Skocz do zawartości

[napęd] Jaki łańcuch do napędu SRAM X9 ?

maltan

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Mtbikeer, jeśli producent zakłada,że coś jest jednorazowe to znaczy,że nie gwarantuje on ( Producent) gwarancji na pewność działania po użyciu więcej niż jeden raz. Poniżej cytat:

"the especially tight tolerances of 10 Speed drive trains mandated that each PowerLock is good for a one-time application only."

Widocznie napędy 10sp wymagają bardzo małych tolerancji- kilkukrotne rozpinanie/zapinanie może pogorszyć precyzję działania- nie wiem jak ,ale widocznie coś jest na rzeczy.

.To ,że u Ciebie działa nie gwarantuje,że zadziała u innego rowerzysty.

Napisano

No i rozgorzała dyskusja nt. sensu używania jednorazowych spinek SRAM-a :starwars::D

Tymi swoimi dywagacjami tylko zabiliście mi jeszcze większego gwoździa. Faktycznie, jeśli nie ma się pewności wielokrotnego użycia spinki, może lepiej zainwestować w tego Connex'a. Nasuwa się zatem kolejne pytanie, czy łańcuch Wippermanna będzie kompatybilny z napędem SRAM-a ??

Napisano

Propo łańcuchów Connex, znalazłem kilka ciekawych na napędy 10 rz. Są zarówno z ogniwami bez powłok (najtańsze), jak i pokryte mosiądzem lub niklem. Który materiał będzie lepszy ? Rzućcie okiem na wszystkie 3 łańcuchy 10 rz. (1010, 1009 i 1008) IMHO 1008 jest całkiem solidny i w przystępnej cenie.

Propo łańcuchów Connex, znalazłem kilka ciekawych na napędy 10 rz. Są zarówno z ogniwami bez powłok (najtańsze), jak i pokryte mosiądzem lub niklem. Który materiał będzie lepszy ? Rzućcie okiem na wszystkie 3 łańcuchy 10 rz. (1010, 1009 i 1008) IMHO 1008 jest całkiem solidny i w przystępnej cenie.

link poniżej

http://velo.pl/produkty/wyprzedaz/?m=19&pk=%&id=499

Napisano

No i można temat uznać za zamknięty. Wczoraj przyszedł nowy Connex 1008 ze spinką. Dzięki afly za linka do oferty :thanks: . Na sucho spinka działa znakomicie. Piszę "na sucho", bo jeszcze nie założyłem łańcucha na rower. Póki co muszę jeszcze trochę dokręcić na starym, a że w okresie zimowym raczej nie będę go eksploatował (od tego roku w okresie jesienno-zimowym śmigam na starym Giancie), to pewnie dopiero na wiosnę bedę zmieniał łańcuch i wtenczas będę mógł sprawdzić zestaw w praktyce.

Jakośc wykonania ok, tylko spinka wydaje się jakaś taka delikatna. Aż się boję czy nie ulegnie ona uszkodzeniu podczas eksploatacji albo co gorsza zerwaniu. Mam nadzieję, że to tylko pozory :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...