Skocz do zawartości

[Amortyzator]Fox F100 RL - jak otworzyć?

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Cześć,

pacjentem jest Fox F100 RL 2010.

Problem jest następujący: normalnie na wszystkich tutorialach otwierania foxa po zdjęciu pokrętła regulacji odbicia odkręca się 3 śrubki imbusowe, które znajdując się na pokrętle blokady.

Wyglądać powinno to w następujący sposób:

36.jpg

Wszystko fajnie, tylko, że u mnie wygląda to tak:

IMAG0258.jpg

Sorry za brzydkie foto, w każdym razie nie mam tych śrubek. Pytanie jak zdjąć pokrętło blokady skoku, żeby móc dostać się do bebechów? Próbowałem to wyciągnąć, podważyć i nic, nie chciałbym tego porysować, także nie próbowałem z całej siły (-:

Może ktoś miał też taki problem i wie jak się dostać do środka?

Proponuje dorobić klucz płaski który zmieści się pod pokrętło, da to możliwość odkręcenia tłumika o ile pokrętło nie oprze się o koronę, jeśli to wersje oemowe a jakoś to pokrętło musiało być tam osadzone, najprawdopodobniej zostało tam wprasowane, albo na tą mosiężna nakrętkę albo na ośkę, więc do zdjęcia pewnie jakieś drastyczne metody trzeba zastosować

• 1 rok później...
  • Mod Team

Podbijam, zima jest i miałem ochotę zrobić mały serwis i czyszczonko, no ale lipa, podważyć nie idzie a i śrubek nie ma, na dobrą sprawę mogę tylko śrubę od dołu wykręcić i wyjąć golenie, ale chciałem zrobić porządnie :P

Ktoś może miał podobny problem i sobie poradził?

• Mod Team

Potrzebne narzędzia:

- młotek gumowy ( ewentualnie zwykły)

- równy ,nieduży kawałek drewna, lub twardego tworzywa o grubości co najmniej 1 cm

- marker

W niektórych Foxach dostępnych na naszym rynku jest założony tłumik ze starszych modeli( czasami nawet z Foxów F100X). Jedną z różnic jest właśnie sposób osadzenia pokrętła blokady,które, w odróżnieniu od nowych modeli,jest zamontowane z wykorzystaniem pierścienia sprężystego .

Po zdemontowaniu pokrętła rebound markerem zaznacz położenie niebieskiego pokrętła względem widocznego trzpienia ( ważne przy składaniu ).

Ustaw niebieskie pokrętło na godzinę 12,przyłóż od spodu wspomniane drewienko lub tworzywo i delikatnie uderzaj młotkiem w drewienko (od dołu)do momentu "wyskoczenia" pokrętła. Po tej operacji zobaczysz coś takiego

DSCN1484_lockout_lever_spring_clip.png

Montaż przebiega odwrotnie- ustawiasz niebieskie pokrętło zgodnie z zaznaczonym zaznaczeniem (równo na całym obwodzie),przykładasz drewienko ( lub inne coś) i delikatnie stukasz młotkiem ,aż pokrętło wskoczy na miejsce.

Proste,nie?

A propos niebieskiego pokrętła i wspomnianego zaznaczenia- po demontażu nie zmieniaj ustawienia trzpienia,na którym pokrętło jest osadzone- zmiana położenia trzpienia w prawo zwiększa siłę blokady i zmniejsza czułość amorka , zmiana w lewo zmniejsza siłę blokady ,zwiększa czułość amorka i zwiększa tendencję do nurkowania.

• Mod Team

Dziękuję pięknie Królu Złoty, jutro będzie zabawa :)

Rozumiem, że przy demontażu wspomniane drewienko przyłożyć od spodu, czyli oprzeć je o hmm... ten cycek od przekręcania blokady od spodu, tak? W sumie za bardzo nie ma jak inaczej :P

To to to jest tłumik ze F100X? On chyba w sumie nie jest w żaden sposób gorszy, racja? :D

• Mod Team
czyli oprzeć je o hmm... ten cycek od przekręcania blokady od spodu, tak? W sumie za bardzo nie ma jak inaczej

Dokładnie.

To to to jest tłumik ze F100X? On chyba w sumie nie jest w żaden sposób gorszy, racja?

Głowy nie dam -w moim Foxie tłumik nie wyglądał,jak ten

DSCN1566.jpg

a bardziej jak ten

315025d1196362501-fox-f29rl-fork-travel-change-img_1537.jpg

a tak wyglądały tłumiki w F100X ( ewentualnie modele 2006).

Wydaje mi się,że amorki z tym tłumikiem , to OEMy.

Czy gorszy?Trudne pytanie. Musiałbyś porównać Twój amorek z innym Foxem , w którym jest "normalny"tłumik.

Mój mnie irytował ...

A ja dodam jeszcze tylko że jakiś czas temu znalazłem instrukcję (krok po kroku) :)

32 mm Gen 3 O/B RL Service Procedures

A przy okazji pytanko. Jakiś czas temu słyszałem 2 razy pstryknięcie takie ciche chyba w środku amora. Od tego czasu blokada przestała działać i nie ma "oporu" przy obrocie - mogę nią kręcić dookoła. Chce otworzyć i zobaczyć co się stało ale boję się że w środku będzie masakra i już go nie złożę. Czy ktoś ma pomysł co mogło się stać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...