Skocz do zawartości

[oświetlenie] SolarForce L2P 750lm Cree XM-L - czy ktoś ma lepszą?

sardonista

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zastanawiam się nad zakupem lampki SolarForce L2P 750lm Cree XM-L i chciałbym się upewnić co do pewności tego zakupu. Czy ktoś jest w stanie zaoferować mi lepszy sprzęt w granicy 200 zł? Może być używany.

Napisano

Zakładam że mówisz o Solarforcie modowanym przez Grega.

w tej cenie to najlepsze co możesz mieć. Mam tą lampę od Września i cały czas ilość światła mnie zadziwia. Na rower doskonały wybór, plus po zdjęciu jest super latarką codziennego użytku. W trybie 100% żadna trasa nie będzie straszna,a na 30% można śmiało po szosie jeździć. Zresztą co tu dużo mówić - recenzje tej lampy i wrażenia innych mówią same za siebie.

Polecam w 100%. Wykonanie jest świetne, no i jak mówiłem jasność zadziwia każdego.

Ja np. szukam wymówek żeby po zmroku gdzieś iść, już nie mówiąc o ilości km które wykręciłem po zmroku z tą lampą na rowerku ;)

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Tylko że w ta latarka w trybie 100% świeci około 1h.. sam mam coś podobnego i jak bym miał teraz kupować to wybrał bym coś takiego jak podał doms

Napisano

To nie wiem jaki las, mi na mocnych leśnych zjazdach ledwo wystarcza jedna, z dwoma jest już dobrze, ale nie oświetlają boków tak jak bym chciał. Jeśli ktoś nie wymaga wiele to mu spokojnie taka latarka wystarczy, jednak jak ktoś chce bardziej poszaleć w nocy to taka latarka może nie zdać egzaminu.. ceny są podobne więc dla mnie wybór jest prosty http://www.dealextreme.com/p/p7-water-resistant-ssc-p7-3-mode-1200-lumen-white-led-bike-light-with-battery-pack-set-82734 i poświeci 3-4 razy dłużej niż ta latarka, a co do pakietu akumulatorów to wg. mnie żaden problem, można włożyć do torby na ramie lub pod siodełkiem.

Napisano

Albo 1800lm + dwa aku - razem jakieś 6h świecenia na max http://www.ebay.com/itm/1800Lm-CREE-XML-XM-L-T6-LED-Bicycle-Light-bike-Lamp-HeadLight-Headlamp-2-Battery-/250949063407?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&vxp=mtr&hash=item3a6dbad2ef ja mam taką lampe 1200lm i aku mi nie lata , mocuje na mostku. Można taką lampe zamocować jako czołówke - i aku na kablu ląduje w kieszeni - nie trzeba dżwigać ich na głowie , no i masz ogrzewanie darmowe w kieszeni.

Napisano

Zakładam że mówisz o Solarforcie modowanym przez Grega.

w tej cenie to najlepsze co możesz mieć. Mam tą lampę od Września i cały czas ilość światła mnie zadziwia. Na rower doskonały wybór, plus po zdjęciu jest super latarką codziennego użytku. W trybie 100% żadna trasa nie będzie straszna,a na 30% można śmiało po szosie jeździć. Zresztą co tu dużo mówić - recenzje tej lampy i wrażenia innych mówią same za siebie.

Polecam w 100%. Wykonanie jest świetne, no i jak mówiłem jasność zadziwia każdego.

Ja np. szukam wymówek żeby po zmroku gdzieś iść, już nie mówiąc o ilości km które wykręciłem po zmroku z tą lampą na rowerku ;)

pozdrawiam

Możesz pokazać zdjęcie jak ta lampka wygląda po zamontowaniu na rowerze ? Jaki ma czas świecenia na 30% ?

Napisano

spoko, jutro fotkę strzelę, co do czasu świecenia do nigdy mi się nie zdarzyło wyczerpać akumulatora na 30%. Według danych Grega dla standardowego ogniwa (Panasonic 2600mAh) jest to "ponad 3 godziny". Raczej dane są wiarygodne bo na 100%, czas świecenia (~55min) zgadza się z tym co u siebie zaobserwowałem :)

Napisano

"1800Lm CREE XML XM-L T6 LED Bicycle Light"

Słyszałem, że można podkręcić XM-L'a, ale tu ktoś nieźle pojechał :) Można równie dobrze wpisać 1.000.000 lumenów.

Ta http://www.dealextreme.com/p/p7-water-resistant-ssc-p7-3-mode-1200-lumen-white-led-bike-light-with-battery-pack-set-82734

wydaje się rozsądnym (średnio-mocnym) wyborem na rower. Realnie ma to ok. 600/700lm. Wersje z XM-L'em troszke mocniejsze o ile dobrze pamiętam testy lampkowego

wyjadacza Dominika z www.light-test.info/.

Wydziergaliśmy na własne potrzeby taki oto projekcik - 2xXM-L i delikatnie ponad 1600lm.

Założeniem była bardzo mocna lampka za możliwie małe piniądze.

Szczegóły, jeśli kogoś interesuje temat -

http://www.forumrowerowe.org/topic/103569-oswietlenie-lampka-2-x-xm-l-1600lm/

Napisano

To nie wiem jaki las, mi na mocnych leśnych zjazdach ledwo wystarcza jedna, z dwoma jest już dobrze, ale nie oświetlają boków tak jak bym chciał. Jeśli ktoś nie wymaga wiele to mu spokojnie taka latarka wystarczy, jednak jak ktoś chce bardziej poszaleć w nocy to taka latarka może nie zdać egzaminu..

To chyba masz coś z oczami w takim razie. Nie znalazłem jeszcze lasu ani zjazdu na którym by mi nie starczyła ta lampka.

Wydziergaliśmy na własne potrzeby taki oto projekcik - 2xXM-L i delikatnie ponad 1600lm.

Założeniem była bardzo mocna lampka za możliwie małe piniądze.

Szczegóły, jeśli kogoś interesuje temat -

[oświetlenie] Lampka 2 x XM-L 1600lm - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa

Fajny sprzęcik tylko absolutnie nie przemawiają do mnie te akumulatory przywieszane na ramę czy gdzie tam kolwiek indziej...

Napisano

Tych chińskich zabawek z DX nigdy bym w góry nie zabrał. Ilość awarii, jakość wykonania, szkoda tego opisywać.To nie tak klasa co lampka od grega.

Nie zawsze takie skrajne oszczędności są na miejscu.

Z napędzanych jednym ogniwem modowane L2p od grega to chyba najlepsze co można dostać.

Sam mam i polecam :)

Mam własną samoróbkę 3xpg na 4 li-ion i przestałem jej używać, po prostu wygodniej jest wziąć zapasowe 3-4szt aku do kieszeni niż wozić się z dołączanym pakietem.

Po za tym latarkę na 1 li-ion można wziąć do ręki i używać bez problemu. Nie raz tak miałem, że przy nocnych wyprawach, schodziłem z roweru oglądać coś dalej z latarką w ręku.

O pieszych wycieczkach nawet nie wspomne.

I pisze to jako osoba która przy budowie własnej lampki nie wyobrażała sobie pracy na jednym ogniwie. Mam teraz dwa systemy w domu i na półce kurzy się 4x li-ion.

Oczywiście chciało by się więcej pracy bez zmiany ogniwa, ale ostatecznie to rozwiązanie u mnie wygrało.

Napisano

absolutnie nie przemawiają do mnie te akumulatory przywieszane na ramę czy gdzie tam kolwiek indziej...

Najlepszym rozwiązaniem jest akumulator zintegrowany w samej lampie, bez dwóch zdań.

Ewentualnie zasilanie z jednego aku a'la latarka jak ktoś nie potrzebuje dłuższych przebiegów.

Ja wrzuciłem do etui od aparatu - sprawdza się b.dobrze.

Dobrym ( bardziej dyskretnym i estetycznym ) miejscem jest też podsiodłówka.

k46y4y.jpg

Napisano

Dzisiaj zamówiłem taką lampkę Roxim RX5 http://allegro.pl/show_item.php?item=2009595342 nie wiem jak to wygląda na rowerze ale chyba małe nie jest. To co mi się podoba to zasilanie na 4 akumulatorki AA długi czas działania oraz tryb do jazdy w dzień. Boję o te mocowanie ale widzę że jest podobne do tych które używam Mactronic więc może uda się przełożyć.

Napisano

Mówisz o Roxim ?

No tak; teraz spojrzałem na ten filmik z cyklotour'a i światło wydaje się projektowane ewidentnie pod szosę. Ładnie ucięta góra i zdecydowanie zasięg niż szerokość

Napisano

grega L2P jest nie do przebicia. Tryby mam 5%, 30%, 60% , 100%, strobo 4hz 20%mocy. Teraz jakbym zamawiał zamówiłbym 2,20,60,100 strobo10%. Dlaczego? Ano dlatego, że jeżeli się nie widziało tej lampki w akcji i zamawia się "na wyczucie" zamówisz na bank za mocne tryby. Dość powiedzieć, że tryb 30%pozwala na swobodne bieganie po lesie, a i do jazdy na rowerze wystarczy w zupełności. Ja korzystam z maxa bo czemu niby miałbym się sprzętowo ograniczać :) Tryb 60% używam wtedy, kiedy wiem , że długo będę w terenie oszczędny jest , a zarazem jeszcze b.jasny. W kieszeni mam jeszcze ogniwo n zapas i jest bezpiecznie. Ja kupiłem solarforceL2P od grega ze swiatelka.pl z włącznikiem reverse (tylko taki się nadaje na rower ponieważ zmieniasz tryby nie wyłączając całkowicie lampki) dopłata 5zł jest za niego, ale dopłata wg. mnie konieczna.2 akuski samsung 18650 o pojemności 2600,ładowarka, uchwyt led lenser, wszystko od niego, a dzięki temu, że jestem zarejestrowanym użytkownikiem swiatelka.pl ominąłem allegro. Jesli nie miałeś nigdy lampki na 18650 to w 200zł się nie zmieścisz, ja za ten zestaw zapłaciłem coś ponad 300zł, więc tanio nie jest. z drugiej strony nie żałuję żadnego wydanego na nią grosza.

Poczytaj tutaj: Solarforce L2P z XM L T6 1C od Grega

Jeszcze jedno. Ta latarka jest przez grega rozebrana na części ,poprawiona termika, nowy autorski driver, który w diodę daje 2,8A, dioda z dystrybucji maritexu. Nie jestem facetem co jak coś ma to już pisze ,że najlepsze, ale ten sprzęt robi wrażenie. Jeżdżę duuużo po zmroku ( http://masakrytyczna....php?f=8&t=1488 ) i przydaje się niemiłosiernie to światełko.

Napisano

REGULAMIN PKT 2i

Ja również rozważałem tą opcję ale zależało mi również aby być widocznym z boku gdyby jakiś kierowca nie wjechał mi z podporządkowanej a jeżdżę przeważnie po szosie. Może w następnym roku jak będzie bliżej jesieni rozważę opcję zakupu latarki u Grega.

Napisano

Wydaje mi się, że ta lampka (L2P) raczej pokazuje pazur w terenie, nie chodzi o zasięg, a o oślepianie jadących z przeciwka. Po mieście używam 5% bo 20% strobo oślepia-wolałbym 10% strobo. Wszystko można sobie skonfigurować zgodnie z życzeniem-większość bezpłatnie-zaplacić trzeba za włącznik reverse5zł, oraz jeśli ma ktoś życzenie reflektor SMO, który poprawia zasięg o ok 20%, ale mniej nadaje się w teren-chyba 20zł. Kolor diody i inne opcje są w cenie. Polecam jako użytkownik.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Witam o co chodzi z tym stwierdzeniem że jak solarforce to tylko od "grega" mam zamiar kupić latarkę solar force ale nie wiem o co wam chodziło z tym stwierdzeniem

Napisano

Tylko dolicz sobie do samej latarki uchwyt do roweru, akumulatory, ładowarkę i wychodzi ok 300zł i już to nie jest opłacalne...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...