Skocz do zawartości

[rower] Składak

JaniszMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Przez okres zimowy planuje złożyć rower z części które posiadam i których kupię. 29er będzie u mnie już za miesiąc jak dobrze pójdzie ale chce złożyć również 26"(nie pytajcie o sens takiego manewru).

Na chwile obecną posiadam:

-korbę (shimano fc-m590)

-łańcuch(ConneX nie pamiętam jaki)

-kaseta (shimano hg-51)

-hamulce (tektro auriga)

-przerzutkę tył i przód (shimano deore/deore lx)

-manetki (shimano alivio 3x8)

Chce kupić:

-amortyzator(Tora 318 lub Epicon)

-koła (Mavic Crossride)

-rama (Accent Elnino)

-pancerze/linki (jagwire lub jakieś inne)

-rurki (FSA lub coś w tym stylu)

-prawdopodobnie przejście na konfiguracje 3x9

Co myślicie o takim miksie moich części starych i tych które chce kupić? Dodam że ważę 91 kg, 180cm i na pozostałe części mam do wydania maksymalnie +/- 2000 zł. Rower nie wyjdzie pewnie jakoś wybitnie lekki ale może też nie wybitnie ciężki :) Za wszystkie podpowiedzi i wskazówki dziękuje ;). O zapomniał bym rower to taki trochę ścigant i pochłaniacz górskich szlaków ;p

Nie uwzględniłeś tarcz, siodełka, opon, dętek, chwytów, i pedałów.Jeśli musisz jeszcze kupić te części to przy założonych głównych komponentach na pewno ci nie starczy.Napędu bym nie zmieniał póki jeździ.Hamulce w przyszłości bym zmienił, ale na razie mogą być.Amora wybrałbym torę, ponieważ mało nie ważysz, a ona jest solidna.Koła ok, jeśli lubisz maszynówki.Rama jak najbardziej ok.Pancerze i linki kup w lokalnym sklepie rowerowym.Rurki polecam boplighta, accenta, pro, albo coś w tym stylu.Tarczy żadnych ci nie polecę, bo nie jestem w temacie, siodełko, może coś od selle italia, albo san marco?Opony nie wiem gdzie mieszkasz, ale może coś w stylu crossmarków.Dętki może ultralighty.Pedały jeśli polecam pd m540. Takie części polecam, jednak tak, jak napisałem jeśli nie masz w.w. praktycznie nie ma szans, abyś zmieścił się w 2 tys zł.

P.S. jestem z natury ciekawski, więc zapytam się o co chodzi z tym składaniem rowerów, jeśli kupiłeś już 29era?

Opony, gripy, dętki są na stanie ;) Siodło też jest, tarcze 2x 160mm zapomniałem napisać tych części. 29er ma być przywieziony w prezencie, a pieniążki na złożenie swoją drogą będą. Więc chce sobie złożyć który na pewno będzie mi pasował, a w razie czego 29er zostanie sprzedane lub tata mój go przejmie. Ot cała tajemnica ;) Dzięki Piksel za rady i wskazówki :D Pewnie rurki wybiorę coś na poziomie accenta. Właśnie miałem wątpliwości co do amora ale jednak Epicon to chyba rower dla lżejszych ciałem, więc jak najbardziej Tora Powietrzna będzie dla mnie ok. :) Dzięki za odpowiedź ;)

"Rurki" jeszcze możesz zobaczyć w stajni dartmoora lub controltech, widelec tak jak pisał Piksel to tora będzie lepszym rozwiązaniem, koła mam takie o których piszesz w wersji tylko pod tarcze na 6 śrub i mają już bardzo dużo przejechane przy mojej wadze 85 do 95 kg z plecakiem i nie lekkiego traktowania w górach na maratonach czy też kilku dniowych wycieczkach i dość sporej ilości km ponad 20 tyś to klucza do centrowania nie widziały, a piasty raz w roku czyszczenie i smarowanie i hulają dalej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...