nabial Napisano 3 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 dobry wybor, 18" bedzie akurat, tylko sa pewne niewiadome typu ilosc miejsca na opone, jakosc ramy...ogolnie rozwazylbym zakup nizszego o oczko modelu + upgrade kol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekB79 Napisano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Obecnie mam 10letniego scotta i czas zmienic na następny. Rozważałem wiele opcji łącznie z http://www.team29er.pl/start/rowery/499 W sumie nawet czekam na dostawę w sklepie aby móc dosiąśc parę z wybranych modeli. Te dwa są moimi faworytami. Jednak pierwszy w prostszym malowaniu, jakoś te wszystkie pstrokate, ...... poprostu nie dla mnie... No i osprzęt sprawdzony na poprzednim rowerku. Nie miałem do czynienia nigdy do marki osprzętu modelu 6.0 o którym wspominasz jak i tym z MBIKE. Decyzja na zmiane zapadła po przejechaniu się na rowerze kolegi http://corratec.com.pl/c-29/c29-cross-two Bardzo wygodna pozycja z tym że on wyższy o 8 cm więc i rama mysle większa. Chciałbym zamknąc się w 5000zł jednak naciągnąc tak jak w przypadku Radona myślę że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 szczerze...jesli ten corratec cie uwiodl, to KAZDY 29er bedzie dla ciebie genialny, bo o wiekszego koczkodana naprawde trudno mbike ma te zalete, ze jest na miejscu, jednakze tak naprawde malo kto widzial ostateczna wersje ramy i tu szczegolnie jest spore ryzyko w kontekscie krotkiego ogona i jego pojemnosci na opone, inna sprawa, ze trwaja juz na niego zapisy, ktore albo wynikaja z rzeczywistego zainteresowania, albo firma podsyca ogien i nakreca potencjalnych klientow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekB79 Napisano 4 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Coś w tym jest.. W sumie nie byłem na targach rowerowych w Warszawie bo nie jestem ani fanatykiem ani handlowcem danej dziedziny więc nie wiem jakie firmy się tam wystawiały. Jednak jeżeli w konkurencji mieli tylko Rometa i Wigry to nagroda za najlepszy produkt którą się tak afiszują może byc tylko dana bo należało ją w końcu komuś wydac. Pomacam to ocenie. Takie zdanie usłyszałem też w jednym sklepie gdzie chłopaki w uczciwy widac sposób podchodzą do sprawy. Nie tak jak cała reszta patrzy wcisnąc towar na którym mają większą marżę. Tłumaczących mi że firmy na "s" i "m" na osprzecie klasy deore z rowerami mniej renowanych firm które chcą sie wbic na rynek wkładając slx są gorsze bo są i koniec, bez sensownego wytłumaczenia dlaczego. Nie wątpię że te firmy mają większe doświadczenie i jakośc ich ram z tej samej chińskiej fabryki nie wychodzi ciut lepsza. Jestem zwykły Kowalski który chce ciut lepszy rower na dobrym osprzecie, nie koniecznie grubych pstrokatych rurach typu cube do lansowania sie w miejskich parkach. Zawsze, no prawie... bo jestem typowym myśliwym... zanim coś kupie chce wiedziec co lepsze, by kupic najlepsze, czytam, konsultuję się a widzę że tu grono ekspertów na pewno jest po treści sęsownych wypowiedzi a nie takich byle by wcisnąc. Porównując ceny widzę właśnie taką zależnośc że im więcej coś modne na drogach tym jakośc osprzętu i nawet waga tych rowerów nie ma się nic co do ceny u mniej znanej marki. W maratonach nie jeżdżę i nie planuję więc carbony i tym podobne rzeczy wogóle mnie nie interesują ze względu na ograniczone środki finansowe jednakże sprzęt chciałbym porządny a nie do wiecznych remontów dlatego też proszę o radę. Czy miał ktoś już kontakt z rowerami RADONA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wapid Napisano 11 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2012 (edytowane) I teraz uwaga : Orbea Alma rozmial M ( rura podsiodłowa 470 mm ) , długość górnej rury 590 mm. Cube Reaction 29 GTC rozmiar 19" ( rura podsiodłowa 470 mm ) , długośc gurnej rury 602 mm. Wniosek jest oczywisty , Orbea zaprojektowała rower nie nadający się do " ambitnej jazdy/scigania " Jeździłem część ubiegłego sezonu na Almie. Orbea Alma rozmiar M, mój wzrost 185cm. Po dłuższych testach rzeczywiście okazało się, że górna rura jest za krótka i to nie tylko dla tych ambitnych... Co najmniej o 2cm za krótka do pozostałych parametrów geometrii. Zmieniłem ramę i jest inny świat. Wszystko to oczywiście jest sprawą indywidualną, ale śmiem twierdzić, że dla większości "czujących" rower tak będzie. I Almy będą za krótkie, więc trzeba szukać prawdopodobnie coś innego. Choć nie zmienia to faktu, że ramę trzeba przed zakupem solidnie "przetestować"... Ta geometria jest dla innej budowy ciała rowerzystów, może południowcy mają krórsze korpusy ciała Edytowane 11 Lutego 2012 przez wapid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor Napisano 12 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Jestem zwykły Kowalski który chce ciut lepszy rower na dobrym osprzecie, nie koniecznie grubych pstrokatych rurach typu cube do lansowania sie w miejskich parkach. Jeżeli jesteś sytuacyjnym "jakobinem", któremu tak się akurat napisało, to mniejsza o to. Ale jeżeli naprawdę myślisz, że Cube służy do lansowania się w miejskich parkach, to wjechałeś w pokrzywy. Cube sprzedaje setki tysięcy rowerów, które kupują tacy sami klienci jak innych firm - do przeróżnych celów, może niektórzy dla lansu. Ja znam jednego, który Cubem za 10 k, w wieku 60 lat, kręci po 70 km/dziennie, bo lubi, a lansować się nie ma po co i przed kim. Zabawne są założenia ludzi z cienszym portfelem o motywach ludzi, którzy kupują drogi sprzęt. Wygląda to tak, jakby chcieli dowartościować się ich kosztem. Przy okazji, interesuje Cię Radon, który blisko współpracuje z Cubem, co widać m.in. po malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 12 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 Kurcze, cały czas wiedziałem że jeszcze do czegoś mogę wykorzystać mój rower ale nie mogłem zajarzyć do czego... Lans po parku to jest to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszB Napisano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 I ta zazdrość w oczach tych wszystkich Wiewiórek - Bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scottelite Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Witam, przesiadam sie z 26 na 29era. Wybór padł na scott elite 29. Mam dylemat co do doboru wielkosci ramy M lub L.Rower będe używał zgodnie z jego przeznaczeniem. Głównie szybka dynamiczna jazda w terenie. Moje wymiaray wzrost 186cm dł nogi około 87cm Bardzo proszę o szybką odpowiedz w sklepie mozna zarezerwować ostatnie sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Według mnie L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
digitT Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 zdecydowanie L, sam mam 182cm i na takim rozmiarze właśnie jeżdżę. M-ka była dla mnie trochę za krótka, więc na Twoim miejscu nawet bym się nie zastanawiał Daj znać jak już zakupisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scottelite Napisano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Dzięki za info. Rower dzisiaj zamówiony w rozm. L. Jak dobrze pójdzie będzie na piątek:). Mam jeszcze jedno pytanie, odnosnie tylnej piasty. Jest to shimano fh-m529 disc. W sieci mało informacji. Wyczytałem tylko ze jest dedykowana do kół 29". Macie jakieś informacje czym sie ndokładnie rózni od standardowych piast shimano. Dzieki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShadoK Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Witam, a co sądzicie o rowerku Gary Fisher Paragon ?? http://www.ssc.pl/gf2009/Paragon.htm jest wart tej ceny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszB Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Osprzęt adekwatny do ceny. Sprawdziłbym tylko orientacyjną wagę kół, żeby nie okazały się zbyt ciężkie. Największym minusem moim zdaniem jest napęd 9rzędowy, ale to kwestia osobista czy wystarczy Ci, czy jednak wolałbyś 10s. Co do ramy się nie wypowiem, bo z ramami Garego nie miałem żadnej styczności. Może jakąś opinię zarzuci właściciel takowej. Moim skromnym zdaniem interesujący okaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobraMC Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 jest jeszcze gdzieś 2009? aktualna specyfikacja http://www.ssc.pl/trek2011/PARAGON.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delur Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Daję link do mojego tematu: http://www.forumrowerowe.org/topic/115657-5-8tys-full-do-lasu-bez-scigania/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 superior 929 , scott 29 elite , czy cos jeszcze ciekawego w tej granicy cenowej ? mam 184 cm wzrostu i scale wydaje mi sie troche zbyt dlugi. Chcialbym 29 a nie 26 , ale malo zwrotne wydaja sie byc przy przymiarce i przejazdzce po sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tops Napisano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Od poniedziałku mam grand canyona 7.9, a za 7k mógłbyś mieć 9.9. Generalnie nie ma się do czego przyczepić (no może poza zębatkami 22/36, ale do jazdy poza asfaltem są idealne). Za tą kasę nie znajdziesz lepszej ramy. Co prawda nie węgiel, ale ma takie patenty, że każdy podjazd jest przyjemnością. Siedzi się generalnie w rowerze, a nie na rowerze. Jak dla mnie nie ma co przepłacać za markę albo dawać zarobić dealerowi w sklepie. Jedyny minus to brak możliwości przymiarki (chyba, że uda Ci się dotrzeć do fabryki w Koblencji, akurat ja miałem to szczęście:)). No i rower made in Germany, a nie pakowany do kartonu na Tajwanie, a wyglądem i elegancją bije wszystko. Dla informacji: mam 190cm i 82kg, mam Lkę i jakieś 3-4cm sztycy do ogranicznika, więc jest idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arczi Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Udało mi się sprzedać CUBE LTD PRO 18'' 2011 ze zdecydowanym zamiarem zakupu 29er. Z dotychczasowego roweru byłem zadowolony - poszukuję czegoś w cenie 5-7 tysięcy - nie jestem ukierunkowany na jakąś konkretną markę - 182 cm wzrostu, 84 kg wagi - startuję w maratonach (BikeMaraton) z dotychczasowych poszukiwań zainteresował mnie Cube Reaction GTC Pro 29 19'' http://ww2.bikekatalog.pl/2012//rowery/420/Cube.Reaction.GTC.Pro.29/ - trochę mi nie leży kolorystyka ale przemawia cena aktualnie poniżej 6000,- co sądzicie - może ktoś ma aktualnie podobny "problem" i podzieli się swoimi przemyśleniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arczi Napisano 1 Września 2012 Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Udało mi się sprzedać CUBE LTD PRO 18'' 2011 ze zdecydowanym zamiarem zakupu 29er. Z dotychczasowego roweru byłem zadowolony - poszukuję czegoś w cenie 5-7 tysięcy - nie jestem ukierunkowany na jakąś konkretną markę - 182 cm wzrostu, 84 kg wagi - startuję w maratonach (BikeMaraton) z dotychczasowych poszukiwań zainteresował mnie Cube Reaction GTC Pro 29 19'' Cube Reaction GTC Pro 29 : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl - trochę mi nie leży kolorystyka ale przemawia cena aktualnie poniżej 6000,- co sądzicie - może ktoś ma aktualnie podobny "problem" i podzieli się swoimi przemyśleniami. Kupiłem Cube Reaction GTC Pro 29 19'' - co do roweru się nie wypowiem jeszcze - co do poszukiwań - tak. Brak praktycznie na rynku rowerów 29-tek - pojedyncze sztuki a tam gdzie coś jest rabat 10% to prawie max. Sprzedawcy wychodzą ze słusznego założenia, że i tak sprzedadzą bo jest zainteresowanie a rowerów brak. Ja zapłaciłem poniżej 6k i twierdzę, że za te pieniądze nie kupił bym nic lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
absolus Napisano 7 Października 2012 Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Panowie czy w cenie ok 7000PLN znajdę jakiegoś sensownego full'a 29 Do tej pory namierzyłem: mbike full 29 za ok 7500PLN Giant trance x29 ok 7500PLN Specialized Camber 7999PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yhek Napisano 7 Października 2012 Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Panowie czy w cenie ok 7000PLN znajdę jakiegoś sensownego full'a 29 Do tej pory namierzyłem: mbike full 29 za ok 7500PLN Giant trance x29 ok 7500PLN Specialized Camber 7999PLN Cambera masz za 7199pln http://twomark.pl/29-twentyniner-z-tylna-amortyzacja-specialized-camber-29,p,23247 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leo2 Napisano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Odpowiedź na powyższe pytanko: Wielka Wyprz: http://www.hammerheadbikes.com/niner-jet9-rp23-frame-raw/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfish Napisano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Gdzie wyprz, tam wyprz. Pod zdjęciem jest gaszący entuzjazm dopisek *Niner doesn't not allow US Dealers to sell outside the US. Podwójne przeczenie w zdaniu też nie świadczy za dobrze o sklepie, ale to nie problem rowerowy. A taki? http://www.mondraker.pl/oferta/rowery/trail29er/factor-29er.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgucior Napisano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Gdzie wyprz, tam wyprz. Dokładnie, u nas wyprze polegają na dopisaniu nowej , wyższej ceny i przekreśleniu jej :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi