Biker_Maras Napisano 14 Lutego 2006 Napisano 14 Lutego 2006 Witam. Mam pytanko (szukałem na forum ale nie znalazłem) jakie powinno być ciśnienie komór powietrznych amorka. Moja waga to 65kg, amor to RST AEROSA BAS (ma dwie komory powietrzne). Czy ciśnienie podaje się w jednostkach PSI? Z góry dziękuje.
szakq Napisano 14 Lutego 2006 Napisano 14 Lutego 2006 najczesciej podaje sie w PSI np ja pompuje swoja aysste na jakies 45PSI niestety na glowne pytanie nie znam odpowiedzi ale spytam kumpla jak sie pojawi na gg bo on takiego ma i wazy tak jak Ty
Lobster Napisano 14 Lutego 2006 Napisano 14 Lutego 2006 Ja kidyś swojego AET pompowałem na ok 100 psi zeby był taki srednio twardy (waże 70 kg), ale w twoim moze być inaczej, moze sie jakis uzytkownik BASa trafi co będzie wiedział...
szakq Napisano 15 Lutego 2006 Napisano 15 Lutego 2006 spytalem kolegi i swoja aerose bas pompowal na 60PSI przy wadze 62kg i byla wtedy srednio twarda
Biker_Maras Napisano 15 Lutego 2006 Autor Napisano 15 Lutego 2006 spytalem kolegi i swoja aerose bas pompowal na 60PSI przy wadze 62kg i byla wtedy srednio twarda Dzięki spróbuje i dam znać. A czy kumpel jest zadowolony z amorka ??
majstermod Napisano 15 Lutego 2006 Napisano 15 Lutego 2006 Ja mam Suntour NRX8100 i producent podaje tabelarycznie ciśnienie w zależności od masy użytkownika. Jednak takie podejście jest wg mnie bez sensu. Na moje 73kg polecane jest 105PSI. Wg moich spostrzeżeń żeby wykorzysatać pełen skok i uzyskać odpowiednią twardość potrzeba mniej, bo 80PSI. Zamiast pompować do określonej wartości spuszczaj po trochę aż uzyskasz odpowiadający tobie efekt.
szakq Napisano 15 Lutego 2006 Napisano 15 Lutego 2006 tak kolega byl bardzo zadowolony z amorka i jest chyba dalej skoro go przelozyl do nowego rowerku-chwalil na pewno jego szczelnosc bo w serwisie byl czysciutki i powietrza chyba nie puszczal ale ganil za to ze w zimie robil sie kamien jednak
Biker_Maras Napisano 17 Lutego 2006 Autor Napisano 17 Lutego 2006 No niestety waga kosztem pracy czy zamarzania :-D. A czy ktoś mógłby podać taki mały spis jakie ciśninie aira na jaką wage mena? np. 73kg -> 105 PSi (taką uniwersalną tabele) plizz
majstermod Napisano 19 Lutego 2006 Napisano 19 Lutego 2006 Nie ma takiej tabeli. W każdym modelu amortyzatora zawodnik o tej samej masie będzie musiał ustawić inne ciśnienie.
Marcin5611 Napisano 19 Lutego 2006 Napisano 19 Lutego 2006 Biker_Maras Ustaw jakies wyjsciowe cisnienie(byle nei byl zamiękki) i według preferencji spuszczaj az będzie pracował optymalnie do twoich preferencji
marnon Napisano 24 Lutego 2006 Napisano 24 Lutego 2006 tak się podłącze: warto kupować pompke do amora? niedawno zakupiłem mx air i nie mam na razie pompki, zastanawiam się nad zakupem ale nie wiem czy się opłaca dać 100zł żeby użyc jej 3 razy w roku to chyba lepiej podjechać do serwisu żeby dopąpowali co? doradźcie i polećcie mi jakąś pompke do mx comp air
Biker_Maras Napisano 24 Lutego 2006 Autor Napisano 24 Lutego 2006 Biker_Maras Ustaw jakies wyjsciowe cisnienie(byle nei byl zamiękki) i według preferencji spuszczaj az będzie pracował optymalnie do twoich preferencji Spoko spróbuje ale po zimie bo teraz to się chyba nie opłaca bo kamień będzie dalej kamieniem :-D . Dzięki i pozdro dla wszystkich forumowiczów.
Marcin5611 Napisano 24 Lutego 2006 Napisano 24 Lutego 2006 marnon teoretycznie mzoesz np. w serwisie ale: najpierw musisz dojsc do tego ustawienia jakie ci pasuje... A dodatkowo np. jedziesz na kilkudniową wycieczke pierwsze 3dni tylko teren ale 4-5dzien jedziesz tylko asfalt i mozna by sobie nabic amorka.... Ja najpierw tez mialem nie kupowac pompki ale doszedlem do wniosku ze sie przyda tymbardziej jak mam jeszcze tylni damper-powietrzny (skladam fulla)
majstermod Napisano 25 Lutego 2006 Napisano 25 Lutego 2006 Ja kupiłem pomkę Giyo za 88zł. Wolę mieć swoją, bo roweru nie daję już żadnemu serwisantowi od czasu jak mi w sklepie gość prawie przekręcił gwint w korbie i porysował tylni widelec. Warto mieć swoją, bo ustawisz sobie ciśnienie zależnie od rodzaju terenu, w jaki się wybierzesz.
MarcinN Napisano 26 Lutego 2006 Napisano 26 Lutego 2006 Zalezy jaki serwis . W moim najbliższym na browarnej sam sobie pompujesz, oczywiście w opcji za friko, ale chyba każdy na tym forum ma takie umiejętności, żeby samemu dostosować amor pod siebie . Pozdrawiam.
tukan6 Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 Mój nowy rower ma z przodu regulowanego Foxa z blokadą i z tyłu damplera z regulacją i blokadą. Na pierwsze kilkadziesiąt kilometrów po górach ustawiłem sobie regulację na środku zakresu a co do ciśnienia zawierzyłem sprzedawcy. Co dalej? Jakie powinno być ciśnienie w amortyzatorze i damplerze? Jak postępować z ich regulacją?
Schwefel Napisano 17 Sierpnia 2009 Napisano 17 Sierpnia 2009 A co to jest dampler? Na tak zadane pytanie mogę odpowiedzieć: ciśnienie powinno być odpowiednie do twojej wagi. Tyle, bo nie podałeś żadnych danych a nikt z nas za wróżkę nie robi.
Pichu Napisano 21 Sierpnia 2009 Napisano 21 Sierpnia 2009 Dołączę się do pytania. Niedawno zakupiłem powietrznego Raidona LO AIR. Jakie powinien mieć ciśnienie przy mojej wadze 76kg?? Póki co pompki nie mam, ale mogę sobie napompować w serwisie. 100psi?? 80?? Chciałbym żeby był dość miękki.
Rulez Napisano 21 Sierpnia 2009 Napisano 21 Sierpnia 2009 Tyle żeby uzyskać odpowiedni SAG , dla miękkiego jakieś 25%
Mod Team bogus Napisano 22 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 22 Sierpnia 2009 W swoim Raidonie przy 78 kg (teraz może 76 kg) pompuję 60-65 PSI, można jeszcze troszeczkę mniej, ale wtedy bujanie staje się bardzo dokuczliwe.
tenjin Napisano 23 Sierpnia 2009 Napisano 23 Sierpnia 2009 musi byc tak zeby amor mial SAG tzn. troche siadał jak Ty sam siadzeisz na rower oraz nie może być tak,żeby amor dobijał, pomiędzy są Twoje preferencje możesz sobie ustawić flaka który wybierze wszystko ale bedzie bujal albo sztywnego ktory nie bedzie powodował strat energi ale za to bedzie potrzebował wiekszej przeszkody zeby sie "obudzić"
Mod Team bogus Napisano 23 Sierpnia 2009 Mod Team Napisano 23 Sierpnia 2009 Dokładnie tak jak napisał to mój poprzednik. Dla mnie optymalnie jest 60 PSI. Ty możesz lubić bardziej twarde lub bardziej miękkie amortyzatory. Ja przy takim ciśnieniu znalazłem kmpromis pomiędzy komfortem a nie bujaniem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.