Skocz do zawartości

[opony] na szosę do mtb

karolik0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z uwagi, że mam rower mtb, którego przeznaczenie jest jasne to mam opony z dość dużymi oporami toczenia. W przyszlym roku jednak wybieram się w dłuższą wyprawę rowerową po aswalcie - ok 400 km - co za tym na moich oponach daleko bym nie zajechał, tzn. nie taki dystans jaki zakladamy na dzień.

W związku z tym szukam jakiś oponek 26", myślę 1,75" szerokie, nie za drogie ale też w miarę dobre jakościowo. Co proponujecie ?

Napisano

A może Kenda Kwest 1.5? Bardzo tania oponka (~30 zł sztuka), slick, więc na asfalt jak znalazł :) Sam na wiosnę wezmę Kwesta do mojego, tylko w wersji 1.25. Jest jeszcze węższa - jeszcze mniejsze opory toczenia, ale słaba przyczepność na mokrym :icon_confused:

Napisano

Uzywam Maxxis Detonator 1cal i jak sie wyczuje granice gdzie kolo sie blokuje to mozna na niej smigac ostro nawet po deszczu. Nawet jezdzilem po sciezkach zwirowych, natomiast ostrych duzych kamieni juz nie przetrwala i sie naciela. Mimo to po kilku tysiacach km na asfalcie ani jednego kapcia nie zlapalem POLECAM

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi!

Zdecyduje się chyba na te Maxxis Detonator 1.0, choć nie wiem czy nie są za cienkie do obręczy 18,5 mm?

Napisano

To chyba tak na granicy.... Jeśli palnujesz wyprawę na kilkaset km, to może jednak warto założyć coś nieco szerszego. Ja bym celował w rozmiar 1,25...1,35. To i tak bardzo wąsko, jak na MTB.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Napisano

Tak, a ja trochę odgrzewając ... szukam 1,75 w szerokości - węższa jest za wąska do obręczy, wielkość 26 cali i coś nie drogiego - co polecacie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...