KubusBdG Napisano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Witam. Jestem w poszukiwaniu amortyzatora do mojego Rocka. Seryjnie siedzi tam Suntour m2000 o skoku 63mm. 100mm mogę tam wsadzić? Cena do 250zł. Preferuję lepsze używki niż chińskie nówki. Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 KubusBdG Amor o skoku 100mm jak najbardziej możesz wsadzić. Tylko, że wtedy zmienisz sobie trochę geometrię ramy. Lepszym wyborem dla Ciebie jest 80mm. Jeśli jeździsz bardziej turystycznie, to podniesienie ramy nie powinno Ci zbyt przeszkadzać (wyprostowana pozycja). Bo jeżeli preferujesz sportową, szybką jazdę, to widelec 100mm może się okazać zbyt wysoki. W tej cenie mogę Ci polecić: Suntour XCR LO 100mm 2011 RST Gila Manitou Axel 70-100mm Z tych 3, to najbardziej odpowiadałby Ci Manitou. Po pierwsze - sprawdzona, solidna marka. Po drugie - regulacja skoku (ustawisz sobie 80mm, albo więcej, w zależności jak będzie pasować). Po trzecie - tego Manitou sprzedaje forumowicz - dayus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubusBdG Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Okej, dzięki za profesjonalne wytłumaczenie. Jeżdże bardziej rekreacyjnie(dojazd do szkoły, wyprawa na miasto, małe wycieczki). Jest jeden problem. Nie wiem czy ster w 1.13 cali mi wejdzie, i czy rura nie będzie za długa. Dzisiaj jak zdjąłem mostek w moim bajku, zauważyłem, że rura od amora była ucięta i to krzywo. Moja waga to 39kg i wzrost 157cm, jeśli ma się to do czegoś trzymać. Ten z regulacją skoku jest dobrym trafem. Tylko jest kurcze troche podniszczony ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek431 Napisano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Pod 39 kg osobą xcr za dobrze działac nie będzie. Może pomyśl o sztywnym widelcu. Na forum ktoś sprzedaje. Waga będzie dużo mniejsza a działanie podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubusBdG Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 No nie wiem, wolałbym amortyzator. Jak mam mieć sztywny widelec to wole mieć swojego starego suntoura. Od razu mówie, że jeszcze przytyję i urosnę, gdyż mam dopiero 12 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 Tak, tak masz tam 63mm a jak włożysz 100 mm rowerek może się dobrze nie prowadzić. Zmieni się geometria i będzie bardziej osowiały i ospały na twoje reakcje i ruchy kierownicą. O i w rocku masz sterówkę chyba 1". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 8 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2011 KubusBdG Rura sterowa chyba podejdzie. 1 i 1/8" = 1,125". Większość rowerów ma teraz rury 1 i 1/8. Napisz z którego roku masz rower. Możesz też ułatwić nam zadanie, i zmierzyć suwmiarką średnicę rury sterowej. A o długość rury sterowej się nie martw - można zawsze skrócić i będzie pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubusBdG Napisano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Hmm, rocznik roweru będzie ciężko ustalić. Kupiłem go używany, a o roczniku nic nie pisali i zapomniałem się spytać Może linijką zmierzę średnicę rury sterowej i to wam w czymś pomoże? Jeśli będzie pasować ten z regulacją skoku to go zakupię. Jest porysowany i obtarty, ale zawsze można polakierować na nowo. Dzięki bardzo mi pomagacie. To zmierzyć średnicę linijką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Może poszukaj w archiwum na stronie gianta albo w bikepedii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubusBdG Napisano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Na stronie Gianta nic nie pisze, ale rower raczej z lat 2005/2006 Wysłałem e-maila do sprzedającego od tego Manitou, żeby zmierzył średnicę rury sterowej, to u siebie zmierze, od amortyzatora i będę wiedział. Przekonwertowałem sobie 1.13cal i wyszło mi 2.8702 cm Średnica mojej rury sterowej to wlaśnie równiutko 2.8cm. Czyli powinno pasować? Kupować, czy nie kupować tego Axela? Rodzice mi mówią, że mam zbierać na nowy rower i na przyszl sezon kupic nowy do 1000zł Ja wolę ulepszać teraźniejszego rocka. Od razu mówię, że będzie pasował on do mojej ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 9 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 KubusBdG Nie wiem czy jest sens kupować nowy rower za 1000zł skoro teraz masz dobry i nadający się pod rozbudowę. Moim zdaniem wyrzucisz kasę na nowy rower, a i tak będziesz chciał go ulepszać - więc gdzie tu sens? Ja zostałbym przy tym rowerku i po prostu co jakiś czas wymieniał części. Inna sprawa, że za 1000zł nie kupisz mowego roweru z faktycznie porządnym amorkiem (chyba, że na Allegro używka). Skoro Manitou będzie pasował do twojej ramy to go kup. Za tą cenę nie znajdziesz nic fajniejszego w chwili obecnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubusBdG Napisano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Dzięki, na taką opinię czekałem. Kupiłem tego Axela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubusBdG Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Dzisiaj zamontowałem Axela. Chodzi wyśmienicie. Każdemu mogę polecić ten model. Do starego suntoura w ogóle. nie ma porównania. Za ile mógłbym wystawić na allegro Sr Suntour M2000 Travel 63mm? Z 50zł za niego dostane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
timex550 Napisano 13 Grudnia 2011 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 KubusBdG Wystaw go za jakieś 30-35zł, a jak nie pójdzie za tyle to możesz wystawić jeszcze raz na licytacji od złotówki, bez ceny minimalnej. Ewentualnie spróbuj sprzedać go komuś ze znajomych. A tak poza tym, to wrzuć do "Garażu" foty roweru z nowym amorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubusBdG Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 E to myślałem, że z 50zł za niego dostanę. To go zostawie na żaśke, niż mam go za tanioche sprzedawać. Z foty dzisiaj zrobie na dworze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.