Dezent Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Jak masz więcej kasy to tego sobie odpuść, a po co Ci ten carbon to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Szosę mam w carbonie, to i MTB nie chciałbym gorszego:) żartuję oczywiście, przyznam, że nie tylko praktyczny, ale i estetyczny wzgląd mam na uwadze. Wiem wiem, lekko to absurdalne, ale rower ma być na lata.. przynajmniej dwa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 22 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Karbon może mieć uzasadnienie w przypadku schodzenia z masy, no i oprócz wyglądu/estetyki, również lepszego pochłaniania drgań, chociaż w terenie może to mieć mniejsze znaczenie niż w przypadku alu szosy vs. karbonowej, które nie posiadają amortyzacji ( z drobnymi wyjątkami w postaci patentów future shock, czy podobnych ) Niektóre aluminiowe ramy też potrafią wyglądać całkiem estetycznie - np. specjalne malowanie Kross'a itp. powoduje, że spawy są niemal niewidoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Mój aluminiowy Superior XP939 po zmianie amora z Recona na Reba waży tyle co te karbonowe Scotty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 22 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) To też kwestia ile dana rama waży - bywają na tyle lekkie ( okolice 1 kg lub poniżej - np. Focus, Spec, Merida ), że musiałbyś założyć jakieś superlekkie koła, a i tak nie zszedłbyś do takiego poziomu No, chyba że zostaje sama rama, a resztę wymieniamy , ale nawet lekka rama alu będzie zawsze sporo cięższa od dobrego karbonu. Edytowane 22 Stycznia 2019 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Moje koła ważą 1,78 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Skoro już się uporałem z dylematem napędowym, to zabiliście mi ćwieka przy wyborze ramy:) Żałuję, że już nie ma Treka Superfly, jakoś Xcalibry do mnie nie przemawiają. No to porozglądam się za aluminiowymi, myślę, że wówczas do 6000 zł jużbędzie można nawet cosik znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 22 Stycznia 2019 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Do 6 k, to i karbon się trafi, tyle że nieco słabiej wyposażony, albo na średnim kole i z ubiegłych roczników. No i do tego z niemodnym 2 x/3 x Edytowane 22 Stycznia 2019 przez KrissDeValnor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 22 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 KrissDeValnor dolewasz oliwy do ognia:) A tak już poważnie, to z tym rocznikiem 2018 bardzo ubogo już rynek wygląda. Jeśli chodzi o wyposażenie, to mi poziom Deore wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu1984 Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 @marpol Ja poszedłem w karbon, dobra rama ( XTC Advanced ) do tego osprzęt Deore M6000, wygląda dziwnie ale wole dobra ramę a reszta i tak jest wystarczająca, nie kierowałem się waga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Najważniejszy jest dobry amor i koła. Jak nie masz tego, to co ci po karbonowej ramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) 9 godzin temu, marpol napisał: Żałuję, że już nie ma Treka Superfly, Dokładnie. Superfly to bardzo udana rama. Lekka i sztywna, chociaż cechująca się wyjątkowo długim parametrem "reach". Nie każdemu to odpowiada, jednak przy podjeżdżaniu i szybkich zjazdach zapewnia mega stabilność. Następca Superfly nie jest X-Caliber, tylko Procaliber, z systemem IsoSpeed. Mam w garażu zarówno Superfly, jak i ProCaliber i muszę przyznać, że w żadnym aspekcie nie widzę przewagi nowej ramy nad starą... Jeśli chcesz aluminiaka, to poszukaj sobie Superfly6 (2x11 SramGX + REBA), albo Superfly7 (2x11 XT/SLX + FOX). Oczywiście są też Superfly w karbonie. Może i karbonowa ramy Trek'a nie są mistrzami lekkości, ale karbon zawsze lepiej pracuje. Zwłaszcza w rowerze typu hardtail. Superfly 6/7 są do wyrwania w granicach 5500zł. Moim zdaniem warto. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez KNKS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Nie chciałbym drogą internetową kupować, a przymiarki mogę dokonać jedynie Treka, Gianta, Scotta i GT. Canyon mnie zaciekawił, ale w chodzi w grę tylko zakup online: https://www.canyon.com/pl/mtb/exceed/2019/exceed-cf-sl-6-0.html Dezent, jeśli można zapytać, to na jakie koła i amor wart zwrócić uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) To co mam u siebie: Amor Rock Shox Reba, wcześniej Recon. 0,5 kg różnicy. Koła na piastach DT Swiss 379 STRAIGHTPULL, obręcze WEINMANN U32 DISC RACE 28H, szprychy SAPIM LASER/RACER BLACK. Komplet waży niecałe 1,8kg. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez Dezent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Bardzo dziękuję Dezent! To już mam punkt odniesienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) Czy ten Kross jest warty uwagi? https://www.kross.pl/pl/2019/mtb-xc/level-11-0 Edytowane 23 Stycznia 2019 przez marpol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Aż tak ci zależy na tym karbonie, że jesteś w stanie przepłacić 2000 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Aż 2000 zł przebitki?? Nie sądziłem. Nie jestem aż tak bardzo zdeterminowany karbonem:) Tak rozważam sobie oferty:) Teraz dylemat, czy w okolicach 5-6 tysięcy celować w niżej wyposażony karbon, czy w tej cenie szukać przyzwoicie doposażonego aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 23 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Ramę się najrzadziej wymienia. Albo wolisz super osprzęt na gorszej ramie, albo odwrotnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Zdecydowanym priorytetem jest oczywiście dla mnie rama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 No to już wiesz co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 No prawie prawie:) Chyba zbyt szeroki rynek jest i stąd dylematy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolarzjedrek Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 W używanych na olx jest parę treków Superfly, bardzo przyzwoity sprzęt. Sam używam i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpol Napisano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Kolarzjedrek, jakoś nigdy nie gustowałem w używanych, po prostu nie miałem zaufanych sprzedających, dlatego bardzo sceptycznie podchodzę do rowerów "z historią".Cały czas przeglądam oferty i analizuję. Dezent, aż tak bardzo te Krossy są przeszacowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 26 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Ja oceniam po tym co widzę. Nowy rower szukałem 3 trzy miesiące. Wybrałem aluminiaka na osprzęcie XT/SLX i z dobrymi kołami. Odrazu wymieniłem amortyzator i hamulce na lepsze. Wagowo zbliżyłem się do tych karbonowych rowerów, które były tu przedstawiane. Jakbym chciał mieć karbonowy rower na takim osprzęcie jak mam teraz to musiałbym wydać 10-11 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi