terrago Napisano 12 Grudnia 2011 Napisano 12 Grudnia 2011 Był ktoś? Przejezdnie? Bardzo ślisko? Można jechać, czy lepiej nie ryzykować? Pozdro, M.
jacekp Napisano 9 Lutego 2012 Napisano 9 Lutego 2012 Był ktoś? Przejezdnie? Bardzo ślisko? Można jechać, czy lepiej nie ryzykować? Pozdro, M. Kozia Gorka tam mozna wjezdzac przy kazdych warunkach zawsze jest odsniezone i przejezdne Podjazd krotki ale zawsze cos
jacekp Napisano 25 Lutego 2012 Napisano 25 Lutego 2012 nie wiem jak tam pogoda jutro bo dzis rewelacja Podjezdzac mozna bylo na Magurke od Wilkowic dalo sie na sam szczyt Inne podjazdy raczej nie do wjechania w okolicy Bielska
mrkura Napisano 12 Marca 2012 Napisano 12 Marca 2012 Bartek vel. Barton z naszego "teamu", podbił wczoraj na Magurkę Wilkowicką i Kozią Górkę. Ogólnie masa lodu. Ja śmigałem na trasie DH, ale to już okolice Katowic -warunki w lasach w miarę dobre. Więcej, na stronce www.besendu.weebly.com [Trip news]
abstinent Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Śnieg już powloi znika Do ok 600-700m n.m.p. juz nie ma praktycznie śladu po śniegu
geodan Napisano 21 Marca 2012 Napisano 21 Marca 2012 Wysoko w Koniakowie i Istebnej śniegu nadal sporo , może miejscami w lasach poleżeć do maja pozdrawiam geodan
aegis Napisano 22 Marca 2012 Napisano 22 Marca 2012 e tam zaraz tak pesymistycznie ..."do maja" w Niedziel byłem w Wisle i Ustroniu - nartostrady jeszcze nasniezone ale warunki juz powoli sie pogarszaja-przecierki,na szczytach pewnie jeszcze jest troche ale mysle ze w przeciagu 2 tyg. powinno juz sniegu nie byc -przy takich temp.jak obecnie(ok.10st.) Byc moze w 2-gi dzien swiat sie juz gdzies wybiore to dam znac.
jacekp Napisano 23 Marca 2012 Napisano 23 Marca 2012 Przy tak chlodnych nocach na razie nie ma co liczyc ze snieg szybko zejdzie. na razie chyba tylko asfalty albo dolne czesci tras .Na Magurke asfalt czysty na sam szczyt mozna cwiczyc podjazdy Nigdy nie jezdzilem na Chrobacza od Miedzybrodzia a tam chyba tez asfaltowy podjazd Probowal ktos teraz ?
marcinusz Napisano 26 Marca 2012 Napisano 26 Marca 2012 W sobotę zrobiłem pół podjazdu na Chrobaczą - do połowy trasy nie było żadnych śnieżnych śladów, więc zakładam, że dopiero pod szczytem coś ewentualnie mogło się pojawić. Czas niestety naglił i szczytu nie zobaczyłem. Na Żar też spokojnie można wjechać. Mnie się udało nawet zjechać czerwonym w kierunku jeziora. Tylko jedna łata śniegu była na początku (do ominięcia) a dalej już tylko liście i kamienie. Zaglądałem też na pozostałe szlaki (zielony i czerwony) w drodze na Żar, ale tam śniegu zdawało się, że jest więcej i raczej nie było po co się tam pchać. Piszę raczej, bo nie zaglądałem głęboko. Asfalt na Magurkę w pełni ok. Szkoda, tylko że wszystkie szlaki spod szczytu ośnieżone. Ja asfaltowy górski prolog już zaliczyłem w tym roku. Następny raz chyba dopiero tydzień po świętach. Myślę, że po Beskidzie Małym pośmigam już wtedy swobodnie w terenie. Na pewno nie będę jeszcze atakował nic powyżej >1000m.
jacekp Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 W sobotę zrobiłem pół podjazdu na Chrobaczą - do połowy trasy nie było żadnych śnieżnych śladów, nie wiem o ktory podjazd chodzi ale asfaltowy z Miedzybrodzia bez sniegu na sam szczyt. Ze szczytu i w kierunku Koz i Przegibka widac bylo snieg.
marcinusz Napisano 28 Marca 2012 Napisano 28 Marca 2012 nie wiem o ktory podjazd chodzi ale asfaltowy z Miedzybrodzia bez sniegu na sam szczyt. No właśnie o ten chodziło, bo o niego pytałeś (żółty szlak). Oby przy nadchodzącym ochłodzeniu nie dołożyło śniegu...
cowboyfromhells Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Dębowiec już bez śniegu natomiast Szyndzielnia i Klimczok jeszcze ośnieżone. Doskonale widzę Saharę z mojego okna więc na bieżąco mogę informować o warunkach.
mrkura Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 http://picasaweb.google.com/lh/photo/Utac3cp9H_i26GG7zMhkICIdjXlVDHvtctzRezCMGUs?feat=directlink W drodze na Magurkę Wilkowicką to był cały śnieg na całej trasie. Więcej zdjęć - http://besendu.weebly.com/72012.html
abstinent Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Dębowiec już bez śniegu natomiast Szyndzielnia i Klimczok jeszcze ośnieżone. Doskonale widzę Saharę z mojego okna więc na bieżąco mogę informować o warunkach. też widzę z okna, pod szyndzielnią mieszkam dzisiaj tradycyjnie biało się zrobiło, ale przed śniegiem połowa sahary już bez śniegu więc nie jest źle w tym tygodniu ma byc ładnie więc większość zginie gdzie słonce będzie świecić a w lesie to jeszcze dłuuugo poleży
goliat Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 Podepnę się pod ten temat. W ten weekend zamierzam się wybrać po raz pierwszy w Beskid Śląski. Czy ktoś z "tutejszych tubylców" mógłby napisać jak obecnie wyglądają warunki na szlakach? Bardzo jest mokro? Czy nawet jakieś przelotne deszcze w najbliższych dniach nie narobią zbyt dużo błota, żeby nie dało się podjeżdżać. Będę również wdzięczny za podrzucenie jakichś przykładowych tras, które można (w miarę spokojnie) przejechać, a przy okazji podziwiać piękne krajobrazy.;-)
grzegorzkm Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 mały deszcz na pewno za duzo błota nie narobi , gory sa troszke wysuszone i musiałoby dosc mocno padac zeby szlaki były nieprzejezdne, co nie znaczy ze kilka kałuz nie bedzie . A co do tras to napisz na czym jezdzisz i jakie masz oczekiwania i ktory rejon slaskiego Cie interesuje, jakie dystanse itp
goliat Napisano 2 Października 2012 Napisano 2 Października 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. Pojedyncze kałuże to nie problem. Gorzej jak miałbym sie wspinać wiekszość drogi z buta w spd-kach po kostki w błocie. Odnośnie tras, to jestem otwarty na propozycje. Bazę wypadową będę miał pewnie w okolicach Szczyrku. Chciałbym robić pętle do max 40-50km dziennie, w zależności od stopnia trudności i oczywiście, żeby jak najmniej jeździć asfaltem. Miałem praktycznie półtora miesiąca przerwy w jeździe na rowerze, więc wolałbym nie szarżować. Jeździł będę hard tailem. PS. 1 Jak jest z legalnością jazdy po szlakach pieszych? PS. 2 Wyciąg na Skrzyczne będzie jeszcze czynny?
erzurum Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Dzięki za szybką odpowiedź. Pojedyncze kałuże to nie problem. Gorzej jak miałbym sie wspinać wiekszość drogi z buta w spd-kach po kostki w błocie. Odnośnie tras, to jestem otwarty na propozycje. Bazę wypadową będę miał pewnie w okolicach Szczyrku. Chciałbym robić pętle do max 40-50km dziennie, w zależności od stopnia trudności i oczywiście, żeby jak najmniej jeździć asfaltem. Miałem praktycznie półtora miesiąca przerwy w jeździe na rowerze, więc wolałbym nie szarżować. Jeździł będę hard tailem. PS. 1 Jak jest z legalnością jazdy po szlakach pieszych? PS. 2 Wyciąg na Skrzyczne będzie jeszcze czynny? 1. można jeździć 2. będzie.
grzegorzkm Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 na poczatek polecam zaopatrzyc sie w takie oto mapy : http://compass.krakow.pl/katalog-produktow/9/Beskid-Slaski/ i http://compass.krakow.pl/katalog-produktow/184/Atrakcje-Bielska-Bialej-Szczyrk-i-okolice/ masz tam pokazanane szlaki turystyczne z ilością km od punktu do punktu jak i przewyższenie na danym odcinku , mozna fajnie zaplanowac sobie wycieczke w kilometrach (odległosci sa w miare dokładnie podane) . Mozesz jezdzic po szlakach bez problemu , wg mnie sa to szlaki turystyczne a nie piesze. Ze Szczyrku mozna naprawde kilka tras fajnych zrobic np w kierunku Baraniej Gory i wrocic droga trawersujaca na Salmopol , a z tamtąd przez Kotarz i przełecz Karkoszczonke do Szczyrku lub ze Skrzycznego przez Malinow do Brennej . Z Brennej jest kilka opcji powrotu. Mozna tez z Salmopolu jechac w kierunku Rownicy i tez zjechac do Brennej . no i został nam Klimczok i Szyndzielnia gdzie rowniez mozna pojechac. Generalnie powinienes wiekszosc szlakow przejechac , ale wez pod uwage to ze BŚ jest dość kamienistymi gorami i czasem na HT bedzie ciezko.
goliat Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Mapy faktycznie super, ale nie będę miał niestety możliwości nabycia przed wypadem, będę musiał coś zaplanować na podstawie tej, którą aktualnie posiadam, no i na podstawie Twoich propozycji tras. Generalnie powinienes wiekszosc szlakow przejechac , ale wez pod uwage to ze BŚ jest dość kamienistymi gorami i czasem na HT bedzie ciezko. Przeglądałem Twoją galerię zdjęć z kilku wycieczek...i faktycznie może być miejscami ciężko. No ale nic, teraz na weekendzie wybadam teren i w przyszłym roku wrócę tam dużo mądrzejszy. PS. 1 Rozumiem, że na wyciągu zabiorę się z rowerem jakoś bezpiecznie? PS. 2 Nie leje tam u Was czasem? Bo na Podkarpaciu już praktycznie od wczoraj leje co chwilę.:/
grzegorzkm Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 u mnie leciało cała noc ale rano było juz ok , nawet słoneczko swieciło , jednak w gorach nie wiem jak jest , moge zaproponowac zebys na googlach poszukał sobie kamerki z ustronia i popatrzył sobie na zywo np czantoria.net , mapke powinienes gdzies w Szczyrku tez dostac a w schronisku na Skrzycznem to juz chyba na 100% .
yhek Napisano 3 Października 2012 Napisano 3 Października 2012 Na Skrzyczne wyciągiem bez problemu a pogoda znośna bez deszczu choć od czasu do czasu coś tam kapnie. http://www.twojapogoda.pl/polska/slaskie/szczyrk/16dniowa Kamera pzy wyciagu http://oognet.pl/content/details/1150
goliat Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 Dziękuję chłopaki za pomoc. Jszcze nie wiem jaką trasę/jakie trasy wybiorę (niestety, pewnie nie dam rady na raz objechać Skrzycznego i Baraniej Góry), ale akurat na brak tras nie mam co w Śląskim narzekać. Bardzo mi sie za to podoba aktualny widok z kamerki...czyściutkie niebo, oby tak do weekendu włącznie.;-)
grzegorzkm Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 Dziękuję chłopaki za pomoc. Jszcze nie wiem jaką trasę/jakie trasy wybiorę (niestety, pewnie nie dam rady na raz objechać Skrzycznego i Baraniej Góry), ale akurat na brak tras nie mam co w Śląskim narzekać. Bardzo mi sie za to podoba aktualny widok z kamerki...czyściutkie niebo, oby tak do weekendu włącznie.;-) szlak z Skrzycznego na Barania (zielony) wbrew pozorom nie jest az tak trudny , wg mapy 10,5km , podejscia pod kilka szczytow niezbyt wyczerpujace (Malinowska Skała , Zielony Kopiec , Gawlasi i Magurka Wislanska) . Ze szczytu Baraniej proponuje zjechac, zejść czerwonym szlakiem az do schroniska na Przysłopie , dalej czerwonym ok 200m (dokładnie nie pamietam moze byc troche mniej lub wiecej) gdzie szlak z drogi ucieka w doł do lasu w prawo odbija droga ktora trawersuje zbocze Baraniej , skręć w nia ( moze byc znak , zakaz ruchu, ale tym sie nie przejmuj) aha jest to droga w zaden sposob oznakowana wiec zdajesz sie na własna intuicje , ale spoko nie ma tam jakichś wiekszych skrzyzowan , droga ta jest szeroka na 3-5m, jedziesz ok 5-6km nie zbaczajac z niej az dojedziesz do rozwidlenia gdzie nasza droga bedzie szła prosto a druga w prawo do gory , skrecisz do gory i cały czas nie zbaczajac z niej dojedziesz do przełeczy salmopolskiej , z tam tego miejsca proponuje czerwonym szlakiem pojechac na Kotarz i przeł. karkoszczonke a z Karkoszczonki zołtym szlakiem az do centrum w Szczyrku. mysle ze dosc zrozumiale napisałem , miłego rowerowania
goliat Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 Właśnie wczoraj znalazłem gdzieś w necie opis trasy od Klimczoka przez Salmopol, Malinowską Skałę na Skrzyczne, i tego chyba będę się trzymał. Oznacza to, że Barania Góra mi wypadnie. Jeśli będę miał czas w niedzielę pojeździć, to wtedy spróbuję coś wykombinować z Baranią Górą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.