Skocz do zawartości

[Buff]Pomoc w wyborze

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Witam stoję przed wyborem buffa na okres jesień - zima - wczesna wiosna, na rower oraz narty biegowe. Zważywszy że po raz pierwszy będę kupował coś takiego nie za bardzo wiem jaki buff wybrać z oferty - link . Dodam że jako priorytet dla mnie jest ochrona głowy przed zimnym powietrzem oraz zawianiem i przede wszystkim szukam czegoś w czym nie będzie mi za ciepło. W związku z tym nasuwa mi się pytanie czy dla mnie lepszy będzie buff za 65 zł - link czy może lepiej dopłacić do tego za 110 zł - link dodam że na niego żeby nie wyglądać jak sierotka Marysia będę używał normalną czapkę,

Witam

Nie wiem jak wygląda sprawa z buffem polarowym, ale zwykły jest (jak dla mnie) za krótki aby zabezpieczyc zarówno głowę jak i twarz. Sam stosuję 2, jeden w formie czapkowej drugi na szyję i twarz. Cenowo wychodzi podobnie jak polar i chyba jest to bardziej funkcjonalne. Dodam jednak iż nie testowałem tego w ekstremalnych temperaturach.

Mnie starcza jeden buff, spokojnie mogę naciągnąć go na głowę i twarz, nie wiem jak polarowy ale zwykły bardzo dobrze chroni przed mrozem i wiatrem :)

Testowany w górach gdzie na szczycie wiało jakby łeb miało zaraz urwać oraz przy każdej jeździe gdzie naprawdę zapewnia dobrą izolacje i ocieplenie :)

Polar w takich warunkach do mnie średnio przemawia w tym zastosowaniu.

Ja ostatnio nabyłem Wool Buff z wełny Merino - nie jest gruby materiał, lecz potrzebuję skutecznej ochrony twarzy - Merino grzeje nawet mokre (para z ust), więc powinno się zimą sprawdzić.

• 3 tygodnie później...

@

Grand231

i co kupiłeś już jakiegoś BUFF'a :icon_question: również mam dylemat czy kupić zwykłego czy z polarem :rolleyes:

Obecnie jeżdżę bez kasku (planuję kupić na wiosne), tylko w samej czapce, ale nawiewa wiatr w uszy, szyję i jest zimnooo :icon_confused: zakładam kaptur ale średnio na rowerze się jeździ w kapturze bo na boki słabo widać.

Tak myślałem właśnie o BUFF'ie żeby kupić tylko nie wiem jaki wybrać. Chciałbym go używać dla ochrony szyi i jeszcze zakładać jak kaptur żeby zasłaniał uszy. Na to na razie zwykła czapka.

Z czasem kupię kask i może pod niego czapkę BRUBECK'a i wtedy prawdopodobnie BUFF tylko aby zasłaniać szyję.

Coś możecie doradzić :icon_question::027: bo chciałbym kupić buffa jak najszybciej.

Zakupiłem takiego Buffa - link niby z wełny Minero Wool, która jest ponoć najlepszą odmianą wełny. Obecnie jeżdżę w tym buffie od tygodnia, używałem go w warunkach od -9, kiedy nałożyłem go na głowę jako kaptur oraz w warunkach takie jakie mamy teraz czyli ok 5 st jako ochronę gardła. Sprawuje się świetnie nie jest w nim za ciepło ani za zimno. Co prawda po rozpakowaniu zastanawiałem się na co wydałem 80 zł - toż to zwykły rękaw ale po tygodniu jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Buff nie przepuszcza ani wiatru ani zimnego powietrza więc nie sposób się przeziębić. Co do minusów: z czapką wygląda się w nim odrobinę głupio, ludzie odwracają się - gdyż chyba pierwszy raz w życiu widzą tak ubranego bikera ;) . Podsumowując szczerze polecam niezastąpiony gdy ktoś śmiga przez zimę.

też tak myślałem że to głupio może wyglądać zakładać to jak "babka" chustke na głowe :laugh: ale jak jeździłem u mnie po OIsztynie w czarnej kominiarce i na to czapka to też sie gapili jak nie wiem na kogo :D tylko że kominiarka to zwykła i w zimie to zaraz mokra od oddychania :icon_confused: dlatego myśle teraz nad czymś lepszym.

A czy jak zakładasz BUFF'a tak żeby zakryć tylko usta lub aby zakryć jeszcze nos to przy oddychaniu nie robi się mocno mokry :icon_question: dobrze się oddycha :icon_question: i czy się nie ześlizguje z twarzy :icon_question:

Chyba jak kupię to czarny, ciekawe czy od oddychania nie będzie się robił biały materiał przy ustach :rolleyes:

A czy jak zakładasz BUFF'a tak żeby zakryć tylko usta lub aby zakryć jeszcze nos to przy oddychaniu nie robi się mocno mokry :icon_question: dobrze się oddycha :icon_question:
Wiadomo że jak są takie temperatury jak teraz to nie ma sensu zasłaniac ust Buffem, ale już np w tamten czwartek rano było u mnie -10 st zasłoniłem sobie usta i nos Buffem i było w sam raz nie za ciepło nie za zimno. W końcu Buff wykonany jest z membran więc nie ma prawa być w nim za ciepło.

• 2 tygodnie później...

już mam go, na razie używałem raz na rowerze z czapką w okolicach 0 stopni, wrażenia: buff był wilgotny przy zasłonionej twarzy z nosem i zaciągnięciu jak kominiarka, ale ta wilgoć jakoś nie powodowała żeby mi było zimno, przy zasłonionej twarzy na 1x grubość materiału przy jeździe było mi zimno w twarz i zsuwał mi się, musiałem BUFFa złożyć na pół i tak podwójną warstwe założyć, materiału stykało akurat i już potem się zbytnio nie zsuwał i było dużo cieplej. Materiał mimo że był wilgotny dość szybko wysechł na sznurku w łazience i nie było żadnych plam, a zapach dalej jak nówka.

Ogólnie po wyciągnięciu też przerażenie 85zł za kawałek "szmaty", ale materiał jest fajny bo oddychalność dobra, rozciągliwość i brak zapachu potu po użyciu, no i trzymanie temperatury tak raczej akurat nie za zimno nie za gorąco. Ciekawe jak by było w innych temperaturach i jakby mi się sprawdził POLAR BUFF :rolleyes:

Mam taki rodzaj tyle że cały czarny Polar BuffÂŽ AMANTIS/BLACK | POLAR BUFF | POLAR BUFF | Sklep BUFF Nowa Kolekcja, Ponad 400 Wzorów - Wysyłka 24 H - PROMOCJA i jest idealny. Zakładam czapkę i buff naciągam do czubka głowy. W takiej konfiguracji robi się kominiarka którą mogę zakryć całą twarz lub odkryć zatrzymując buff pod brądą. Polar idealnie zakrywa szyję. Wersja z polarem jest dłuższa. Mam też zwykły buff, jednak na zimę się nie nadaje, jest po prostu za cienki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...