Hator83 Napisano 5 Grudnia 2011 Napisano 5 Grudnia 2011 Witam. Zapytam jeszcze raz, poprzednio niestety źle zamieściłem posta. Chciałbym kupić sobie nawigację na rower, ale taką która nadałaby się także do biegania, miała krokomierz i inne bajery Macie jakieś doświadczenia? Z tego co na razie wyszukałem to najlepiej prezentuje się ######va+ firmy Rikaline. Oni wogóle się chyba specjalizują w nawigacji sportowej. Co o tym sądzicie?
DominikM Napisano 5 Grudnia 2011 Napisano 5 Grudnia 2011 O ile nie jest ci konieczne IPX6 - bo tak naprawdę to o kant zada to można rozbić, bo na dłuższą metę w deszczu urządzenie i tak zamoknie - powinno mieć IPX7 lub 8. A bełkot marketingowy o "W zestawie bezpłatny dostęp do map TOPO Polski w skali 1:10 000" rozumiemy przez wejdź na Geoportal i ściągnij sobie mapę (nie wszystkie mapy są aktualne i nie wszystkie kolorowe, nie wszędzie dobrze siedzą na koordynantach GPS bo nie pod nie były robione) a mapy ze szlakami trzeba ściągnąć sobie z serwisów udostępniających pliki (pirackie) lub zapłacić za nie w wydawnictwie (np. Plan). Zapis "do 15 godzin pracy" nie mówi nic - z włączonym ekranem i podświetleniem obstawiam na 5-6 . To wszystkie wymagania nawigacji spełniają telefony posiadające GPS i Symbiana, Androida, Windows... A cały opis z aukcji i reklamy to zwykłe naciągniecie klienta na wydanie 900 pln więcej niż to jest konieczne do uzyskania tego samego efektu .
klinner Napisano 18 Grudnia 2011 Napisano 18 Grudnia 2011 zgadzam się z przedmówcą. Na początek sprawdź czy aplikacja na telefon nie spełni Twoich oczekiwań;] ja jeżdżę z Traseo-->Aplikacje - Traseo.pl mapki pobieram offline żeby nie płacić za połączenie z Internetem na trasie.
Hator83 Napisano 30 Grudnia 2011 Autor Napisano 30 Grudnia 2011 O ile nie jest ci konieczne IPX6 - bo tak naprawdę to o kant zada to można rozbić, bo na dłuższą metę w deszczu urządzenie i tak zamoknie - powinno mieć IPX7 lub 8. A bełkot marketingowy o "W zestawie bezpłatny dostęp do map TOPO Polski w skali 1:10 000" rozumiemy przez wejdź na Geoportal i ściągnij sobie mapę (nie wszystkie mapy są aktualne i nie wszystkie kolorowe, nie wszędzie dobrze siedzą na koordynantach GPS bo nie pod nie były robione) a mapy ze szlakami trzeba ściągnąć sobie z serwisów udostępniających pliki (pirackie) lub zapłacić za nie w wydawnictwie (np. Plan). Zapis "do 15 godzin pracy" nie mówi nic - z włączonym ekranem i podświetleniem obstawiam na 5-6 . To wszystkie wymagania nawigacji spełniają telefony posiadające GPS i Symbiana, Androida, Windows... A cały opis z aukcji i reklamy to zwykłe naciągniecie klienta na wydanie 900 pln więcej niż to jest konieczne do uzyskania tego samego efektu . Producent mówi o dostępie do bezpłatnych map przez serwer ComGPS.com, więc nie chodzi o mapy pirackie A jeżeli chodzi o aktualność, to w przypadku map topograficznych chyba niewiele się zmienia... No i do telefonów raczej nie podłączę czujników ANT
Sandacz Napisano 30 Grudnia 2011 Napisano 30 Grudnia 2011 Fakt, że raczej niewiele. Nawet przedwojenne WIGówki czy Messtischblättery dają radę :-)
mixchris Napisano 30 Grudnia 2011 Napisano 30 Grudnia 2011 Ja osobiście polecam GPS'y Garmina jedyna słuszna marka. Sam używam Colorado 300 jest to raczej nawigacja do łażenia po lesie ale o taką mi chodziło Są modele jak np. EDGE 605, EDGE 705 i EDGE 800, które są typowo rowerowymi GPS'ami mają wszystkie funkcje większości liczników rowerowych a dodatkowo posiadają nawigację. Za pomocą programu MapSource można projektować trasy, sprawdzać ślady, swoje wyniki itp. Super sprzęt a dodatkowo można go spakować w plecak na pieszą wędrówkę W necie sporo znajdziesz testów, fotek itp. albo jak już wcześniej pisałem zapraszam na forum www.garniak.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.