Skocz do zawartości

[rower] Pierwsze MTB do FR do 2000zl. Romet Mosquito 2.0?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

To mój pierwszy temat wiec może sie przedstawie. :) Nazywam sie Szymon, mam 15 lat, mieszkam pod Olsztynem, od jakiegos roku planuje kupic rower do FR ( tak dlugo bo nie moge sie zdecydowac i ciągle to odkładam), na rowerze od malego :)

A teraz pytanie: Romet Mosquito ( ROWER GÓRSKI ROMET MOSQUITO 2 - PROMOCJA (1977867204) - Aukcje internetowe Allegro ) nadaje sie na pierwszy rower? Budżet tak jak w tytule 2000zł. Jezeli nie ten to jaki? Wolałbym raczej nowy, i przydaloby sie 200zl na kask zostawic wiec tak do 1800. Aha i mam 186cm i 67kg. Bede jezdził w pobliskim lesie, jest super nie strasznie stromy wąwóz wiec moze zbudujemy cos z kumplami. Wczesniej skakalem na chopkach max 40cm hexagonem v6 :D Wiec doswiadczenia nie mam prawie wcale.

Z góry dziekuje za odpowiedzi, LutekFR

Napisano

Witaj

Mosquito jest raczej do Enduro niż do FR. Ja sugeruję jednak używkę, np. tego Dartmoora:

Rower Dartmoor Street Fighter dh ,dual,fr (1992970254) - Aukcje internetowe Allegro

taniej, a części sporo lepsze, rowerek idealny do FR.

Ed/ Heh, teraz dopiero zauważyłem brak przedniego hebla. Oczywiście żeby śmigać trzeba by go musowo dokupić.

Wlasnie dzisiaj wczesniej natknełem sie na ten rowerek. Częsci przyzwoite, fajnie wyglada ale jakos nie mam przekonania do uzywek. Czy ten jest waszym zdaniem ze zdjec w dobrym stanie?

Aaa i rower bede kupywal w stycznu jak cos wiec nie wiem czy ta uzywka jeszcze bedzie.

Sory ze post pod postem ale nie moge znależć opcji "edytuj"

Aa automatycznie :D

• Mod Team
Napisano

Po zdjęciach raczej nie da się oszacować stanu. Nawet oglądając rower na żywo nie da się, bo nie wiadomo co w amorze siedzi (kiedy był serwis), czy poszczególne części maja luzy itd. Kupując przez Allegro zawsze jakąś tam gwarancję masz w razie jakby coś było nie tak (czyli przedmiot niezgodny z opisem). Jak sam się nie znasz na majsterkowaniu przy rowerze i nie masz narzędzi najlepiej wziąć rower na serwis żeby pooglądali w jakim stanie jest (ale to niestety dodatkowy koszt).

Napisano

Aha taka kwote jestem w stanie wydac. No to chyba jezeli jeszcze bedzie wezme tego dartmoora w styczniu, mysle ze cos utarguje to bedzie na kask i serwis. Jezeli po serwisie bedzie trzeba w cos zainwestowac wezme kredyt u rodzicow :) Dziekuje wszystkim za pomoc :)

Napisano

Do stycznia może się pojawić jeszcze jakaś ciekawa oferta także spokojnie ;) A może znalazł by się na forum ktoś uprzyjmy z miejsca gdzie jest rower i podjechał go obejrzeć dla Ciebie ;) Zawsze warto zapytać przed zakupem :D

Napisano

A może ta kona: http://www.sportsales.pl/rowery/dirt/-street/928-kona-shred-2010 i zmiania amorka na wyzszy? Sprzedalbym moze tego dj i kupił coś uzywanego ale duzo lepsze. Co wy na to? :) Wiem że sprzedać to nie prosta sprawa, ale mam jeszcze duzo czasu do wiosny :)

Moze nie duzo lepszego, ale jaks firmowke wyzsza :)

Lub może da się podnieść tego dj do 130? Znaczy sie wiem ze sie da, sle nie wiem jak to sie robie, ile to bedzie kosztowac. I czy to w ogóle dobry pomysl?

Napisano

Moim zdaniem masz dużo czasu na kupno i dobrze że kupujesz w zimie bo rowery po sezonie są znacznie tańsze ALE naprawdę odradzam kupna nowego roweru czy to w zimie czy w lecie bo koszt jest znacznie większy najlepiej kupić używany i zobaczysz że używany będzie miał dwa razy lepszy osprzęt od nowych (jeżeli potrafisz szukać) :yes:

Napisano

Tylko boje kupić nowy rower, rodzice tez mi to odradzają. A ta kona jest przecież dużo przeceniona, ma lepszy ostprzęt niz normalny rower w tej cenie.

Uzywany*

Napisano

Oski34 swietny sign, ale watpie ze za 1600zl. RAma 500+ amor 500 + kola msotek kiera 500 (nie wiem czy sie zmiecsi nawet) to juz jest 1500. A gdzie hample, przezutki, duperele typu siodelko,sztyca...

Oczywiscie ceny podalem takich czesci z kturych nie bedzie to najgorszy szmelc, tylko cos troszke lepszego :)

A i co mysliscie o podnoszeniu dj do 130mm? Podobno nie traci strasznie na sztywnosci. Czytalem troche ale nigdzie nie znalazlem jasno opisane jak to zrobic.

Napisano

Nikt nie odpowiada, widze ze nie kupie nic sensownego do fr wiec decyduje sie na kross level a6. Temat do zamknięcia.

Napisano

Nie trafiłeś, rama z damperem i amortyzator niecałe 7 stówek, reszty nie pamiętam, ale faktycznie wyszło ok. 1600 zł. Szkoda że kupiłeś tego ar, można było chociaż zwykłego nowego sign-a ds.

Napisano

Jeszcze nie kupiłem, ale mam zamiar. Zanalazlem signa wlasnie za 1099 wiez zostaje jeszcze na lepszy amorek i tarczowki. Tylko trzeba wyminic też piasty :( CO myslisz o signie ds? Tym slabszym nie wiem czy to 1 czy 2 :P Z RTS LUNCH :D

Napisano

Ale fajny temat! Szukasz roweru do fr, nie udaje Ci się znaleźć i przesiadasz się na rower XC :D

Nieźle widać fr to Twoja pasja :D

Napisano

Sign ... Wiele osób na nim zaczynało, sam nie miałem przyjemności przejechać się zwykłym signem, jednak opinie są dobre. Myślę, że możesz śmiało kupić go za tą kasę i cieszyć się jazdą, a co do wymiany to w miarę czasu i nauki sam stwierdzisz :)

Napisano

Piasta z 1 biegiem raczej się nie sprawdzi, z przodu mam 1 blat, z tyłu się jednak przydaje więcej przełożeń. Rame w dobrej kasie można dorwać np. na dh-zone.com albo na licytacjach na allegro. Z amorkiem mi się udało bo znajomy sprzedawał, co do reszty ... tak z grubsza : korba shimano deore, kiera kalloy ( ale mam kupioną paco 790mm ), obręcze excalibur rodi dh i fr ( 24" z tyłu i 26" z przodu ), piasta na przodzie dartmoor dee force, z tyłu joytech, damper na razie ks 508, amor rst r-one, no i rama oczywiście sign fr1.

Napisano

No to chyba podjełem decyzje: Sign ds 1-1099zl + Duro DJD 130mm- 350zl + 2x Avid bb5-ok 300zl z tarczami = 1750 czyli jeszcze bedzie na 661 comp :) Dzieki za pomoc!

Aaaa i opony ze ok 100-150zl jakies do dh :)

Wyczytałem że piast nie trzeba zmieniać wiec super :))

A i chciałbym sie jeszcze zapytać czy jakbym uzbierał te 700zl na rame sing fr z damperem to wszystko bedzie pasowac jak bede chciał przelożyć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...