Skocz do zawartości

[Rower] RockMachine El Nino90.Mam zamiar kupić,warto?

aktywny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do czego będzie on używany, czego od niego oczekujesz i za ile możesz go dostać :whistling:

Teraz można napisać: Napęd: znośny, Amor: znośny, Rurki: znośne. Czyli masz znośny rower do XC. :P

Za 5k możesz szukać czegoś o wiele lepszego niż "znośne" ;)

Napisano

Do czego będzie on używany, czego od niego oczekujesz i za ile możesz go dostać :whistling:

Teraz można napisać: Napęd: znośny, Amor: znośny, Rurki: znośne. Czyli masz znośny rower do XC. :P

Za 5k możesz szukać czegoś o wiele lepszego niż "znośne" ;)

Będzie używany do jazdy po urozmaiconym terenie czyli drogi asfaltowe,polne ,leśne bezdroża,szutry itd.Jeżdżę czysto amatorsko ale mam w palnie kiedyś wystartować sobie w maratonie tak aby się sprawdzić i odhaczyć coś co sobie zaplanowałem.Czego oczekuję?hmmm, niech pomyślę...przede wszystkim wygodnej pozycji,bezawaryjności przerzutek,amortyzatora średniej klasy koniecznie z blokadą skoku którą mogę sobie wł. i wył kiedy chcę bez konieczności schodzenia z rumaka;).To tyle w skrócie...cena za jaką mogę go kupić to 3,4-3,5 tyś. zł

Ps.Dzięki za szybką odpowiedz!

Napisano

Za 3.5k to już bym się mógł zastanowić nad taką konfiguracją, całkiem niezła jak na początek, ale zobaczysz, Ciebie też cykloza weźmie :P

Przynajmniej będziesz miał jakąś bazę do ulepszania :whistling:

Napisano

Za 3.5k to już bym się mógł zastanowić nad taką konfiguracją, całkiem niezła jak na początek, ale zobaczysz, Ciebie też cykloza weźmie :P

Przynajmniej będziesz miał jakąś bazę do ulepszania :whistling:

tzn powiem Ci tak,"cyloza" to już mnie wzięła jakiś czas temu z tym ,że do tej pory nie mogłem sobie pozwolić na lepszy sprzęt i zadowolony byłem z tego co mam od ładnych paru lat do dnia dzisiejszego, mianowicie meride matts sport 300 :).Nic wielkiego zwykły rower na słabym osprzęcie który kupiłem w 2006 za 2,5k (pamiętam jeszcze:) spisywał się bardzo dobrze.Oczywiście były braki bo cały osprzęt nie powalał w tym rowerku ale jednak miał/miała coś w sobie i aż żal będzie się go pozbyć na wiosnę:/.Zrobiłem na nim ładnych parę tysi,miałem wypadek z którego jakimś cudem wyszedłem cało ale...czas na zmiany po najzwyczajniej w świecie mnie ogranicza i sprawia coraz to mniej przyjemności.Zdecydowałem się na tego Rock Machine bo jest nietuzinkowy tutaj u nas bardzo rzadko spotykany w przeciwieństwie do naszych płd.sąsiadów bo tam jest ich dużo więcej,ma dobry osprzęt i świetna cenę jak dla mnie.Czekam na wasze spostrzeżenia odnośnie tego modelu,marki...

Jeszcze jedno powiedzcie proszę jaki rozmiar ramy wybrać(177cm,77kg) 18 czy może 19,5?wydaje mi sie ,ze 18 będzie ok ,choć szkoda ,ze nie ma 19 bo była by chyba idealna?

Napisano

Jeszcze jedno powiedzcie proszę jaki rozmiar ramy wybrać(177cm,77kg) 18 czy może 19,5?wydaje mi sie ,ze 18 będzie ok ,choć szkoda ,ze nie ma 19 bo była by chyba idealna?

Bierz 18'', powinna lezec jak ulal ;)

Napisano

Przyznam ,ze pozytywne jest to,iż jeszcze nikt nie powiedział nic negatywnego na ten model i w ogóle na Rock Machine.Choć z drugiej strony nie liczyłem na masę wypowiedzi odnośnie tej marki bo jak wspomniałem wcześniej w Polsce mało znana a szkoda.W sieci jeśli chodzi o jakieś spostrzeżenia ,informacje też niewiele ale znalazłem np.coś takiego http://download.bikeboard.pl/pdf/wojna_czesko_slowacka.pdf co prawda model inny i 2008r ale jednak oceniony bardzo pozytywnie co może świadczyć ,że robią dobre rowery.

Napisano

Na temat ramy nic nie mogę powiedzieć oprócz tego co widzę, nigdy nie miałem z nią styczności. Podoba mi się w niej płynne przejście górnej rury w tylni trójkąt, w miarę krótka główka ramy i baza kół, wygląda na dość zwrotną maszynkę :)

Z napędu powinieneś być zadowolony, jeździłem na XT shadow którą przekręciłem przez urwany hak -_- i teraz jeżdżę z SLX shadow z tyłu i prawdę mówiąc nie czuję różnicy w pracy zmieniarki :D

O hamulcach też się nie wypowiem - z braku wiadomości o nich nie z powodu krytyki:)

Kółka też całkiem fajne, jedyne co mnie nie zadowala to Recon z przodu ale ja już tak mam że w kwestii hampli i amortyzatorów jestem krytyczny:P (Jednak w cenie 3.5k Jest to i tak świetna konfiguracja godna polecenia)

No i do tego masz rurki Ritcheya :)

Fajne fajne :)

Napisano

wezmę go tylko wciąż się zastanawiam jaki rozmiar ramy w meridzie mam 18' i jest za mała sztyce musiałem wyciągać dużo za dopuszczalny poziom...dokupiłem nową dłuższą aby pozbyć się tego problemu ale jak sami wiecie tak się dobrej pozycji nie da dobrać.W ofercie rock machine w.w modelu mam do wyboru 18 i 19,5 wciąż się zastanawiam.Pomierzę stary rower z wymiarami nowego i sprawdzę jakie są różnice w wymiarach poszczególnych części ramy.Na stronce jest też taki suwak który "umożliwia" dobrać ramę pod swój wzrost z tego co tam jest ,wychodzi ,że do mnie pasuje 19,5' ale jestem też na krawędzi 18' bo ona jest do 175cm a 19,5' zaczyna się od 176cm....bądź tu mądry :/.

sorki ,zę tak na dwa posty ale mam jeszcze jedno pytanko.powiedzcie proszę dla kogo oferowane są rowery na kołach 29',jak się na nich jeździ i czy czuć różnicę,czy warunki fizyczne mają jakieś znaczenie? w sumie na początku byłem zdecydowany na inny rower ale dopiero w ostatniej chwili zauważyłem ,że coś mi nei pasuje rozmiar kola.To ten model http://www.rockmachine.us/en/twenty-niners/tsunami-90-29.0.html ...piękny jest.Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi :).

Napisano

dobra troszkę poczytałem już o rowerach na 29' kolach...coś trudno mi się przekonać a Wam,jakie macie odczucia?

natomiast dalej nie wiem jaka wybrać ramę,później pójdę pomierzyć starą...

Napisano

zrobiłem pomiar ramy w starym rowerze i raczej zdecyduję się na 19,5" ponieważ np.rozstaw osi w aktualnym rowerze wynosi w starym wynosi 1m80cm dalej rura podsiodłowa 48cm,trójkąt 41cm,efektywna długość rury górnej 60cm.

W El Nino 18" wygląda to tak" rozs.osi 1m 7,3cm,r.podsiodłowa 45,7cm(!) trójkąt 42,4cm 59,5cm.Co Wy na to koledzy,moim zdaniem 19,5 i nie chce być inaczej a jakie jest Wasze zdanie?Jeśli macie pytania lub sugestie pytajcie,pomóżcie koledze;).

http://www.rockmachine.us/en/xc-performance/el-nino-90.html jak ktoś będzie zainteresowany pomocą to podaję stronkę z przydatną tabelą w której m.in jest tabela wymiarów ram Rock Maszyn w zależności od rozmiaru.

Napisano

Ja bym wybrał na twoim miejscu 18", bo 19.5 będzie za duża, ja mam 185 cm i jeżdżę na 20".

Rock Machine w polsce trochę mało znana, mam znajomego który miał tą firmę ale rower DH więc trochę inna dyscyplina sportu ale jednak wymienił ramę po jednym sezonie jeżdżenia bo jednak nie ta praca no i lekkie luzy załapała na wahaczu.

Albo miał pecha albo wykonanie tej firmy coś nie teges.

Fakt faktem cena atrakcyjna i nic lepszego nie dostaniesz w tym przedziale cenowym.

Napisano

sam już nie wiem na który rozmiar się zdecydować,teraz mam 18 i jest za mała sztyca wysunięta ze 4cm ponad max.dopuszczalny poziom a jak wiadomo to niebezpieczne.Co będzie jak ta 18" z Rock Machine będzie mniejsza od meridy...odsyłać ,czekać...muszę pomyśleć.Czekam na Wasze kolejne rady.Popatrzcie proszę na wymiary i porównajcie je z tymi co mam w meridzie.pozdro

Napisano

Na za krótką sztyce jest sposób: 400mm sztyca:) Ja bym się upierał za 18" ale tutaj musisz wybrać jak tobie będzie wygodniej, ja śmigam na ramce 21" przy 198 cm, jestem szczęśliwym człowiekiem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...