Skocz do zawartości

[wyprawa] Euro Velo 2 - z Berlina do Francji

adam036

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam 16 lat razem z kolegami postanowiliśmy zrobić trochę dłuższą wycieczkę rowerową na początku letnich wakacji - przejechać z Berlina do wybrzeża Francji trasą Euro Velo nr.2 - ok 1600km w ok 2-3 tygodni. Chciałbym się zapytać o praktyczne informacje dotyczące takich wypraw, ponieważ jest to moja pierwsza taka wyprawa:

1. Czy ktoś jechał już tą trasą i mógłby mi powiedzieć jak wygląda trasa- szosowa czy terenowa? Czy dużo jeździ się po normalnych drogach? Jak wygląda oznakowanie tras?

2. Jak wygląda sprawa noclegów? Czy są oznakowane po drodze pola namiotowe i co ile one się znajdują?

3. Co warto zabrać na taką wyprawę - wiadomo że będziemy pakować się w sakwy. (chyba że macie lepszy pomysł)

4. Jak wygląda kwestia jedzenia na takich podróżach - czytałem na innych wątkach o kuchence gazowej (czy rzeczywiście się przyda)

5. Jakie części zapasowe zabrać?

Ps.Chcieliśmy zacząć w berlinie ze względu na to, że w Polsce słyszałem że trasa nie jest za przyjemna. Jeśli chodzi o koszty wprawy to nie mają jakiegoś większego ograniczenia - liczy się cel, ale wiadomo śpimy w namiotach, jeśli już się żywić po drodze to w tanich restauracjach lub w przydrożnych barach.

Witam,

mam 16 lat razem z kolegami postanowiliśmy zrobić trochę dłuższą wycieczkę rowerową na początku letnich wakacji - przejechać z Berlina do wybrzeża Francji trasą Euro Velo nr.2 - ok 1600km w ok 2-3 tygodni. Chciałbym się zapytać o praktyczne informacje dotyczące takich wypraw, ponieważ jest to moja pierwsza taka wyprawa:

1. Czy ktoś jechał już tą trasą i mógłby mi powiedzieć jak wygląda trasa- szosowa czy terenowa? Czy dużo jeździ się po normalnych drogach? Jak wygląda oznakowanie tras?

2. Jak wygląda sprawa noclegów? Czy są oznakowane po drodze pola namiotowe i co ile one się znajdują?

3. Co warto zabrać na taką wyprawę - wiadomo że będziemy pakować się w sakwy. (chyba że macie lepszy pomysł)

4. Jak wygląda kwestia jedzenia na takich podróżach - czytałem na innych wątkach o kuchence gazowej (czy rzeczywiście się przyda)

5. Jakie części zapasowe zabrać?

Ps.Chcieliśmy zacząć w berlinie ze względu na to, że w Polsce słyszałem że trasa nie jest za przyjemna. Jeśli chodzi o koszty wprawy to nie mają jakiegoś większego ograniczenia - liczy się cel, ale wiadomo śpimy w namiotach, jeśli już się żywić po drodze to w tanich restauracjach lub w przydrożnych barach.

polecam forum wyprawyrowerowe ta pewnie wiecej osob jechało bo jak widac tutaj troche Cie olano ;p

2. slyszalem ze ta trasa ma co iles tam pola namiotowe rozlokowane, ale szczerze to chyba lepiej na dziko - na pewno taniej ;)

3. sakwy, sakwy bo co innego przecie nie plecak... chociaz widzialem ostatnio jakies fotki z wyprawy tygodniowej i kolesie jechali z ogromnymi plecakami na plecach... szacunek!

co zabrac to sie dowiesz czytając jak najwiecej relacji z wypraw i ogladajac fotki etc.

4. znowu zalezy czy masz kase czy nie, czy chcesz jechac po kosztach czy też nie. Ja mialem kuchenke jak pewnie 95% innych podroznikow...

polecam na benzyne poniewaz nie trzeba sie martwic o naboje z gazem, ani tez brac zapasowych. Zabraknie benzyny podjezdzasz na stacje, tankujesz za 50centow i masz na kolejne kilka dni. (na benzyne jednak kuchenka jest drozsza)

5. najlepiej takie które mogą sie przydać ;)

czytaj relacje jak juz napisałem, są rozne blogi prowadzone przez takie osoby...

a najwazniejsze to, żeby nie odechciało Ci sie do wakacji jak czesto bywa ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...