeś sobie zadać to pytanie?

Zwiazki chemiczne wydzielające sie przy twardym łączeniu cienkich rur CRmo są bardzo szkodliwe.

Praca jest mało opłacalna i bardzo czasochłonna.

Częstymi dolegliwosciami lutowniczych jest zaćma i choroby układu oddechowego.

Nie bardzo mam się z czym wbijać. Mam tylko taką wizję i rozważam za i przeciw, a o wbiciu w rynek można by mówić po kilku latach praktykowania lutowania, żeby robić to na najwyższym poziomie. Jeżeli jednak jest to niezdrowe to nie ma sensu się w to pakować.

Szkodliwe związki wydzielają się w większości prac z "gorącym" metalem.

Nawet przy lutowaniu miękkim możesz się nawdychać oparów ołowiu, topników lub kwasu, jeżeli nie będziesz miał odpowiednio przygotowanego stanowiska

Dlatego np. jest wymaganie aby stanowiska spawalnicze były wyposażane w odpowiednią wentylację,

a przy spawaniu MIG MAG i TIG w powietrzu krąży niezły koktajl gazowy

Nie zniechęcaj się tak na początku

Poznaj najpierw jak powinien wyglądać prawidłowo proces lutowania, jaki jest do tego potrzebny sprzęt.

W końcu lutujesz coś co będzie pracować pod obciążeniami dynamicznymi

Odnośnie oparów, maska z filtrem węglowym + wyciąg nad stanowiskiem lutowniczym powinien załatwić sprawę

Zresztą poczytaj sobie http://www.spaw.info.pl/pl/bhp masz tu zasady BHP dla sprawczy, jest tam sekcja o pyłach gazach itp.

Nie sądzę aby do lutowania przepisy BHP były ostrzejsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...