Siurak Napisano 18 Grudnia 2011 Napisano 18 Grudnia 2011 Ja stawiam piwo, że to nowe opony. Dopompuj te co masz do 6 bar, albo zmień na stare i porównaj jak się jeździ. Stawiam nawet 2 piwa, że to jest przyczyną...
cypherrain Napisano 19 Grudnia 2011 Autor Napisano 19 Grudnia 2011 Ha! Wydaję mi się, że odnalazłem przyczynę. Tylne koło musiało być nierówno założone. Spróbowałem kilka dni temu przy nim znów pomajstrować. Założyłem je na nowo i jest już ok Śmigam jak dawniej. Nierówność objawiała się tym, że jak patrzałem na koło wzdłuż, to widać było, że jest przesunięte kilka mm w jedną stronę w stosunku do błotnika, ramy, widelca itd. Nie zauważyłem tego wcześniej... po nastawieniu koła, musiałem oczywiście wyregulować sprężyny hamulca, za to przerzutka zaczęła pracować jak trzeba (wcześniej wydawała się być rozregulowana). Mimo że koło "na luzie" (uniesione nad ziemią bez ciężaru) kręciło się bez oporu, to najwyraźniej dopiero kiedy siadałem do jazdy, pojawiał się opór. Ewentualnie z tamtym ustawieniem źle współpracowała przerzutka i coś ocierało. Iście zamotany problem :/ Siurak, chętnie bym się napił Kipera
Aurox Napisano 19 Grudnia 2011 Napisano 19 Grudnia 2011 Prawa Murphego działają, nawet na tym forum znajduje po raz kolejny potwierdzenie To, czego szukasz, znajdziesz w ostatnim z możliwych miejsc więcej http://pl.wikiquote.org/wiki/Prawa_Murphy%27ego
Siurak Napisano 19 Grudnia 2011 Napisano 19 Grudnia 2011 Takie życie czasem Zapraszam do Krakowa na 2 brony
cypherrain Napisano 19 Grudnia 2011 Autor Napisano 19 Grudnia 2011 Takie życie czasem Zapraszam do Krakowa na 2 brony Hehe, w sumie można po Masie Krytycznej, o ile ktoś się wybiera, ale to już Off Topic...
Mod Team Puklus Napisano 22 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 22 Grudnia 2011 Mowiłeś ze koło (chyba ze źle zrozumiałem) i przednie i tylne kręci sie ok. chyba ze chodziło ci o same ośki, a nie sprawdzałeś jak sie kreci samo koło ?? Bo nie jest ważne jak krzywo koło będzie poki nie ociera jedzie sie tak samo tylko zamiast 1 robi sie 2 slady Wiec albo faktycznie tarło a to by było czuć i słychać przede wszystkim, albo to taki efekt placebo, znalazłeś niby przyczynę usunąłeś i nagle sie poprawiło.
cypherrain Napisano 22 Grudnia 2011 Autor Napisano 22 Grudnia 2011 Mowiłeś ze koło (chyba ze źle zrozumiałem) i przednie i tylne kręci sie ok. chyba ze chodziło ci o same ośki, a nie sprawdzałeś jak sie kreci samo koło ?? Bo nie jest ważne jak krzywo koło będzie poki nie ociera jedzie sie tak samo tylko zamiast 1 robi sie 2 slady Wiec albo faktycznie tarło a to by było czuć i słychać przede wszystkim, albo to taki efekt placebo, znalazłeś niby przyczynę usunąłeś i nagle sie poprawiło. Eh... to nie efekt placebo, bo znalazłem i eliminowałem takich przyczyny z kilka, ta dopiero przyniosła efekt. Pewnie coś ocierało.
Mod Team Puklus Napisano 22 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 22 Grudnia 2011 Nie kwestionuje ze coś tarło, ale były by widoczne ślady, koło samo by sie nie chciało krecic i tym podobne. No ale grunt ze uważasz ze jest juz ok
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.