Mod Team durnykot Napisano 13 Grudnia 2011 Mod Team Napisano 13 Grudnia 2011 Mtbikeer, jeśli producent zakłada,że coś jest jednorazowe to znaczy,że nie gwarantuje on ( Producent) gwarancji na pewność działania po użyciu więcej niż jeden raz. Poniżej cytat: "the especially tight tolerances of 10 Speed drive trains mandated that each PowerLock is good for a one-time application only." Widocznie napędy 10sp wymagają bardzo małych tolerancji- kilkukrotne rozpinanie/zapinanie może pogorszyć precyzję działania- nie wiem jak ,ale widocznie coś jest na rzeczy. .To ,że u Ciebie działa nie gwarantuje,że zadziała u innego rowerzysty.
maltan Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Napisano 14 Grudnia 2011 No i rozgorzała dyskusja nt. sensu używania jednorazowych spinek SRAM-a Tymi swoimi dywagacjami tylko zabiliście mi jeszcze większego gwoździa. Faktycznie, jeśli nie ma się pewności wielokrotnego użycia spinki, może lepiej zainwestować w tego Connex'a. Nasuwa się zatem kolejne pytanie, czy łańcuch Wippermanna będzie kompatybilny z napędem SRAM-a ??
mtbikeer Napisano 14 Grudnia 2011 Napisano 14 Grudnia 2011 Skoro spinka jest jednokrotnego użytku ( ja się z tym nie zgadzam ) to może lepiej kup łańcuch SRAM, a spinkę np. kmc.
maltan Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Napisano 14 Grudnia 2011 Propo łańcuchów Connex, znalazłem kilka ciekawych na napędy 10 rz. Są zarówno z ogniwami bez powłok (najtańsze), jak i pokryte mosiądzem lub niklem. Który materiał będzie lepszy ? Rzućcie okiem na wszystkie 3 łańcuchy 10 rz. (1010, 1009 i 1008) IMHO 1008 jest całkiem solidny i w przystępnej cenie. Propo łańcuchów Connex, znalazłem kilka ciekawych na napędy 10 rz. Są zarówno z ogniwami bez powłok (najtańsze), jak i pokryte mosiądzem lub niklem. Który materiał będzie lepszy ? Rzućcie okiem na wszystkie 3 łańcuchy 10 rz. (1010, 1009 i 1008) IMHO 1008 jest całkiem solidny i w przystępnej cenie. link poniżejhttp://velo.pl/produkty/wyprzedaz/?m=19&pk=%&id=499
maltan Napisano 20 Grudnia 2011 Autor Napisano 20 Grudnia 2011 No i można temat uznać za zamknięty. Wczoraj przyszedł nowy Connex 1008 ze spinką. Dzięki afly za linka do oferty . Na sucho spinka działa znakomicie. Piszę "na sucho", bo jeszcze nie założyłem łańcucha na rower. Póki co muszę jeszcze trochę dokręcić na starym, a że w okresie zimowym raczej nie będę go eksploatował (od tego roku w okresie jesienno-zimowym śmigam na starym Giancie), to pewnie dopiero na wiosnę bedę zmieniał łańcuch i wtenczas będę mógł sprawdzić zestaw w praktyce. Jakośc wykonania ok, tylko spinka wydaje się jakaś taka delikatna. Aż się boję czy nie ulegnie ona uszkodzeniu podczas eksploatacji albo co gorsza zerwaniu. Mam nadzieję, że to tylko pozory
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.