Skocz do zawartości
  • 0

[rower] Trek 3700 by timex550

timex550

Pytanie

Mam zaszczyt przedstawić moją aktualną maszynkę do pedałowania. Jest jeszcze trochę rzeczy do wymiany, ale wkrótce będzie już wszystko.

Specyfikacja

Rozmiar ramy:

19.5''

Rama:

Aluminium Alpha White

Widelec:

SR Suntour Raidon LO Air 2009 100mm

Kierownica:

Bontrager Approved Riser

Mostek:

Bontrager Approved, 25.4mm

Sztyca:

Bontrager

Siodło:

Bontrager SSR

Pedały:

Wellgo

Manetki:

lewa: Shimano EF51 prawa: Shimano Deore 9-speed

Przerzutka przednia:

Shimano Tourney FD-TX50

Przerzutka tylna:

Alivio RD-M430 9 rz.

Hamulce:

Tektro, V-Brake

Dźwignie hamulca:

lewa: Shimano EF51 prawa: Avid hand-made

Kaseta:

11-32, 9 speed

Łańcuch:

Deore CN-HG53

Korba:

Shimano M131, 42/34/24

Suport:

Shimano Hollowtech II

Obręcze:

Bontrager 550, 36-h

Piasty:

Piasta przednia: Formula; Piasta tylna: Shimano SLX

Szprychy:

--

Opony:

Bontrager LT3, 26x2.0"

Dętki:

--

Rogi:

brak

Linki/pancerze:

--

Zacisk sztycy:

--

Top Cap:

Bontrager

Stery:

Bontrager 1-1/8" pół-zintegrowane

Gripy:

Bontrager

W rowerze zmieniłem amortyzator z Suntour XCT V3 na Raidon LO Air. Teraz do wymiany poszedł tylny napęd - piasta, kaseta (wcześniej był wolnobieg), przerzutka tył, łańcuch i manetka+klamka (wcześniej była klamkomanetka). Zmieniłem ilość biegów z 21 na 27.

W następnej kolejności:

- korba na kompatybilną z napędem 9-speed

- manetka lewa na Deore Rapid Fire Plus

- lewa klamka hamulcowa

- uchwyty

- rogi

A tak rowerek wygląda teraz:

image_url-146866-1323091064.jpg

image_url-146866-1323091151.jpg

image_url-146866-1323091234.jpg

image_url-146866-1323091418.jpg

image_url-146866-1323091275.jpg

image_url-146866-1323091466.jpg

image_url-146866-1323091506.jpg

Tak więc zapraszam do oceniania i komentowania.

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Dawno już nic nie pisałem. Bo też nic się nie zmieniało. Ale teraz odświeżam temat, bo los Treka jest już przesądzony. Rama zostanie zmieniona na inną - amortyzowaną. Cały osprzęt (oprócz mostka i kiery) zostanie przełożony. Prawdopodobnie kupię Poison Curare To będzie mój flagowy rower. Zacznę na nim przygodę z enduro.

Co się natomiast tyczy obecnej ramy - na jej podstawie zacznie powstawać 2 rower, typowo na dłuższe, asfaltowe wycieczki.

A ja mam pytanie : Jakie zmiany odczułeś zmieniając kierownice z giętej na prostą ? mam dużo za dużą ramę i podczas dłuższych wycieczek drętwieją i sztywnieją mi ręce . Zastanawiam się czy jak bym dał prostą kierownicę , krótszy mostek i może rogi dla większej możliwości zmian pozycji czy by coś dało , napisz jak było u ciebie co najbardziej odczułeś..

hexagon5800 Zmieniając kierę z giętej na prostą (o tej samej szerokości) nie zmieniasz nic poza właśnie kątami gięcia. W twoim przypadku (za duża rama) możesz dać krótszy mostek. Zmiana kierownicy też może pomóc. Ale jeśli chcesz znaj moje zdanie, to powiem Ci, że najlepiej będzie zmienić ramkę na mniejszą, szczególnie, że piszesz o dużych rozbieżnościach.

Pytasz się jak było u mnie? Ja zmieniałem giętą, stalową 660-kę na prostą 580-kę. Cała różnica opiera się na tym, że przy węższej kierownicy:

1. mieszczę się w ciasnych przejściach/przejazdach

2. trudniej utrzymać rower przy dużych nierównościach

3. ciężej jest poderwać przód do góry

Zmiany w prowadzeniu - lepsza skrętność i szybsze reagowanie na ruch kierownicą - były spowodowane wymianą mostka. Zmieniłem 110 na 100 mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...