Skocz do zawartości

[koła] budżet 2000 zł

hunter07

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podepnę się pod temat, planuję nowe koła do roweru i mam dylemat jeśli chodzi o piasty. Szukam czegoś lekkiego na 4 łożyskach i z duża ilością punktów zazębiania. W jednym rowerze mam Chrisa kinga a w drugim zwykłe shimano (chyba 475) i bardzo denerwujące jest że podczas jednego zazębienia w shimano w ck mam ich z 15. Podczas pedałowania z przerwami jest to ostro irytujące kiedy mam sporo takiego martwego obrotu.

Przez kilka tematów przewija się piasta Rival 922DF, nie mogę nigdzie znaleźć ilości punktów zaczepu... Ktoś może ma tą informację? Jak spisuje się piasta? Ważę niecałe 90kg i na rowerze do którego będzie zamontowana nie robię nie wiadomo ilu kilometrów ale oczekuję po niej niezawodności, nie chciałbym przekręcić bębenka lub czegoś podobnego. Z góry dzięki za każdą pomoc.

Napisano

240s też do najszczelniejszych nie należą.

Poważnie, od kiedy ? :rolleyes: Jakie piasty zaliczyłbyś w takim razie do najszczelniejszych piast w okolicach 300g, czyli o podobnym przeznaczeniu co 240s (z którymi miałeś oczywiście do czynienia)?

Szukam czegoś lekkiego na 4 łożyskach i z duża ilością punktów zazębiania.
DT Swiss 350 ze zupgradowanym ratchetem do 36 punktów zazębienia (z 18 stockowo). Czyli co 10 stopni.

Aha, minus tego to trochę większe opory toczenia. Mały minus :)

Napisano

wystarczy poczytać na czym chris1514 składa koła

na laserach koło bedzie mniej sztywne niż na CX rayach

ale i tak będzie sztywne :icon_cool:

Napisano

922DR ma 30 punktów zaczepu, moge wysłać Ci zdjęcia tej piasty.

CXray jest hartowana, jest dużo mocniejsza od lasera.

Już lepiej Dlight brać od lasera. Ewentualnie zostaje jeszcze cn spoke mac 424

Napisano

zdaje sobie sprawę że cx ray są najlepsze, tyle że jak bym chciał kupić piaste dt 240s tyłnią i cx ray to ja już mam 2000 - a to jest mój budżet więc na jakiejś części muszę zaoszczędzić...dlatego szukam najlepszego wariantu wagowo/jakościowo/cenowego ;)

Napisano

a warto zrobić kombinacje że z tyłu dac cx ray i dt240s a z przodu dlight i piaste xtr? oba koła na obreczach ztr crest , czy raczej bezsensu jest to roziwązanie?

Napisano

a warto zrobić kombinacje że z tyłu dac cx ray i dt240s a z przodu dlight i piaste xtr? oba koła na obreczach ztr crest , czy raczej bezsensu jest to roziwązanie?

może być

ps pamiętaj że shimano jest jak wino

Napisano

Koła Fulcrum Red Metal 1 Centerlock NOWE (2007592588) - Aukcje internetowe Allegro

nie bez powodu pokazałem wersję starszą, na płaskich szprychach, ja już okrągłych nie używam, różnica jest ogromna.

ps

tylna piasta XTR z jej fatalnym bębenkiem to złom niesamowity. Miałem 2 komplety XTR w których padł bębenek (norma) oraz 3ci po wymianie bębenka w ramach gwarancji. 3/3 to nie jest przypadek. Nie wiem jak XTR 980, może się polepszyło ale ogromny niesmak pozostał.

Napisano

sprawdziłem że pomiedzy dt 240s a xtr przodem jest róznica 300 i teraz nie wiem czy nie lepiej patrzec przyszłosciowo i nawet pozyczyc te 300 by miec co niezawodnego :P ale jak mowicie ze xtr nie sa takie złe...

• Mod Team
Napisano

IMO wydawanie tak kosmicznej ceny za przednia piastę z napisem DT Swiss jet lekko poronionym pomysłem. Chyba ,ze w grę wchodzi podwyższenie współczynnika lansu o kilka punktów.

W sumie nawet nie wiem z czego wynika ta cena i jakie to daje wymierne efekty.

Napisano

@EpicPoznan

Pierwszy raz słyszę narzekania na piasty XTR, coś ty z nimi robił :whistling:. Zestawy kół XTR to co innego ale piasty same w sobie są bardzo dobre.

Ja też nie widzę sensu wydawać kasy na przednią piastę z logo DT- Novatec wystarczy :laugh: . Tylna to co innego, jeśli jest możliwość to brałbym 240s.

Napisano

co nie zmienia faktu ze przednia piasta ma mniejsze znaczenie i za wiele popsuc sie tam nie moze

jesli budzet ograniczony to lepiej kupic novateca na przod a na tyl xtr/dt 240 ; )

• Mod Team
Napisano

Mnie akurat konstrukcja przedniej 240s ( MTB) jakoś specjalnie nie powaliła na kolana. Jakość wykonania jest na wysokim poziomie,ale i tak nie usprawiedliwia to ceny za tą piastę.

Zresztą za cenę jednej piasty 240s mamy 4 Novateci lub , po dołożeniu ok. 60 pln, piastę ZTR i obręcz ZTR Alpine.

Napisano

dziekuje bardzo za wszystkie sugestie myślę że sprawe piast mam jasną z tyłu daje dt 240s z przodu xtr ( jeżeli mówicie o novateku to o jakim modelu ? )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...