Skocz do zawartości

[Hamulce] shimano m485

ziomek2169

Rekomendowane odpowiedzi

cześć wszystkim

mam niejaki problem z moim nowym rowerem kupiłem go wczoraj był używany jak go wiozłem to zdjąłem koła bo mi się nie mieścił w samochodzie i niechcący nacisnąłem hamulce (hydrauliczne shimano m485) jak dojechałem do domu założyłem koła i zobaczyłem że hamulce w ogóle nie działają więc dolałem w każdym oleju i nawet nie odpowietrzałem nacisnąłem pare razy przedni i poczułem opór i zaczął działać tylko jak hamuje to naciskam z całej siły a on tylko piszczy nalałem olej dot 4 bo tylko taki miałem co zrobić aby nie skrzypiał i hamował jak żyletka

drugi problem jest taki że jak chciałem odpowietrzyć tylny hamulec to nic nie dawało nalałem cały zbiorniczek oleju, odkręciłem odpowietrznik i nawet nie pompowało oleju tylko powietrze, w ogóle nie ubywało oleju ze zboiorniczka i tu moje kolejne pytanie co mam zrobić aby hamulec zaczął działać

Generalnie załatwiłeś uszczelki. Poczytaj na forum o tym, temat podklejony jest - bodaj dlaczego nie zalewać hamulcow na mineralke dotem.

Btw, zamiast wyrzucac, możesz je sprzedać, a nuż ktoś je naprawi i będą mu służyć.

właśnie byłem w garażu i zauważułem żę tam są uszczelki a ja ich nie odejmywałem jak wlewałwm olej tylko wlałem w uszczelki ale olej nie poszesła do układu więc chyba nic się nie stało wylałem olej i kupie jutro mineralny

a wiec tak pomyliło mi się wszystko jestem zielony w wymienianiu oleju hamulcowego w rowerze i gdy nalewałem dot 4 to nie wyjąłem uszczelek aby wlać go do zbiorniczka i wlewałem do uszczelek czyli nie przeszedł do układu bo tylny w ogóle nie hamował czyli nie było oleju a z uszczelek wylałem dota 4 i jutro kupie mineralny

Opróżnij układ! Kup więcej oleju mineralnego, ale nie silnikowego ! Wypłucz hamulce kilkukrotnie i miej nadzieję że uszczelki nie zdążyły zareagować na Dot-a. Jeśli jesteś totalnym laikiem to radze hamulce oddać do serwisu a na pewno zrobią to dobrze i jak należy. Powodzenia.

To co piszesz jest niezbyt zrozumiałe, to po pierwsze.

Po drugie - poczytaj w dzale tematy o odpowietrzaniu.

Po trzecie, żeby zobaczyć pęcherzyki powietrza wydobywające siez układu przydaloby się założyć na odpowietrznik zacisku wężyk ze strzykawką lub przynajmniej sam węzyk.

Tak czy inaczej nie rozumiem czemu w NOWYM rowerze jak nacisnąłeś dźwignię bez zamontowanego koła i potem założyłeś je to hamulec przestał działać.

a) przy nowych klockach nawet całkowite zejście się klocków (bez tarczy pomiędzy nimi) nie powinno spowodować rozszczelnienia układu przy tłoczkach

B) w powyższej sytuacji raczej nie jest możliwe zejście się klocków i wpompowanie do układu całości oleju ze zbiornika tak, żebyś popchnął do systemu powietrze.

c) naciskając dźwignię hamulca powinienieś spowodować przysunięcie się klocków do siebie tak, że tarcza nie będzie chciała wejść pomiędzy nie.

Jeśli nalałeś dota to płyn mógł się wymieszać i zejść do układu (np jeśli olej jest "lżejzy" od dota) i uszkodzić conajmniej uszczelki w korpusie dźwigni hamulca.

Shimano nie oferuje części do hamulców, tylko przewody, zaciski i dźwignie. Nie pamiętam ale uszczelek do shimano za bardzo dostać nie można nawet zamienników kupionych w sklepie z hydrauliką.

Też radzę oddać hamulce do serwisu tam ci wszystko porządnie zrobią. A jeżeli jest to dobry serwis to poproś o wymianę uszczelek w tłoczkach, klamkach itd. Wszystko powinno być OK :thumbsup: Hamulce pewno piszczeć bo przy odpowietrzaniu dostało się trochę oleju na klocki i tarczę. Co do tarczy to kup odtłuszczacz i je mocno wyczyść a klocki do wymiany albo zabawa z wypiekaniem ;) święta się zbliżają :033: więc...

Czemu wszyscy myślą, że jak się naciśnie hamulec bez tarczy to już kaplica ?W 90% przypadków wystarczy rozepchać tłoczki.O dot 4 to już nie wspomnę, bo to chyba jakąś kaleką trzeba być, żeby nalać tego płynu, kiedy na klamce jak byk pisze "mineral oli".Tak jak już zostało napisane shimano nie oferuje części zamiennych do hamulców hydraulicznych i jesteś skazany na wymianę całej klamki/zacisku.

ok u mnie nie ma serwisu, bo mieszkam na wsi a najbliższy jest 50 km. DOT nie wleciał do układu, bo patrzyłem a rower jest używany, tylko ja mówię, że nowy, bo mam go dopiero 3 dni.

//Używaj znaków interpunkcyjnych i staraj się przeczytać to co napisałeś :/ - Safian

• 5 tygodni później...
Uszczelek do shimano nie można kupić luzem - shimano oferuje tylko wymianę zacisków, dźwigni, przewodów.

OK Shimano nie udostępnia ale podobno w GG Trading http://www.ggtrading.pl/techno.htm można zamówić uszczelki.

Więc drogi ziomek2169 uszy do góry zamów nowe uszczelki i hample jak nowe tylko tym razem użyj odpowiedniego oleju ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...