Skocz do zawartości

[narty biegowe]Podtrzymywanie formy zimą

polanegri

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam chętnych na narty biegowe.

To ponoć świetny sposób na podtrzymanie formy w czasie zimy, by nowy sezon rowerowy rozpocząć bez większego bólu :)

Może ktoś jest obeznany w temacie, jeżeli chodzi o sprzęt, fajne miejsca do biegania.

Chętnie się przyłącze do osób uprawiających ten sport i gdy spadnie więcej śniegu zorganizujemy jakiś wyjazd np. do Jakuszyc.

Odnośnie biegówek jestem max początkująca, ale chętnie powalczę w tym temacie, potrzebna tylko mobilizacja i towarzystwo. :)

//Zapoznaj się z zasadami zakładania nowych tematów. Safian

Napisano

Super pomysł, sam z chęcią bym spróbował. Tylko śniegu jakoś brak więc póki co rower nadal jeździ a ze sportów zimowych pozostają łyżwy.

Napisano

Już prawie 10 lat biegam na nartach i przez ten czas bardziej wciągnęło mnie to niż jazda na rowerze. Jak jest śnieg , to biegam nawet po parku lub w okolicy Wrocławia. Jeśli potrzebujesz rady odnośnie sprzętu, techniki albo gdzie się wybrać, to chętnie pomogę. Towarzystwo na wyjazd też mogę zaoferować, po za tym kilka znajomych osób rekreacyjnie biega lub poprostu spaceruje na nartach. Jakuszyce , to dobre miejsce żeby zacząć(dużo wypożyczalni sprzętu, instruktorzy), ale zatłoczone w weekendy, po za tym jest to tylko niewielki procent tras dostepnych w Górach Izerskich. Po czeskiej stronie jest ich jeszcze więcej. Doskonałym miejscem dla początkujących są trasy w Górach Stołowych w okolicy Karłowa. Poprzecinane przygotowywanymi ratrakiem trasami sa całe czeskie Karkonosze i Góry Orlickie, są jednak bardziej wymagające ze względu na przewyższenia. Piękne trasy są w czeskiej części Gór Bialskich w okolicach Petříkova. Po naszej stronie można pobiegać i wypożyczyć sprzęt jeszcze na Przełęczy Spalonej, ale tam mają problem z przygotowaniem tras (brak chęci głównie), więc nie polecam. Przygotowywane trasy są też w Jesenikach, ale tam jakoś nigdy się nie zapuściłem. Może w tym sezonie?

W każdym razie jeśli ktoś z forum wybierałby się gdziekolwiek na biegówki, to ja się chetnie przyłączę. W Jakuszycach już jest 25cm śniegu i trochę km przygotowanych tras :)

Napisano

W Jakuszycach już sporo śniegu napadalo i ratraki przecierają trasy, w niedzielę prawdopodobnie będzie trzeba się tam wybrać ;]

Karłów, Andrzejówka, Dzikowiec- póki co za mało śniegu do jakiegokolwiek jeżdżenia.

A słyszałem że we Wrocławiu w tamtym roku otwarte było pole golfowe, z przetartymi śladami do łyżwy i klasyka. Może pętla i przewyższenia nie przyciągają ale myślę ze dla nowicjuszy w sam raz :)

Napisano

Tak jak przedmówca wspomniał w zeszłym roku pole golfowe TOYA przygotowało trasy dla zapaleńców narciarstwa biegowego.Można było skorzystać z przebieralni, po biegu napić się kawki. Nie jest to co prawda teren o dużej pow. ale zawsze coś.

Póki co czekamy na śnieg w górach aby było go trochę więcej i można pobiegać na odpowiednim poziomie.

Możemy sobie życzyć śniegu w mieście.Mnie osobiście świetnie się biega po parku wschodnim , park ma potencjał aby wytyczyć trasy.W zeszłym roku dość sporo ludzi tam biegało.

Napisano

Zeszłej zimy w grudniu byłem dwa razy pobiegać na polu golfowym. Były wytyczone dwie pętle ok. 3 i 5 km, urozmaicone licznymi łącznikami. Trasy tylko do klasyka.

• 4 tygodnie później...
Napisano

No tak narty już są :)

Śniegu jak na razie nie widać w okolicach Wrocławia, żeby można było lokalnie pobiegać np. na polach Toya.

Może ktoś planuje wyjazd w góry na biegówki w najbliższym czasie?

Napisano

Przed wyjazdem polecam najpierw sprawdzić jakie są warunki, bo np. w Jakuszycach niestety odwilż i co prawda na upartego można pojeździć, ale rewelacji nie ma.

Odwilż była w zeszły weekend, w ostatnich dniach nawet dopadało śniegu. http://www.bieg-piastow.pl/index.php?page=pogoda

Problem w tym , że w ten weekend będą dzikie tłumy a część tras jest zamknięta dla psich zaprzęgów.

Bardzo dobre warunki do biegania panują też po czeskiej stronie w okolicach Jizerki.

Napisano

Ostatni raz byłem w Jakuszycach w czwartek i tak jak napisałem, była odwilż. Ale to w końcu Izery i pogoda potrafi się tu zmienić niemal natychmiastowo. W ciągu ostatnich dwóch dni co nieco napadało, z tym że strasznie wiatrem zawiewa.

Napisano

Jeśli ktoś w najbliższym czasie wybiera się na biegówki to śpieszę donieść, że warunki zarówno w zieleńcu jak i na spalonej są świetne (sam sprawdziłem). Nie wiem jak z Karłowem bo nie byłem. Na weekend powinno być słonecznie i lekki mrozik więc idealne warunki do biegania.

Napisano

Jeśli ktoś w najbliższym czasie wybiera się na biegówki to śpieszę donieść, że warunki zarówno w zieleńcu jak i na spalonej są świetne (sam sprawdziłem). Nie wiem jak z Karłowem bo nie byłem. Na weekend powinno być słonecznie i lekki mrozik więc idealne warunki do biegania.

Witam,

Jeśli ktoś wybiera się w tym tygodniu na narty do Spalonej, to zapraszam. To będą także moje pierwsze kroki, ale przyjemniej się je stawia z innymi.

Napisano

P.s Na Spalonej w tym roku warunki są wyśmienite :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...