Skocz do zawartości

[korba ] Korba fsa bb30 do standardowego suportu

Mihauroza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie ma takiej możliwości, średnica łożysk i osi jest większa. Oś BB30 to 30mm a "standardowy" 24mm.

PS. odwrotnie już tak, są adaptery "BB30 to BSA"

Napisano

nie ma takiej możliwości, średnica łożysk i osi jest większa. Oś BB30 to 30mm a "standardowy" 24mm.

PS. odwrotnie już tak, są adaptery "BB30 to BSA"

Witam.Jak czytam takie bzdury,to aż przykro!!!Nie ma najmniejszego problemu z zamontowaniem korby FSA w standardzie BB 30 do suportu BSA.

Firma FSA od roku 2011 wypuściła standard o nazwie EVO -386.Trzeba trochę poczytać.Niestety inna sprawa,że nawet dystrybutor na Polskę części FSA(BDC) też o tym nic nie wie!

Znam temat,ponieważ chciałem kupić mech.korbowy BB 30 do mojej szosówki w standardzie 24mm(BSA).A tak poza tym firma Rotor produkuje korby BB 30 , a do nich różne wkłady suportu(m.in.BSA 30).Proszę sobie poczytać,a dopiero później się wypowiadać.

http://www.bikeradar.com/news/article/sea-otter-2011-fsa-bh-and-wiliers-new-386-evo-bottom-bracket-standard-29913/

http://www.rotorbike.com/

Jak zamontowac korbe fsa z systemem bb30 do standardowego suportu.

OTO , CO PROPONUJĘ.

MISKI SUPORTU WKRĘCANE DO RAMY Z GWINTEM BSA ALE POD OŚ 30 MM

ZDJĘCIE PONIŻEJ

post-147787-0-16265300-1323378856_thumb.jpg

Napisano

No o tym patencie z przejściówkami to tez ie wiedziałem.

Co rok jest tyle nowości że człowiek nie nadąża z przyswajaniem tego wszystkiego, a może to wiek jest tego przyczyną?

Napisano

ciekaw jestem czy to pasuje do wszystkich korb bb30. W moim k-force nie ma za bardzo miejsca ma dodatkowe kilka mm które dojdą gdy łożyska będą na zewnątrz.

Napisano

ciekaw jestem czy to pasuje do wszystkich korb bb30. W moim k-force nie ma za bardzo miejsca ma dodatkowe kilka mm które dojdą gdy łożyska będą na zewnątrz.

Odpowiedź jest prosta.Standrd BSA to szer.mufy suportu-68 mm.Natomiast BB 30 szer.mufy suportu "teoretycznie" powinna być taka sama jak suportu BSA,czyli owe 68 mm+szer.misek wkręcanych do ramy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...